Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

SocialCyber

Uzman
Makaleler
1
Arkadaşlar, Python ve pip sanırım yüklü değil. Olayı anlamadım, CMD'ye girip Moviepy'yi indirecektim, fakat bana
'Pip' is not recognized as an internal or external command,
Operable program or batch file. hatası verdi. Python da aynı şekilde. Sildim, yeniden yükledim ve kurarken 'Add to Path' seçeneğini de seçtim, ama bir türlü çalışmıyorlar. Yardım edebilirseniz çok sevinirim.

Çözüm
Hocam kod düzenlemesini yaptım ve exe uzantısı olmadan çalıştırabiliyorum.Teşekkür ederim.
Tamamdır. 5 sayfada geçen bütün çözüm önerilerini toparlayayım o zaman. Zira hepsinin işe yarama ihtimali var.

✅ Her adımın ardından cmd'yi kapatıp açmanız tavsiye edilir.​

1. cmd'yi kapatıp açın. Path değişikliklerinin yansıması yeni bir cmd oturumuna kadar sürebilir. ( @brkyozell )
  2. Python yerine python yazın. Büyük/küçük harf denetimi NTFS'de sorun olmasa da garantiye almakta fayda var. ( @Cruslan )
  3. Python'u Microsoft Store'dan indirmeniz tavsiye edilmez, onu kaldırıp kendi sitesinden indirin. ( @001 )
  4. Python'un o klasörde olduğuna emin olun. ( @brkdnmz )

Buradaki sorunun çözümü

Ayarlar --> Sistem --> Sistem Hakkında --> Gelişmiş Sistem Ayarları --> Gelişmiş --> Çevre Değişkenleri

Bu yolu takip ettikten sonra yukarıdaki ve aşağıdaki Path'leri Düzenle tuşuna tıklatarak inceleyin. Sağdaki Yukarı Taşı tuşlarıyla, Python'un olduğu maddeleri en üste çekin.
1721059766466.webp

Sonuç böyle olmalı. Özellikle WindowsApps girdisi, Python'ların üstünde bulunmamalı.

Son olarak, eğer python yazınca çalışmayan uygulama python.exe yazınca çalışıyorsa sorun PATHEXT üzerindedir. Kendisini düzenlemek için yine Çevre Değişkenleri menüsünü kullanın.

1721059871858.webp

Buradan PATHEXT'e tıklatın, 2. boşluğu aşağıya eklediğim metinle değiştirin; kaydedin.
[CODE title="PATHEXT"].COM;.EXE;.BAT;.CMD;.VBS;.VBE;.JS;.JSE;.WSF;.WSH;.MSC[/CODE]

1721059937420.webp
Bir şey fark ettim -ki muhtemelen sorununuzu çözecek-.

Eğer Path üzerinde WindowsApps'i daha yükseğe alırsam beni Store'a yönlendiriyor. Bu yüzden WindowsApps'i sağdaki Aşağı Taşı tuşlarıyla Python Path'lerinin altına çekin. Muhtemelen bu çözecektir.

WindowsApps klasöründe de python.exe var mış, o yüzden oluyor galiba. Halbuki python yazınca hata vermek yerine dediğiniz şeyi yapıyor sadece, hata sebebi olduğunu o yüzden düşünmüyorum. pip.exe sadece Python klasörünün altında bulunuyor, dolayısıyla bu taşıma işleminden sonra bile pip düzgün çalışıyor bende.

Bir de Scripts klasörünün altına gelip onun ekran görüntüsünü paylaşabilir misiniz?

Şu an python komutunun çalışmaması için hiçbir sebep göremedim. Her şey doğru gözüküyor. python yazınca bile aynı not recognized hatasını mı veriyor?

WindowsApps klasöründe de python.exe var mış, o yüzden oluyor galiba. Halbuki python yazınca hata vermek yerine dediğiniz şeyi yapıyor sadece, hata sebebi olduğunu o yüzden düşünmüyorum. pip.exe sadece Python klasörünün altında bulunuyor, dolayısıyla bu taşıma işleminden sonra bile pip düzgün çalışıyor bende.
İşte bu yüzden WindowsApps'i alta almakta fayda var. Ben şu an Python'dan şüphelenmeye başladım, "Acaba Python.exe'de mi bir sorun var?" diye.

Konu sahibi dönüş yapsın, bakalım.

Bu yazıyı verdi:
Python 3.12.4 (tags/v3.12.4:8e8a4ba, Jun 6 2024, 19:30:16) [MSC v.1940 64 bit (AMD64)] on win32
Type "help", "copyright", "credits" or "license" for more information.
Python yerinde duruyor o zaman. Sorun kesinlikle Path üzerinde. Bu arada, Ctrl+Z ve Enter kullanarak çıkabilirsiniz.
Hocam, kendi kullanıcınıza ait Path'in güncel halini atabilir misiniz? Acaba bir şeyi yanlış anlatmış olabilir miyim, bakalım.

Bir de Scripts klasörünün altına gelip onun ekran görüntüsünü paylaşabilir misiniz?

Şu an python komutunun çalışmaması için hiçbir sebep göremedim. Her şey doğru gözüküyor. python yazınca bile aynı not recognized hatasını mı veriyor?
Buyrun hocam.

Hocam dediğiniz hatayı veriyor evet.

Python yerinde duruyor o zaman. Sorun kesinlikle Path üzerinde. Bu arada, Ctrl+Z ve Enter kullanarak çıkabilirsiniz.
Hocam, kendi kullanıcınıza ait Path'in güncel halini atabilir misiniz? Acaba bir şeyi yanlış anlatmış olabilir miyim, bakalım.
Buyrun hocam.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2024-07-15 184333.webp
    Ekran görüntüsü 2024-07-15 184333.webp
    24,7 KB · Görüntüleme: 94
  • Ekran görüntüsü 2024-07-15 184553.webp
    Ekran görüntüsü 2024-07-15 184553.webp
    12,8 KB · Görüntüleme: 75
  • Ekran görüntüsü 2024-07-15 184609.webp
    Ekran görüntüsü 2024-07-15 184609.webp
    12,4 KB · Görüntüleme: 86