Konu Başlıkları Gizle
Önemli Not:
Bu rehber normalde sahip olduğunuz ping değerini düşürmez veya internet hızınızı artırmaz, yalnızca anlık gecikme ve patlamaları engeller. Temel ping değeriniz ise doğrudan kullandığınız altyapı ve karşı sunucu ile ilgilidir.Sık Sorulan Sorular:
QoS ayarı ping düşürür mü?
Hayır, QoS ayarı temel ping değerinizi düşürmez. Yalnızca yük altındaki ani ping artışlarını engeller.QoS açıkken hız testim düşük çıkıyor, normal mi?
Evet, hızınız bilinçli olarak biraz düşürülür amaç daha stabil gecikme sağlamaktır.Her modem QoS ile bufferbloat'ı çözer mi?
Hayır, eski veya basit QoS türleri her modem üzerinde etkili olmayabilir. Bazı modemlerde QoS ayarı hiç olmayabilir.Ayarları bozarsam ne olur?
QoS ayarını kapatmanız yeterlidir. İnternetiniz eski haline dönecektir.Bufferbloat nedir?
Bufferbloat, ağ cihazlarındaki aşırı veri trafiği nedeniyle tampon belleklerin dolması ve paketlerin kuyrukta beklemesidir. Bu durum, internet hızınız yüksek olsa dahi oyunlarda anlık takılmalara ve görüntülü görüşmelerde donmalara yol açabilir.
Bufferbloat testi nasıl yapılır?
Bufferbloat testi için Waveform Bufferbloat Test kullanılabilir. Test sırasında indirme ve yükleme altında ping artışı ölçülür ve buna göre bir değerlendirme yapılırr.QoS ayarı ile bufferbloat sorununun çözümü:
QoS Nedir?
QoS, bir ağ üzerindeki veri trafiğini yönetmek ve önceliklendirmek için kullanılan bir teknolojidir.Ayar yapmadan önceki bufferbloat test sonuçları:
QoS ayarı nasıl yapılır?
QoS ayarlarını yapabilmek için öncelikle modem arayüzüne giriş yapılmalıdır. Bunun için modeminizin IP adresi tarayıcıya yazılmalıdır.Eğer modem IP'nizi bilmiyorsanız aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:
- Windows + R tuşlarına aynı anda basarak Çalıştır uygulamasını açın ve
cmdyazarak Tamam tuşuna basın. - Açılan pencereye
ipconfigyazın ve çıkan sonuçlardan Default Gateway değerini bulun. Bu genellikle 192.168.1.1, 192.168.0.1 veya 192.168.1.254 olur. Bu adresi tarayıcıya yazın. - Açılan sayfa sizden kullanıcı adı ve şifre bilgilerini isteyecektir. Bu bilgileri modemin arka etiketinde bulabilirsiniz.
Modem arayüzünde yapılması gereken ayarlar:
Bu rehberde ZyXEL VMG3625-T50B model modem üzerinden anlatım yapılmaktadır. Buradaki ayarlar modemden modeme değişiklik gösterebilir.
- Modem arayüzünde QoS ayarını bulup tıklayın.
- Açılan sayfadan QoS seçeneğini aktif edin.
- “WAN Yükleme aks Bant Genişliği” bölümüne upload hızınıza göre Kbps cinsinden bir değer girmeniz gerekir. Bu değeri, kendi hızınızın biraz altında olacak şekilde ayarlamalısınız. Örneğin benim upload hızım 930 Mbps olduğu için 870 Mbps'e düşürüyorum ve bu nedenle 870000 Kbps yazıyorum. (1 Mbps = 1000 Kbps) İdeal değeri bulmak için kendi hattınızda deneme yapmanız gerekir.
- İndirme (Download) Hızı Hakkında Not:
- Rehberi hazırlarken kullandığım ZyXEL VMG3625-T50B model modemde QoS ayarları üzerinden indirme hızını sınırlama seçeneği bulunmamaktadır. Bu nedenle ben sadece upload hızını optimize ettim. Eğer sizin modeminizde "Download Bandwidth" veya "İndirme Bant Genişliği" gibi bir seçenek varsa, aynı mantıkla indirme hızınızın yaklaşık %10 altını tanımlayarak daha da kararlı bir sonuç elde edebilirsiniz.
Ayar yaptıktan sonraki bufferbloat test sonuçları:
Test sonuçlarında farkı gördüğünüz üzere Upload Active değeri +22'den +2 ms seviyelerine kadar düştü.
Test sonucunda aldığınız "Bufferbloat Grade" A veya A+ ise ayarlarınız mükemmel demektir. Eğer hala B veya altı (C, D, E veya F) alıyorsanız, Kbps değerini biraz daha düşürerek (örneğin %5 daha azaltarak) en iyi sonucu bulabilirsiniz.
Bu ayarlardan sonra video görüşmelerinizde, oynadığınız oyunlarda ve çeşitli yerlerde büyük ölçüde ping sorunu yaşamayacaksınız.