Öncelikle iyi forumlar arkadaşlar daha yeni bilgisayar topladım fakat ön fanlarımı bir türlü çalıştıramadım. Fanların bağlantısı 4pin, zincirleme şekilde hepsini birleştirdim tek 4 pin haline getirdim ve anakarttaki SYS_FAN1 kısmına taktım fakat hiç ses soluk yok. Molex bağlantısı koptuğundan dolayı güç kaynağından güç alamıyorum o yüzden anakarttan beslemem şart. Kasamın markası fanların ARGB olduğunu iddia ediyor fakat herhangi bir RGB bağlantısı yok sadece düz PWM kablo. Geçen gün SYS_FAN1 kısmına yanlışıkla 4pinin 3pinini takmışım fark etmeden ışıkları falan yandı ama kendileri dönmedi gene bende kısa devre yapar diye korkup açıkçası daha ellemedim. Önerilerinizi bekliyorum yardımcı olursanız sevinirim.
- Öncelikle, fan bağlantılarını kontrol edin. 4 pinli PWM fanlar, doğru bir şekilde anakarttaki SYS_FAN1'e takılmalıdır. Fanın 4 pinini de doğru yönde yerleştirdiğinizden emin olun.
- Anakartın BIOS ayarlarına gidin. BIOS'a girmek için genellikle bilgisayarı açarken "Delete", "F2" veya "F10" tuşuna basmanız gerekir. Fan kontrol ayarlarını bulun ve SYS_FAN1'in etkin olup olmadığını kontrol edin. Eğer devre dışıysa, etkinleştirin.
- Eğer BIOS ayarları doğruysa ve hala fan dönmüyorsa, fanların çalışıp çalışmadığını test etmek için başka bir 4 pin SYS_FAN bağlantısına (örneğin SYS_FAN2) takmayı deneyin.
- Belirttiğiniz gibi, daha önce fanın 3 pinini takmanız fanın çalışmasına neden olmuş olabilir. Bunun sonucunda fanın hasar görüp görmediğini kontrol edin. Fanın kenarlarındaki bağlantıları ve kabloları gözden geçirin.
- Eğer fan hala dönmüyorsa, farklı bir fan ya da bir adaptör kullanarak güç kaynağından beslemeyi deneyebilirsiniz. Bir PWM fan kontrolör kartı veya fan bölümü temin edilebilir.
- Son olarak, tüm bağlantıların sağlıklı olduğundan eminseniz ve fan yine de çalışmıyorsa, fanın kendisi arızalı olabilir. Fanı değiştirmeyi düşünebilirsiniz.
Sorun devam ederse daha fazla bilgi vermekten çekinmeyin.