Aynısı ben başıma geldi. Psikolojik rahatsızlığım var diye bir yıl uzatma yaptılar, belki düzelirim diye. Ertesi sene aynı doktor gene denk geldi. Verdi çürüğü geçti.
Erteleme konusunda şöyle bir mantık var diye düşünüyorum: Mesela bacağında geçici bir hasar vardır ve bu yüzden sana 1 yıl erteleme verilir. Aradan 1 yıl geçtikten sonra tekrar kontrol edilir; bacağın düzelmişse ve artık askerliğe engel bir durumun kalmamışsa, genel olarak “artık iyileştin, askerliğe uygunsun” denilip askere gönderilirsin. Yani fiziksel ve geçici bir rahatsızlıkta, ertelemenin amacı genellikle kişinin tedavi olması veya durumunun düzelip düzelmediğinin yeniden değerlendirilmesidir.
Ama doğuştan gelen, kronik olan ya da kısa sürede tamamen ortadan kalkması beklenmeyen psikolojik veya psikiyatrik bir durum söz konusu olduğunda süreç biraz farklı değerlendirilebiliyor. Özellikle bu durum nedeniyle 1 yıl erteleme verilmişse, 1 yılın sonunda sadece “iyileştin mi, iyileşmedin mi?” şeklinde basit bir değerlendirme yapılmayabiliyor. Çünkü psikolojik veya psikiyatrik durumlar, bacağın kırılması gibi fiziksel bir rahatsızlıktan farklı olarak her zaman belirli bir süre içerisinde tamamen düzelmeyebiliyor.
Bu nedenle 1 yıllık ertelemenin sonunda kişinin durumu tekrar değerlendirilir. Eğer rahatsızlığın devam ettiği ve askerlik açısından uygun olmadığı kanaatine varılırsa, kişinin durumuna göre tekrar erteleme verilmesi veya askerlik yapmasına engel bir durum olduğu değerlendirilerek farklı bir karar alınması mümkün olabilir. Tabii bunun kesin ve herkes için aynı şekilde uygulanan bir kural olduğunu söylemek doğru olmaz; hastalığın niteliğine, tanıya, mevcut durumun devam edip etmediğine ve sağlık kurulunun değerlendirmesine göre istisnalar veya farklı kararlar olabilir.
benim anladığım genel mantık şu: Geçici ve düzelmesi beklenen fiziksel bir rahatsızlıkta erteleme verilip daha sonra kişi iyileştiğinde askerliğe gönderilebilir. Ancak doğuştan gelen veya kronik seyreden psikolojik/psikiyatrik bir durum varsa, 1 yıllık erteleme sonrasında durum devam ediyorsa tekrar değerlendirme yapılıp yeniden erteleme veya durumun niteliğine göre başka bir karar verilmesi söz konusu olabilir. Yani “1 yıl erteleme aldın, 1 yıl sonra kesin olarak askere gidersin” şeklinde her durum için geçerli kesin bir mantık olmadığını düşünüyorum.