Mehmt

Gelişen
Merhaba, ilk defa bir forumda yazi yazıyorum, hatalarım varsa kusura bakmayın.
Sistemimde anormal bir performans kaybı var. 3 sene önce topladığım sistemin ekran kartını, kasa, güç kaynağını değiştirmeme rağmen düzeltemedim. PC olması gerektiğinden kat kat yavaş çalışıyor, islemci kullanimi cok yuksek. Ne yaparsam yapayım düşmüyor. Cevremdeki insanlar islemcim darbogaz yapamaz, bozulmuştur diyor. Kimileri ise anakartin VRM'i sorunlu, yenisi al diyor. Hak veriyorum. Çünkü 3 yil once topladığımda bu PC'yi 3060 ile her oyunu akıcı oynardım ancak son 5-6 aydir onaylamaz durumda. Sebep olarak ise ben şahsen 3 yil boyunca stock soğutma ve macunsuz kullandım, tamamen unuttum değiştirmeyi. Geçen ay kaliteli fan ve macun sürdüm, sorun tam olarak düzelmedi. Islemci mi yoksa cidden anakart mi sorunlu, neyi değiştirmeliyim bilmiyorum. FurMark, Cinebench gibi uygulamalarda da YouTube ve arkadasimdaki ayni sistemi PC'lerden de cok farklı FPS/puan alıyorum. Gerçekten canımı cok sıkıyor bu durum. En son AMD Ryzen Master üzerinden ve BIOS üzerinden undervolting yaptım, değişen bir şey olmadı. Yardımlarınızı bekliyorum. Çok teşekkür ederim önerilerinize açığım.
Ekran kartı: RTX 3070
Islemci: Ryzen 5 5600
RAM: DDR4 16x2 3200 MHz RAM
Amalart: Gigabyte B450M-H

20260124_014708.webp

20260118_175925.webp

20260201_144522.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
OCCT ile sıcaklıkları ve performansı gözlemlediniz mi? Benim 2600 işlemcim aktif olarak 3.85ghz oc olmasına rağmen render yada upscael gibi işlemler yaparken birden 2.5ghz seviyelerine düşüyor, sizde ise işlemci %100 ün üzerinde kullanıyor. Sorun anakart da olsa güç eşiği aşıldığı anda VRM ler hemen kendini korumaya alıp bilgisayarı kapatması gerekiyordu, yani sorun anakart üzerinden bir sorun yok. Sorun işlemcide olabilir. uzun bir süre 5600 gibi ısınan bir işlemci hem stock fan hem de termal macun olmadan kullanılması işlemcinin içinde kalıcı bir zarar bırakmış olabilir. İmkanınız var ise sadece işlemciyi değiştirerek test ederseniz daha sağlıklı bir çıkarım çıkarıla bilir. Benim fikrim bu şekilde.

https://gemini.google.com/share/4a06551ee4f5 burada bulunan talimatları deneyebilirsiniz.

Son düzenleme:
OCCT ile sıcaklıkları ve performansı gözlemlediniz mi? Benim 2600 işlemcim aktif olarak 3.85GHz OC olmasına rağmen render ya da upscael gibi işlemler yaparken birden 2.5GHz seviyelerine düşüyor, sizde ise işlemci %100'ün üzerinde kullanıyor. Sorun anakart da olsa güç eşiği aşıldığı anda VRM'ler hemen kendini korumaya alıp bilgisayarı kapatması gerekiyordu, yani sorun anakart üzerinden bir sorun yok. Sorun işlemcide olabilir. Uzun bir süre 5600 gibi ısınan bir işlemci hem stock fan hem de termal macun olmadan kullanılması işlemcinin içinde kalıcı bir zarar bırakmış olabilir. İmkanınız var ise sadece işlemciyi değiştirerek test ederseniz daha sağlıklı bir çıkarım çıkarılabilir. Benim fikrim bu şekilde.

https://gemini.google.com/share/4a06551ee4f5 burada bulunan talimatları deneyebilirsiniz.

Teşekkür ederim yanıtınız için, önceki kasa kalitesiz, markası belli olmayan ucuz bir kasaydı. Ayrıca ekran kartını değiştirdiğimde anakartdaki ekran karti yuvasının kendiliğinden kapanmadığı fark ettim. Kasayı değiştirirken de düştü birkaç kez anakarta karşı hiç güvenim kalmadı. Islemci ise oyunlarda 4.4GHz verdiğini 70 watt kullandığını gördüm, normal gibi bu da. Miningden şüphelenmiştim ben de ama temiz format attım, fanların davranışlarını gözlemledim, anormallik görmedim. Neredeyse tüm parçaları yeniledim bu sorundan ötürü az önce de islemci ve anakart siparişi verdim. Bunları monte ettiğimde kasamda değişmeyen tek şey SSD olacak. Umarım sorunu çözülür çünkü hiçbir şey oynanmıyor.

Teşekkür ederim yanıtınız için, önceki kasa kalitesiz, markası belli olmayan ucuz bir kasaydı. Ayrıca ekran kartını değiştirdiğimde anakartdaki ekran karti yuvasının kendiliğinden kapanmadığı fark ettim. Kasayı değiştirirken de düştü birkaç kez anakarta karşı hiç güvenim kalmadı. Islemci ise oyunlarda 4.4GHz verdiğini 70 watt kullandığını gördüm, normal gibi bu da. Miningden şüphelenmiştim ben de ama temiz format attım, fanların davranışlarını gözlemledim, anormallik görmedim. Neredeyse tüm parçaları yeniledim bu sorundan ötürü az önce de islemci ve anakart siparişi verdim. Bunları monte ettiğimde kasamda değişmeyen tek şey SSD olacak. Umarım sorunu çözülür çünkü hiçbir şey oynanmıyor.
aynı sorun bende pubg gibi işlemciye yük bindiren oyunlarda oluyor 5700 xt yi 2600 ile beslemeye çalışır iken minimum da %70-75 kullanımda ve birkaç dakikada bir drop yiyorum oyun içinde. sizde büyük ihtimal len dediğim gibi sorun dan ziyade anakartın yetersiz kalmasından olabilir, ama işlemcinin pinlerinde bir sorun yok ise işlemci %99.9 sağlamdır demek. benim 2600 ün bir adet oc pini kopuk o yüzden yüksek hızlarda (3.85Ghz üstü) çalışamıyor ve direkt kapatıyor anakartın kendi oc profilini kullanıyorum ve bu şekilde 1.300v da ortalamada tam yükte 65amper ile 100w bir tüketim yapıyor. eğer sorun işlemcide ise silikon bütünlüğü bozulmaya başlamış olabilir. Fakat bu aşırı derecede extrem bir olasılık. Sorununuzu umarım çözülür.