Bu öneri uygulamaya geçirilmeyecektir.

Nefs İlmi

Üstün
Makaleler
81
Psikoloji kategorisi açılabilir.

Daha önce "Psikoloji kategorisi açılabilir" konusu açılmıştı ama benim önerimin odak noktası farklı.

Önceki konunun odak noktası: Psikolojik destek konularında insanlara yardımcı olabiliriz.
Benim odak noktam aşağıda belirtildiği üzeredir.

Psikoloji sosyal bir "bilimdir". Ama bunun yanında psikoloji felsefe kategorisine de pek uzak değil, hatta yakın akrabalardır. Yani demek istediğim felsefe =~ psikolojidir -şahsi düşünceme göre. Ama bunun yanında psikoloji aynı zamanda bir bilimsel disiplindir.

Şimdi misal veriyorum, bir konu açacağım psikolojiyle ilgili. Düşünüyorum, felsefede mi açsam bilimde mi açsam diye. İkisine de uyan tarafları var.

Kısaca söylemek gerekirse psikoloji, bilim ile felsefenin kesiştiği ama yine de kendisine has, bütün bir özerkliği olan da bir alan.
Bundan dolayı psikoloji kategorisinin açılmasının uygun olacağı kanaatindeyim.

Konu dışı kategorisi var ama?
Konu dışı kategorisi evet var ama felsefe ve bilim gibi kategoriler varken bunlardan geri düşmeyen bir alanın kategorisi de olması gerekir şahsi düşünceme göre. Yani psikolojinin --> Konu dışı kategorisine yönlendirilmesi pek abes kalır.

Psikoloji kategorisinde açılabilecek konular:
  • Bilimsel paylaşım: Akademik makaleler, araştırmalar, kuramsal tartışmalar. Yani "sevgilim yok, kötü hissediyorum" değil de bu tarz daha psikolojinin zemin, disiplin odaklı tartışmalarının döneceği bir kategori.
  • Psikanaliz vb.: Psikanalitik kuramların yani hem bilime göz kırptığı, hem de felseye göz kırptığı ama kendine ait bir alanı -psikoloji- olan bir konunun yer alabileceği bir kategori.
  • Günlük yaşam -belki: "Sevgilim terk etti, depresyondayım" benzeri değil de daha stres, motivasyon gibi, psikiyatrik olmayan daha gündelik sorunlara kulak verilebilecek konuların bulunacağı bir kategori.

Önerimi sundum. Önerimi akılsal gerekçelerini sundum. Bu şekilde.

Artı -10 Eksi
İşin içinden çıkılmaz. Herkesin derdi kendisine göre büyük. Örneğin biri sevgilimden ayrıldım yazar, birileri bu da dert mi gibi küçümseyici konuşmalarla konuyu açan kişinin psikolojisine büyük zarar verebilir.

Hemen hemen herkes aynı tavsiyeleri vereceği için değersiz hissedip, iyice olumsuzluğa kapılabilir. Her şeyi gereksiz komplike hale getirip zorlaştırabilirler.

Psikoloji temel bilgi ve felsefe gibi şeyleri değil, ince düşünmeyi gerektirir. Bu yüzden dikkat edilmeli. Ufacık problemden ve tavsiyelerden ne olacak canım diyebilirsiniz fakat günümüzdeki insanlar kırılgan ve hassas hale geldi. En ufak problemlerde bile *ntihara meyilli insanlar var.

insanlar bu tür konuları psikoloji bölümünde açtığında beklentiye girecek ve karşılığını alamayacak. Konu dışında danıştıklarında böyle bir beklenti olmayacağı için hayal kırıklığı ve olumsuz etkiler de yaşanmaz.

İşin içinden çıkılmaz. Herkesin derdi kendisine göre büyük. Örneğin biri sevgilimden ayrıldım yazar, birileri bu da dert mi gibi küçümseyici konuşmalarla konuyu açan kişinin psikolojisine büyük zarar verebilir.

Hemen hemen herkes aynı tavsiyeleri vereceği için değersiz hissedip, iyice olumsuzluğa kapılabilir. Her şeyi gereksiz komplike hale getirip zorlaştırabilirler.

Psikoloji temel bilgi ve felsefe gibi şeyleri değil, ince düşünmeyi gerektirir. Bu yüzden dikkat edilmeli. Ufacık problemden ve tavsiyelerden ne olacak canım diyebilirsiniz fakat günümüzdeki insanlar kırılgan ve hassas hale geldi. En ufak problemlerde bile *ntihara meyilli insanlar var.

İnsanlar bu tür konuları psikoloji bölümünde açtığında beklentiye girecek ve karşılığını alamayacak. Konu dışında danıştıklarında böyle bir beklenti olmayacağı için hayal kırıklığı ve olumsuz etkiler de yaşanmaz.

Kesinlikle ben de aynısını düşündüm. Biz psikolog değiliz. Hatta bazılarının söyledikleri daha da kötüye götürebilir.

Psikoloji konularının açılmasına izin vermek demek, çok büyük bir risk almak demek. İntihar eğilimi olan bireylerin açacağı konularda üstü açık/kapalı eğilimler, saçma sapan konular ve tahmin bile edemeyeceğimiz kadar uzun yazıların tek tek incelenmesi, açılan konuların tartışmaya kapı aralaması, zorbalıklar vb.leri daha şimdiden korkutuyor.

O yüzden eksiliyorum, kesinlikle gelmemeli.

Bazı "realist" arkadaşlar çok gerçekçi konuşup başka bir arkadaşımızın aramızdan ayrılmasına sebep olabilir.

Ciddi bir konu, eksiledim.

Abi herkesin tek bir odakta ve benim uzaklaştığım, olmadığını söylediğim odakta yorum yapması bir tık garip geldi. Yani okuduğunu anlamada mı bir sıkıntı var, anlayamadım gerçekten.

@Barış siz ne düşünüyorsunuz?

Temelde iyi bir kategori ancak doğru değil. Psikoloji ciddi bir konu burada herkesin tavsiye vermesi uygun olmaz. Yanlış anlaşılabilir, yanlış yönlendirebilir.