Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

emrhn

Çalışkan
Selam kıymetli forum okurları,

Yaklaşık 1 aydır sistemim oyunun ortasında kendi kendine reset atıyor ve çözümünü bulamıyorum.
Sistemin keyfine göre bazı günler aralıksız oynayabiliyorum bazı günler ise oyun ortasında reset atmadan duramıyor. Battlefield 1 oynarken ikinci maçın ortasında her ne olursa olsun reset atıyor, az önce War Thunder oynarken yine reset attı, FiveM oynarken ve kayıt alırken hep reset atıyor sorun neyde bulamıyorum bir yardım.
  • Anakart: Gigabyte B450M K
  • PSU: Thermaltake LT-500AL2NL
  • RAM: XPG 2x8 16 GB DDR4 3000MHz
  • CPU: Ryzen 5 4500 3.60GHz
  • GPU: MSI RX580 GAMING 8G
  • M.2 SSD: Samsung 980 1 TB 3.500 / 3.000 MB/sn
  • SATA SSD: SanDisk SSD Plus 128 GB 530 / 310 MB/sn
  • HDD: WD Purple 1TB 5400 RPM 110 MB/s

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm

Yaklaşık 1 aydır sistemim oyunun ortasında kendi kendine reset atıyor ve çözümünü bulamıyorum.
Sistemin keyfine göre bazı günler aralıksız oynayabiliyorum bazı günler ise oyun ortasında reset atmadan duramıyor. Battlefield 1 oynarken ikinci maçın ortasında her ne olursa olsun reset atıyor, az önce War Thunder oynarken yine reset attı, FiveM oynarken ve kayıt alırken hep reset atıyor sorun neyde bulamıyorum bir yardım.
Söylediklerine göre işlemcin ısınıyor gibi duruyor. Soğutucuyu tam oturttuğundan emin misin? Bir de termal macun olarak ne kullandın ya da en son ne zaman değiştirdin.

Söylediklerine göre işlemcin ısınıyor gibi duruyor. Soğutucuyu tam oturttuğundan emin misin? Bir de termal macun olarak ne kullandın ya da en son ne zaman değiştirdin.

Artı -1 Eksi
Çözüm
İşlemci ısınıyor o yüzden kapanıyor bilgisine nasıl ulaştın ben tam anlayamadım. Arkadaş detaylı bilgi ve anlık kullanım durumları dahil hiçbir bilgi vermemiş başka. Eğer kapanma oyundan oyuna değişiyorsa bu tarz sorunlar genellikle PSU ya da GPU ile ilgilidir. Oyun dosyalarını doğrula, BIOS ve Windows dahil bütün sürücüleri güncelle, yine yapıyorsa GPU'nun eski sürücülerini tek tek deneyip oyunlara gir, ben büyük ölçüde GPU'dan kaynaklı olduğunu düşünüyorum.

Isınma problemlerinde kapanabilme ihtimali var ama, bu oyuna girmeden önce de olması gereken bir olgu, sadece oyuna girince oluyorsa, tekniken güç kaynağı besleyemiyor olabilir veya vram arızası da olabilir.

İşlemci ısınıyor o yüzden kapanıyor bilgisine nasıl ulaştın ben tam anlayamadım. Arkadaş detaylı bilgi ve anlık kullanım durumları dahil hiçbir bilgi vermemiş başka. Eğer kapanma oyundan oyuna değişiyorsa bu tarz sorunlar genellikle PSU'ya da GPU ile ilgilidir. Oyun dosyalarını doğrula, BIOS ve Windows dahil bütün sürücüleri güncelle, yine yapıyorsa GPU'nun eski sürücülerini tek tek deneyip oyunlara gir, ben büyük ölçüde GPU'dan kaynaklı olduğunu düşünüyorum.

Nasıl böyle bir kanıya vardım açıklıyayım sayın forum okuru. Daha önce kullandığım AMD işlemcime stok soğutucu kullanıyordum, bir zamanda termal bakımlarını yapmıştım. Soğutucuyu tam vidaladığımdan emindim. GTA 5 oynarken belli yerlerde bilgisayar kendine reset atıyordu. Bazen bir program yüklerken bile reset atıyordu. Kontrol ettiğimde işlemcimin çok ısındıktan sonra bilgisayara reset attığını fark ettim. Sorun şuydu kendimce (teknik bir arıza yoksa ve parçaların çalıştığından eminsem) ya PSU yetersizdi ya da işlemcim ısınıyordu. Kontrol ettiğimde soğutucunun vidaları gevşemiş ve işlemciye tam baskı yapmıyordu dolayısıyla işlemci ısınıyor ve belli bir seviyeden sonra (bu değer genellikle 95-100 santigrat derece) kendini sistem kendini yeniden başlatıyordu. Termal macunu yeniden değiştirip vidaları 2 kere tam sıktığımdan emin olduktan sonra sorunu çözmüş bulundum.
Ek olarak da PSU yetersiz ise bilgisayar kendini direkt kapatıyor reset atma durumu olmuyor diye biliyorum %100 emin olmasam da.

