erdym 52

Üstün
Makaleler
2
Yer
İstanbul
Qualcomm, resmen Arduino'yu satın alıyor. Bu konu hakkındaki düşünceniz nedir? Qualcomm olan ilk Arduino, Uno Q olarak çıkacak. Qualcomm işlemci ile çift işlemcisi olacak olan bu model ile Arduino kartlarında Linux ve AI kullanımı da mümkün olacak gibi duruyor. Diğer bir durum ise Arduino hala mevcut durumdaki gibi açık kaynaklı ve topluluk tabanlı olmaya devam edecek.

Uno Q:

1759846804336.webp

Tanıtım videosu (an itibarıyla canlı):

Arduino.cc dışındaki kaynaklar:

Son düzenleyen: Moderatör:
Arduino ile bir sürü şey yapmış, en sevdiği hobisi olan birisi olarak söylemek istiyorum ki umarım en önemli şeyi değiştirmez bu satın alma;

Arduino açık kaynak kalmaya devam eder, kapalı bir sisteme dönmez umarım.

Açık kaynaklı kalacağı özellikle belirtilmiş. Ayrıca sadece SD işlemcilerle devam edilmeyecek, ucuz olan mcu kartlarda da üretime devam edilecek. Zaten Uno Q de hem mcu hem de SD işlemci olmasının sebebi de klasik Arduino gibi kodlanabilmesine izin verilmesidir.

Son düzenleme:
Bu yeterli olur, iyi bir sermaye sağlanacak Arduino tarafına bakalım ne kadar gelişecek.

Merak ettiğim klon tarafında ne yapılacağı SD işlemcilere alternatifler nasıl gelecek. Belki de Raspberry de olduğu gibi klon değil de rakip firmalar görmeye başlarız.

Merak ettiğim klon tarafında ne yapılacağı SD işlemcilere alternatifler nasıl gelecek. Belki de Raspberry de olduğu gibi klon değil de rakip firmalar görmeye başlarız.

Kuvvetle ihtimal klon denemeleri devam eder, fakat ilerisi için ben rakip göreceğimizi düşünüyorum. Kolay değil çünkü SD'lere bir anda klon alternatifler üretmek...

En heyecanlı olduğum kısmı dış ünite birimi üretimi de yapacaklar mı acaba? Mesela sadece kart üretiminin de dışına çıkıp daha kapsamlı kit üretimi olacak mı onu merak etmiyorum değil.

Ozellesmis ve farkli nitelikleri olan CPU'lar ile klonlarinin yapilmasinin onune gececeklerdir.
Bende öyle düşünüyorum, artık yeni rakiplere kalır saha.

Yazilimin acik kaynak olmasi bir seyi degistirmez. Ozellesmis ve farkli nitelikleri olan CPU'lar ile klonlarinin yapilmasinin onune gececeklerdir.

Uno Q de bildiğim kadarıyla "Qualcomm dragonwing" kullanılacak ve tamamen kapalı bir mimari. Bence bu durumda fiyatına göre Arduino'dan üstün olan espressif (ESP32'nin firması) rahat durmayacak gibi görünüyor.

En heyecanlı olduğum kısmı dış ünite birimi üretimi de yapacaklar mı acaba? Mesela sadece kart üretiminin de dışına çıkıp daha kapsamlı kit üretimi olacak mı onu merak etmiyorum değil.

Canlı yayında ve videolarda aşırı fazla Shield tarzı şeylerin kullanımı söz konusu ki AI desteği de sağlanacağından genişletme kitlerinin yolu açık gibi gözüküyor