Herkese selamlar. Tekrardan ben geldim. Size daha önce Turbo Mod'un nasıl kapatılacağını anlatmıştım. (Bkz.: Rehber: İşlemci Turbo'su nasıl kapatılır?) Bu bizi işlemcimizin temel hızına sabitliyordu. Yani istediğimiz değerleri veremiyorduk. Şimdi kullanacağımız uygulamada ise istediğimiz aralıkta ayarlayıp sadece bu aralıkta çalışmasını sağlayabiliyoruz.
NOT:
Uygulamanın ayarları bilgisayarı yeniden başlatınca gidiyor sanırım. Bu ayarı daha bulamadım. Bilen var ise rehberin altına ekleyebilir.

GİRİŞ
ARAYÜZÜ NASIL?

Öncelikle uygulamayı şu linkten indiriyoruz. (x32 için bu linkten indiriyoruz.) Dosyanın içerisinde bir adet ".exe" dosyası var zaten. Dosyayı çalıştırıp birkaç şeye evet diyoruz ve indiriyoruz.

Karşımıza böyle bir sahne çıkıyor:

1705335621689.webp

Biliyorum, fazla karmaşık. Şimdi tek tek bütün yerleri açıklayalım:

1705335706515.webp

Buradaki kırmızı simge CPU kullanımını ifade ediyor.
Mavi simge CPU sıcaklığını ifade ediyor.
Yeşil simge CPU frekansını ifade ediyor.​

1705335878808.webp

(Sağ tarafı katmadım buraya. Çok da gerekli olduğunu düşünmüyorum ve birkaç tane bilmediğim terim de var...)
İlki bilgisayarın hangi güç planında olduğunu belirtiyor.
İkincisi bilgisayarın gücünü neyden aldığını belirtiyor.​

1705336044677.webp

Birinci taraf size tek tek işlemci çekirdeklerinizin sıcaklıklarını söylüyor.
İkinci taraf size tek tek işlemci çekirdeklerinizin kullanımını söylüyor.​

1705336161799.webp

Burası size grafik şeklinde sırasıyla: CPU sıcaklığını, CPU kullanımını, CPU frekansını, CPU gücünü gösteriyor.​

1705336617897.webp

Buradan yüzdelik kullanarak Çekirdek kullanımını, Frekans miktarını, Turbo boost miktarını ve Performansınızı ayarlayabilirsiniz. (Önerim: Dokunmayın.)​

Gelelim üst panele. Burayı da tek tek açıklamaya çalışacağım fakat biraz yüzeysel geçebilirim.

1705336376495.webp

Öncellikle "Help" yazısının altındaki simgelerle başlayalım.

1705336444974.webp

Bu üç arkadaşın ilki performansımızı şuralara düşürüyor:

1705336506425.webp

İkincisi şuralara:

1705336534438.webp

Üçüncüsü ise şunları yapıyor:

1705336575404.webp

Öbür kısma geçersek:

1705336908111.webp

İlk simgenin anlamı: Kaydettiği minimum, en yüksek ve ortalama kullanım miktarını ve sıcaklıkları sıfırlar.
İkinci simgenin anlamı: Uygulamanın fotoğrafını çeker.
Üçüncü simgenin anlamı: Grafiklerle ilgili ayar yapmaya yarar:

1705337054889.webp

Dördüncü simgenin anlamı: Sistem tepsisi bildirimi ayarları:

1705337131005.webp

Beşinci simgenin anlamı: Sistemdeki RAM'i otomatik boşaltmaya yarar.

1705337193062.webp

Öbür tarafa geçersek:

1705337257410.webp

Power'ı ben bile anlayamadım. Geçiyorum.
Memory Data: RAM'inizi detaylı olarak gösterir:

1705337308229.webp

Sensors: Bilgisayarınızdaki tüm ögeleri detaylı olarak incelemenizi sağlar:

1705337365819.webp

(Aşağı kaydırılabiliyor uygulama içinde. CPU ile sınırlı değil.)

Advanced CPU Settings: Burası biraz detaylı. Burayı ikinci bölüm ile anlatacağım. Özet olarak CPU'nuzla ilgili her şeyi yapabiliyorsunuz.

GELİŞME
FREKANS AYARLAMA

Advanced CPU Settings'e tıklıyoruz.

1705337562900.webp

Bu ekran gelir ise "Ok" tuşuna basıp geçiyoruz. Bize her ayarı değiştiremeyeceğimizi gösteriyor. (Bilgisayarlarda değişiklik gösterebilir.)

