Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Beyza

Yetkin
Yer
Kocaeli
Windows 10 kullanırken bu sorunu yaşamaya başladım. Oynadığım oyunlar; Delta Force, Apex Legends, Marvel rivals. Bir anda kapanıyor, aniden masaüstüne dönüyorum iki saniye önce oynamıyormuş gibi. Windows 11'e güncelledim sorun devam ediyor. Bir hafta oldu format atalı. Var mı bu problemi yaşayan?

Donanımım:
  • A520mk V2
  • Ryzen 5 5600
  • 3060 Ti 8 GB
  • 2x8 16 GB 3200MHz
  • NVMe M.2 500GB SSD
  • 550W PSU

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
En son bu tarz bir sorun yaşadığımda RAM slotumda arıza olduğunu öğrendim. BIOS'tan XMP kapatıp dene ve MemTest yap.
Kimi oyunda 20 FPS'e kadar fark oluyor, kimi oyunda performans farkı olmuyor.

Eki Görüntüle 106568

O halde 2666'ya alın bir deneyin yine oluyorsa 2133'e alın öyle deneyin. Burada amaç aslında RAM'lerle alakalı bir sorun var mı onu öğrenmek. Bence şu an performansı düşünmeyin. Memtest falan da yapardım yerinizde olsam. Şu an bir sorun var ve neden kaynaklı olduğunu bilmiyoruz. Ben RAM'den şüphelendim fakat işlemci kaynaklı da olabilir bilmiyoruz. Bir de anakartın Debug LED'inde ışık yanıyor mu onu da kontrol edin.

BIOS'tan XMP kapattım ve aniden görüntü gitti. Bilgisayarcıya götürdüm ve RAM slotun yanmış dedi. Yani en başından beri sorun RAM yuvasındaymış.

Kimi oyunda 20 FPS'e kadar fark oluyor, kimi oyunda performans farkı olmuyor.

Eki Görüntüle 106568

RAM slot yuvalarının hangisi dolu hangisi boş yazar mısın soldan sağa diye
Pardon :( 2 adet yuva var mış zaten

RAM slot yuvalarının hangisi dolu hangisi boş yazar mısın soldan sağa diye.
Pardon :( 2 adet yuva var mış zaten.

A520mk V2 kullanıyorum, 2x8 16 GB ramlerim var. 2 slotta dolu.

1733963532564.webp

O halde 2666'ya alın bir deneyin yine oluyorsa 2133'e alın öyle deneyin. Burada amaç aslında RAM'lerle alakalı bir sorun var mı onu öğrenmek. Bence şu an performansı düşünmeyin. Memtest falan da yapardım yerinizde olsam. Şu an bir sorun var ve neden kaynaklı olduğunu bilmiyoruz. Ben RAM'den şüphelendim fakat işlemci kaynaklı da olabilir bilmiyoruz. Bir de anakartın Debug LED'inde ışık yanıyor mu onu da kontrol edin.

RAM'ler ikinci el olduğu için RAM'lerden şüpheleniyorum ben. XMP kapattım, şimdi oyuna girip deneyeceğim. Memtest çok uzun sürmüyor mu ya?

A520mk V2 kullanıyorum, 2x8 16 GB RAM'lerim var. 2 slotta dolu.

Eki Görüntüle 106569

RAM'ler ikinci el olduğu için RAM'lerden şüpheleniyorum ben. XMP kapattım, şimdi oyuna girip deneyeceğim. Memtest çok uzun sürmüyor mu ya?

Uzun sürüyor evet ve ikinci el almışsın zaten RAM'leri. Şu durumda mukakkak yapman lazım Memtest. Şimdi önce dene oyunlarda eğer sorun devam ederse Memtest yap. Orada da sorun çıkmazsa diğer donanımlara yönelirsin.

İkinci round bitti, MVP oldum. Hala problem yok. Normalde ikinci round başlamadan önce kapanıyordu oyun.

Eki Görüntüle 106571

Gözünüz aydın o zaman. Şimdi şöyle yapalım. 2 ihtimal var. Ya RAM'ler arızalı ya da RAM slotu arızalı. Memtest'i yine de yapın. Eğer hata alırsanız RAM'lerde sorun olduğunu anlarız ve en kısa sürede RAM'leri değiştirirsin. Eğer Memtest'te sorun çıkmazsa RAM slotun arızalıdır ve bu sefer anakartın değişmesi gerekir.

Gözünüz aydın o zaman. Şimdi şöyle yapalım. 2 ihtimal var. Ya RAM'ler arızalı ya da RAM slotu arızalı. Memtest'i yine de yapın. Eğer hata alırsanız RAM'lerde sorun olduğunu anlarız ve en kısa sürede RAM'leri değiştirirsin. Eğer Memtest'te sorun çıkmazsa RAM slotun arızalıdır ve bu sefer anakartın değişmesi gerekir.

Peki Memtest bana 3200MHz'de sorun var sen 2133MHz'de kullansan sorun olmaz diyor mu? Yoksa RAM'de hata var mı yok mu sadece onu mu söylüyor?