Nefs İlmi
Üstün
- Makaleler
- 81
Psikoloji kategorisi açılabilir.
Daha önce "Psikoloji kategorisi açılabilir" konusu açılmıştı ama benim önerimin odak noktası farklı.
Önceki konunun odak noktası: Psikolojik destek konularında insanlara yardımcı olabiliriz.
Benim odak noktam aşağıda belirtildiği üzeredir.
Psikoloji sosyal bir "bilimdir". Ama bunun yanında psikoloji felsefe kategorisine de pek uzak değil, hatta yakın akrabalardır. Yani demek istediğim felsefe =~ psikolojidir -şahsi düşünceme göre. Ama bunun yanında psikoloji aynı zamanda bir bilimsel disiplindir.
Şimdi misal veriyorum, bir konu açacağım psikolojiyle ilgili. Düşünüyorum, felsefede mi açsam bilimde mi açsam diye. İkisine de uyan tarafları var.
Kısaca söylemek gerekirse psikoloji, bilim ile felsefenin kesiştiği ama yine de kendisine has, bütün bir özerkliği olan da bir alan.
Bundan dolayı psikoloji kategorisinin açılmasının uygun olacağı kanaatindeyim.
Konu dışı kategorisi var ama?
Konu dışı kategorisi evet var ama felsefe ve bilim gibi kategoriler varken bunlardan geri düşmeyen bir alanın kategorisi de olması gerekir şahsi düşünceme göre. Yani psikolojinin --> Konu dışı kategorisine yönlendirilmesi pek abes kalır.
Psikoloji kategorisinde açılabilecek konular:
Önerimi sundum. Önerimi akılsal gerekçelerini sundum. Bu şekilde.
Daha önce "Psikoloji kategorisi açılabilir" konusu açılmıştı ama benim önerimin odak noktası farklı.
Önceki konunun odak noktası: Psikolojik destek konularında insanlara yardımcı olabiliriz.
Benim odak noktam aşağıda belirtildiği üzeredir.
Psikoloji sosyal bir "bilimdir". Ama bunun yanında psikoloji felsefe kategorisine de pek uzak değil, hatta yakın akrabalardır. Yani demek istediğim felsefe =~ psikolojidir -şahsi düşünceme göre. Ama bunun yanında psikoloji aynı zamanda bir bilimsel disiplindir.
Şimdi misal veriyorum, bir konu açacağım psikolojiyle ilgili. Düşünüyorum, felsefede mi açsam bilimde mi açsam diye. İkisine de uyan tarafları var.
Kısaca söylemek gerekirse psikoloji, bilim ile felsefenin kesiştiği ama yine de kendisine has, bütün bir özerkliği olan da bir alan.
Bundan dolayı psikoloji kategorisinin açılmasının uygun olacağı kanaatindeyim.
Konu dışı kategorisi var ama?
Konu dışı kategorisi evet var ama felsefe ve bilim gibi kategoriler varken bunlardan geri düşmeyen bir alanın kategorisi de olması gerekir şahsi düşünceme göre. Yani psikolojinin --> Konu dışı kategorisine yönlendirilmesi pek abes kalır.
Psikoloji kategorisinde açılabilecek konular:
- Bilimsel paylaşım: Akademik makaleler, araştırmalar, kuramsal tartışmalar. Yani "sevgilim yok, kötü hissediyorum" değil de bu tarz daha psikolojinin zemin, disiplin odaklı tartışmalarının döneceği bir kategori.
- Psikanaliz vb.: Psikanalitik kuramların yani hem bilime göz kırptığı, hem de felseye göz kırptığı ama kendine ait bir alanı -psikoloji- olan bir konunun yer alabileceği bir kategori.
- Günlük yaşam -belki: "Sevgilim terk etti, depresyondayım" benzeri değil de daha stres, motivasyon gibi, psikiyatrik olmayan daha gündelik sorunlara kulak verilebilecek konuların bulunacağı bir kategori.
Önerimi sundum. Önerimi akılsal gerekçelerini sundum. Bu şekilde.