1705337635025.webp

Bu ekrana girmiş bulunmaktayız. Burada isterseniz Turbo Boost'u bile kapatabilirsiniz. Bizim işimiz Speed Shift'te.

1705337913170.webp

Burada Speed Shift'in altındaki yazı normalde "Disabled" olacak. Onu "Enabled" yapıyoruz ve aşağısının kilidi kalkıyor. Buradan istediğiniz gibi ayarlar yapıp frekansı ayarlayabilirsiniz.
SAKIN AMA SAKIN AYARLARINIZI ÇOK DÜŞÜK VEYA YÜKSEK YAPMAYIN!

SONUÇ

Bu rehber beni biraz uğraştırdı açıkçası. Biraz kafam da yoruldu. Fazla uzun bir rehber olmuş olabilir. Biraz daha detaylı bir konuyla uğraşmak istedim. Umarım yardımım dokunabilmiştir.

İyi Sosyaller dilerim!

Son düzenleme:
Ellerinize ve emeğinize sağlık, teşekkürler.

Uygulamanın ayarları bilgisayarı yeniden başlatınca gidiyor sanırım. Bu ayarı daha bulamadım. Bilen var ise rehberin altına ekleyebilir.

Bildiğimden değil fakat belki işinize yarar diye bir sayfa paylaşayım. 51. kural gereği paylaşamıyorum sanırım. Geçenlerde denk gelmiştim. :/ Yerelleştirmemin yeterliliğinden emin olamadım.

Bir backup dosyası oluşturulup onunla ayarlar hızlıca uygulanabiliyor galiba. Tam emin değilim. Sayfa aslında varsayılan sistem ayarlarına dönmeyi anlatıyordu ama dediğimin bahsi de geçiyordu gibi.

Bir (iki) sorum olacak: Bu uygulamayı kullanmak güvenli mi? Nasıl emin olabiliriz?

SAKIN AMA SAKIN AYARLARINIZI ÇOK DÜŞÜK VEYA YÜKSEK YAPMAYIN!

Bunun biraz daha detaylandırılması gerektiğini düşünüyorum. Kritik bir uyarı gibi görünüyor ve somut değerler faydalı olabilir bu noktada. Kendi adıma konuşmam gerekirse güvenilir sınırları bilmiyorum.

Son düzenleme:
Bu uygulamayı kullanmak güvenli mi? Nasıl emin olabiliriz?
Uygulama, CPU'ya OC veya undervolt atmaktan başka "zararlı" denebilecek bir şey yapmıyor fakat sisteme zarar verebilmek gene kullanıcının elinde. Ayrıca sistemi hep yüksek frekansta tutmak da işlemci ömrünü biraz kısabilir.
Bunun biraz daha detaylandırılması gerektiğini düşünüyorum. Kritik bir uyarı gibi görünüyor ve somut değerler faydalı olabilir bu noktada. Kendi adıma konuşmam gerekirse güvenilir sınırları bilmiyorum.
Yani eğer kullanıcı gidip te işlemcisi Turbo'dayken maksimum 3,5 GHz'ye çıkan biri 5 GHz'ye sabitlerse sisteme büyük zararlar verebilir. Aynısı en düşük 2,6 GHz'de çalışan bir işlemciyi 0,8 veya 0,4 gibi değerlere kitlerseniz de yaşanabilir ama düşük değerlerde olduğunuz zaman işlemciyi yakmazsınız, sisteminiz çok kasar hatta kapanır.

Ek bilgiler için sağ olun.

Yani eğer kullanıcı gidip de işlemcisi Turbo'dayken maksimum 3,5 GHz'ye çıkıyorken 5 GHz'ye sabitlerse sisteme büyük zararlar verebilir. Aynısı en düşük 2,6 GHz'de çalışan bir işlemciyi 0,8 veya 0,4 gibi değerlere kilitlerseniz de yaşanabilir ama düşük değerlerde olduğunuz zaman işlemciyi yakmazsınız, sisteminiz çok kasar hatta kapanır.

Anladım, yani işlemcimizin zaten hâlihazırda bir güvenli frekans aralığı var ve bunu bilmek bizim sorumluluğumuz. Güzel bir bilgi, araştırıp öğrenmek durumundayız o hâlde. Düşük frekans hakkında dedikleriniz mantıklı, zaten düşük frekansta işlemci zorlanmanın aksine çok yavaş olduğundan oldukça soğuk çalışacaktır herhalde :D Sistemin stabil hızda çalışması için gereken işlem gücünü karşılayamayacağından dediğiniz durumlar oluşacaktır. Merak ettim şimdi, deneyip görmek lazım... Denememek daha sağlıklı tabii.