Son düzenleme:
Nasıl böyle bir kanıya vardım açıklıyayım sayın forum okuru. Daha önce kullandığım AMD işlemcime stok soğutucu kullanıyordum, bir zamanda termal bakımlarını yapmıştım. Soğutucuyu tam vidaladığımdan emindim. GTA 5 oynarken belli yerlerde bilgisayar kendine reset atıyordu. Bazen bir program yüklerken bile reset atıyordu. Kontrol ettiğimde işlemcimin çok ısındıktan sonra bilgisayara reset attığını fark ettim. Sorun şuydu kendimce (teknik bir arıza yoksa ve parçaların çalıştığından eminsem) ya PSU yetersizdi ya da işlemcim ısınıyordu. Kontrol ettiğimde soğutucunun vidaları gevşemiş ve işlemciye tam baskı yapmıyordu dolayısıyla işlemci ısınıyor ve belli bir seviyeden sonra (bu değer genellikle 95-100 santigrat derece) kendini sistem kendini yeniden başlatıyordu. Termal macunu yeniden değiştirip vidaları 2 kere tam sıktığımdan emin olduktan sonra sorunu çözmüş bulundum.
Ek olarak da PSU yetersiz ise bilgisayar kendini direkt kapatıyor reset atma durumu olmuyor diye biliyorum %100 emin olmasam da.

Eğer fan temas etmiyorsa işlemci, bırak oyunu herhangi bir işlemde saniyeler içinde ısınır ve çok kısa bir sürede kendini kapatır. Sen demişsin ki işlemcin ısınıyor gibi duruyor. Adam işlemcisinin modeli dışında hiçbir bilgi vermemiş. Sorunu çözmüş gibi cümle kurmuşsun. O zaman diyeceksin ki şunların yanında işlemci sıcaklığını da kontrol et belki işlemcidendir. Türkçe'yi doğru düzgün kullansanız pek bir problem yaşanmayacak.

Eğer fan temas etmiyorsa işlemci, bırak oyunu herhangi bir işlemde saniyeler içinde ısınır ve çok kısa bir sürede kendini kapatır. Sen demişsin ki işlemcin ısınıyor gibi duruyor. Adam işlemcisinin modeli dışında hiçbir bilgi vermemiş. Sorunu çözmüş gibi cümle kurmuşsun. O zaman diyeceksin ki şunların yanında işlemci sıcaklığını da kontrol et belki işlemcidendir. Türkçeyi doğru düzgün kullansanız pek bir problem yaşanmayacak.

Aramızdaki diyaloğun tartışmaya girmesini istemiyorum. Ben zaten sorununu paylaşan @emrhn kardeşimize "işlemcin ısınıyor gibi duruyor" dedim herhangi bir şekilde %100 tespitte bulunmadım. Arkadaşın vereceği cevaplara göre ilerlenecek zaten konuşma ama sorunu paylaşan kişi herhangi bir yanıtta bulunmamış o yüzden başka bir şey diyemiyorum. Ben de sizden Türkçe konusunda noktalama işaretlerinin kullanımını öğrenmenizi isteyeceğim. Virgülün kullanım şekli ve yeri yanlış.

Bu mesajından sonra MX-4 ile macun yenilemesi yaptım. 20 dakika kadar BF1 oynadım, oyun sırasında GPU Kul. : %100 - GPU Temp: 70 Derece - Cpu Kul.: %65 - CPU Temp: 55 derece (hepsinin ortalamasını aldım ama sıcaklıklarda max 2 derece değişiyor.) Bir kaç kere arka arkaya stres testine sokup deneyeceğim umarım tek sorun termal macundur.

Reset atma sorunları genellikle PSU kaynaklı oluyor. Elindeki PSU da bayağı eski bir model sayılır, imkanın varsa farklı bir PSU ile dene derim. Sıcaklıkları da kontrol et tabii.
Sıcaklıkları az önce @loomknal'a verdiğim cevapta belirttim sorun sıcaklıklar gibi görünmüyor fakat bende PSU'dan şüpheleniyorum. Ne yazık ki test edebileceğim veya ödünç alabileceğim bir PSU yok bu bağlamda PSU testi yapamıyorum.

Isınma problemlerinde kapanabilme ihtimali var ama, bu oyuna girmeden önce de olması gereken bir olgu, sadece oyuna girince oluyorsa, tekniken güç kaynağı besleyemiyor olabilir veya vram arızası da olabilir.
Dediğin gibi bende PSU'dan şüpheleniyorum. Fakat VRAM'i test etmek için ne yapabilirim bilmiyorum bu yüzden biraz araştırıp tekrardan cevap olarak ekleme yapacağım.

Bu mesajından sonra MX-4 ile macun yenilemesi yaptım. 20 dakika kadar BF1 oynadım, oyun sırasında GPU kul: %100 - GPU temp: 70 derece - CPU kul: %65 - CPU temp: 55 derece (hepsinin ortalamasını aldım ama sıcaklıklarda Max 2 derece değişiyor.) Birkaç kere arka arkaya stres testine sokup deneyeceğim umarım tek sorun termal macundur.

Sıcaklıkları az önce @loomknal'a verdiğim cevapta belirttim sorun sıcaklıklar gibi görünmüyor fakat bende PSU'dan şüpheleniyorum. Ne yazık ki test edebileceğim veya ödünç alabileceğim bir PSU yok bu bağlamda PSU testi yapamıyorum.

PSU'dan emin olmak için AIDA64 testi önerebilirim. AIDA64 ile sistemini %100 yükte kullanırsak(bu sayede sistem daha çok enerji çekecek ve güç kaynağı maksimum gücü vermeye çalışacak) ve aynı durumda kapanma yaşanırsa PSU kısmında bir sorun olabileceğini işaret eder.