Sistem APU olduğu için en sonuna kadar overclocklayıp alabileceğim performansı en yükseğe çıkarmak istiyorum, anlayabileceğiniz üzere.
Kısaca sistem özelliklerim:
- R5 5500GT.
- Corsair 32 GB RAM 3533MHz CL16 (daha üstüne overclock'lanmıyor, alakalı konu açıldı bakabilirsiniz profilimden)
- High Power 750W PSU.
- BIOSTAR B550MH.
- İşlemci soğutucusu olarak Thermalright Frost Spirit 140 V3 kullanıyorum, o taraftan hiç sorun yok.
R5 5500GT kartınız için overclock ayarlarını adım adım aşağıdaki gibi yapabilirsiniz:
Ön Hazırlıklar
1.
Gerekli Yazılımları İndirin:
- GPU-Z veya MSI Afterburner gibi bir monitörleme aracı edinin.
- Unigine Heaven veya 3DMark gibi bir stres testi aracı alın.
Adım 1: Temel Ayarları Yapın
1.
MSI Afterburner'ı Açın: Öğrenme ve ayarlama için ekranın altında bulunan tüm değerleri izleyin.
2.
Klavye Kısayollarını Ayarlayın: Hızlı sıkıştırma (fan hızını ayarlama vb.) için kısayollar atamanız faydalı olacaktır.
Adım 2: GPU'nun Saat Hızını Artırın
1.
Saat Hızını Artırın:
- 'Core Clock' (Saat Hızı) kaydırıcısını %5 ile %10 arası artırın. (Örneğin: 50-100 MHz).
2.
Uygula Butonuna Tıklayın.
Adım 3: Bellek Saatini Artırın
1.
Bellek Saatini Artırın:
- 'Memory Clock' kaydırıcısını da %5 ile %10 arası artırın.
2.
Uygula Butonuna Tıklayın.
Adım 4: Test Yapın
1.
Stres Testi Başlatın:
- Unigine Heaven veya 3DMark'ı kullanarak, ayarlarınızı gözlemleyin.
2.
Gözlemleyin:
- Herhangi bir artefakt (garip görsel hatalar) veya duraklama gözlemlerseniz, ayarları düşürün.
Adım 5: Fan Hızını Ayarlayın
1.
Fan Hızını Artırın:
- Soğutma sistemini optimize etmek için fan hızını %100’e kadar artırabilirsiniz.
Adım 6: Sabitliği Kontrol Edin
1.
5-10 Dakika Süreyle Test Yapın:
- Stres testini bu süre zarfında izleyin. Performansı artırdıysanız ve sorun yoksa ayarlarınızı onaylayabilirsiniz.
Adım 7: Kaydedin ve Kapatın
1.
Yaptığınız Ayarları Kaydedin:
- MSI Afterburner’da profil oluşturup kaydedin.
2.
Testlerle Güvenliğinizden Emin Olun:
- İlerleyen günlerde zaman zaman testleri tekrar yapmayı unutmayın.
Bunları uyguladığınızda R5 5500GT'nizden maksimum performansı alabilirsiniz. Overclock işleminin risk taşıdığını unutmayın ve kayıplara karşı önlemler alın.