Wartz

Başarılı
Makaleler
5
Şimdi dünkü olayın aslını açıklamak istiyorum ve bu konuda kirlilik yaptığım için özür diliyorum. Olay şu: Ben bir arkadaştan eski bir bilgisayar almıştım. Eve geldim hiçbir görüntü gelmiyordu. Ekran kartının bozuk olduğunu sandım ve 1000 TL'ye GT 730 aldım. Bilgisayarın için baya kirliydi o yüzden bende hiç bir şekilde PSU'ya ellemeden ve bilgisayarın şalterini kapatarak anakarttaki kabloları söktüm. Anti statik fırça ile hafifçe tozunu aldım ve biriken toz kirlerini cımbız ile aldım. Sonra işlemciyi %99 izopropil alkol ile temizledim. Sonra çok anlamadığım için kablolarından bilgisayarcıya verdim. Vereceğim parçaları da takmasını istedim ve bilgisayarı biraz temizlemesini. Sonra aradan 1-2 gün geçti. Olmadığını söyledi. Sanırım anlamıştım çünkü bilgisayarın şalteri bile şalter denecek gibi değildi bilmediğinden dolayıdır dedim. Eve getirdim bilgisayarı ve şalteri çektim. Çektiğim anda PSU bir anda patladı. Sizce bu neyden kaynaklanmış olabilir? Ben temizlik esnasında çok dikkatliydim. İşlemciyi silerken mikro fiber bez kullandım ve baya az kullanıp dikkatlice sildim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Aldığınız arkadaştan PSU patlatmış olabilir ya da bilgisayarcı patlattı bilemiyorum. Bu arada GT 730'u aşırı pahalıya almışsınız. PSU neden patlar? Yaşı gereğinde patlar, içindeki kondansatörler yaşlandı ya da kurumuştu. Bu da patlamaya sebebiyet vermiştir. İkinci olarak PSU'nun kendi koruması yoksa aşırı dalgalı voltajdan dolayı kendini korumaya alamayınca patlatmıştır. Büyük ihtimalle arkadaşınız ürün bozuk olduğunu bildiği size bozuk vermiş olabilir satın almadıysanız.

Aldığınız arkadaştan PSU patlatmış olabilir ya da bilgisayarcı patlattı bilemiyorum. Bu arada GT 730'u aşırı pahalıya almışsınız. PSU neden patlar? Yaşı gereğinde patlar, içindeki kondansatörler yaşlandı ya da kurumuştu. Bu da patlamaya sebebiyet vermiştir. İkinci olarak PSU'nun kendi koruması yoksa aşırı dalgalı voltajdan dolayı kendini korumaya alamayınca patlatmıştır. Büyük ihtimalle arkadaşınız ürün bozuk olduğunu bildiği size bozuk vermiş olabilir satın almadıysanız.
Zaten arkadaşımı suçlamıyorum arkadaşım uzun zamandır kullanmıyordu o dahil bir durumunu bilmiyordu. Ve evet biliyorum ama tek düşük fiyat buydu ekran kartı için. Bedavaya almıştım zaten.

Şimdi dünkü olayın aslını açıklamak istiyorum ve bu konuda kirlilik yaptığım için özür diliyorum. Olay şu: Ben bir arkadaştan eski bir bilgisayar almıştım. Eve geldim hiçbir görüntü gelmiyordu. Ekran kartının bozuk olduğunu sandım ve 1.000 TL'ye GT 730 aldım. Bilgisayarın için bayağı kirliydi o yüzden bende hiçbir şekilde PSU'ya ellemeden ve bilgisayarın şalterini kapatarak anakarttaki kabloları söktüm. Anti statik fırça ile hafifçe tozunu aldım ve biriken toz kirlerini cımbız ile aldım. Sonra işlemciyi %99 izopropil alkol ile temizledim. Sonra çok anlamadığım için kablolarından bilgisayarcıya verdim. Vereceğim parçaları da takmasını istedim ve bilgisayarı biraz temizlemesini. Sonra aradan 1-2 gün geçti. Olmadığını söyledi. Sanırım anlamıştım çünkü bilgisayarın şalteri bile şalter denecek gibi değildi bilmediğinden dolayıdır dedim. Eve getirdim bilgisayarı ve şalteri çektim. Çektiğim anda PSU bir anda patladı. Sizce bu neden kaynaklanmış olabilir? Ben temizlik esnasında çok dikkatliydim. İşlemciyi silerken mikro fiber bez kullandım ve bayağı az kullanıp dikkatlice sildim.

Nasıl bir patlamaydı? Sadece kıvılcım mı çıktı? Yoksa fısslama ve sıvı sesi gibi miydi? Ya da direkt bir eşy yüksek sesle falan mı patladı?

PCB üzerine iletken metal cımbızla müdahale edilmez. Sen toz alıyorum zannederken muhtemelen smd kapasitörleri kısa devre yaptırdın veya statik deşarj ile güney chipseti kızarttın. Mikro fiber bez ise pinli soket de kullanılmaz, pinleri yamultup kısa devreye zemin hazırlamışsın. %99 izopropil alkol kullanman bir şeyi değiştirmez ayrıc lehim topları altına sızan sıvı tam kurumadan enerji verirsen, elektro korozyon ve anlık arklanma yaşatırsın.

Gerçekten büyük geçmiş olsun. İnsan bazen düzelteyim, temizleyeyim derken kaş yapıp göz çıkarabiliyor, hepimizin çömezlik döneminde yediği buna benzer haltlar vardır. Olan mala olmuş, cana gelmemiş en azından. O patlama anında gözüne bir parça da gelebilirdi.