Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

8898

Üstün
Açılış Hamlesi
Merhaba,

Sistemde Forza gibi oyunlar oynarken PC kendini yeniden başlatıyordu Denetim Masası'ndan hata olunca yeniden başlat seçeneğini kapattım ve bir süreliğine gitmişti. Şimdi RDR2 oynarken kendisini yeniden bir daha başlattı sebebi ne olabilir acaba bilen var mı veya herhangi bir komponentte bir hata olabilir mi?

Sistem:
  • Ryzen 5 5600.
  • TUF B450M-Plus
  • XPG D30 2x8 16 GB.
  • Sapphire Nitro+ RX 6600XT.
  • NZXT C750W Bronze.
  • SN580 M.2 SSD.
  • Kioxia Exceria 480GB.

Sistemim böyle. Güç kabloları tam oturttum ve arkada Spotify ve Discord dışında bir şey yoktu RAM kullanımı 13GB ekran kartı 96 ve işlemci de 50 civarında diye hatırlıyorum 70-75 FPS'te Ultra ayarlarda oynuyordum fakat bir anda kendini yeniden başlattı. Sistem M.2 SSD yani SN580 SSD'de kurulu. Oyun Exceria SSD'de kurulu. C diskinde yani SN580 de olan oyunlarda böyle bir sorun yok. C diskinde PUBG F1 24 gibi yine en yüksekte oynadığım oyunlar mevcut onlarda yeniden başlatma olmuyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
OCCT`de niye kapanmadı peki cidden soruyorum dalga geçmiyorum power testi sınırlarına zorlamıyor mu her şeyi?
Hocam selam, hangi değerler ne olduğu zaman kapatmam lazım?
Ekran görüntüsü 2025-05-20 164702.webp

@Commander Shepard,
Ekran görüntüsü 2025-05-20 174846.webp

Şöyle bi hata verdi.

Başka bir hata daha.

Core 4 (CPU 8) has previously thrown error, skipping dedi.

Hepsi geçti, 4 olanda Prime 95 logosu sanırım bilmiyorum yeşil yanlışlıkla showa basıp kapattıp ve fail hatası verdi 0ms olarak ondan olacağını düşünüyorum oyuna girip deneyeceğim.

Bios sıfırlayıp pbo modunu auto'ya alınca 2 saatlik corecycler testinden sonra stabil.
Tamamdır o zaman işlemci kaldı şu an. Whea-Logger hatası da şüphelerimi doğruluyor. Kendimde de veriyor Ryzen 5 5600 ile boştayken hem de bu hata oyundayken değil. Oyundayken vermesi hep genel olarak işlemciden kaynaklanıyor. Yatmadan önce Olay Görüntüleyicisi'nden diğer Whea-Logger hatalarına bakar mısınız? APIC kimliği hep mi 6 veriyor?

Whea apic 4 vermiş bir de.

Başka bir yerde pss overclock ayarı artık neredeyse bilmiyorum onu kapatınca düzelmiş öyle bir şey açtığımı hatırlamıyorum.

Hocam Prime95 hepsini test ediyor teker teker test etmiyor. CoreCycler işlemcilerde sıkıntı olup olmadığını anlamak için kullanılan bir program. Araştırırsanız eğer Prime95`de hata vermezken CoreCycler`da hata veren sistemler dolu. CoreCycler ile arkadaş test edecek ki anlayacağız eğer corelarından bir tanesinde sıkıntı varsa yani işlemci sıkıntılıysa. OCCT power testi artı olarak işlemciyi test ediyor ama yine CoreCycler gibi etmiyor bütün hepsine odaklanıyor. XMP zaten kapalı açık denedi arkadaş artı olarak yine.

Corecycler zaten Prime95'in algoritmasını kullanıyor temel ayarlarla. Sadece 1 çekirdek üzerine odaklanıyor ve bu da dinamik frekanslı OC'yi test ederken artı sağlıyor. Çünkü sen o şekilde Prime95'e soktuğunda işlemcin maksimum frekansına boostlanamıyor gerek sıcaklıktan gerekse limitlerden. Corecycler'da ise tek çekirdeğe yük bindiğinden daha fazla alan kalıyor ve daha yüksek frekansa çıkabiliyor. Corecycler burada öne çıkıyor.

Statik OC yapıldığında ise limit diye bir şey söz konusu değil. Yük fark etmeksizin işlemci aynı frekansa çıkıyor. İki program da aynı testi yapmasına karşın Prime95 bütün çekirdeklere yük bindirdiği için Corecycler'in 30W çektirdiği yerde Prime95 130W'a kadar çıkıyor. Hâliyle sıcaklık ve çekirdek haricindeki bileşenlere binen yük de artmış oluyor. Bunun sonucunda da Prime95 çok daha efektif bir test oluyor statik OC için. İkisi de aynı testi yaptığı için Corecycler'in bulduğu hatayı Prime95'in bulamaması mantığa aykırı statik OC için. Dinamik değerli OC için hikaye farklı.

Corecycler zaten Prime95'in algoritmasını kullanıyor temel ayarlarla. Sadece 1 çekirdek üzerine odaklanıyor ve bu da dinamik frekanslı OC'yi test ederken artı sağlıyor. Çünkü sen o şekilde Prime95'e soktuğunda işlemcin maksimum frekansına boostlanamıyor gerek sıcaklıktan gerekse limitlerden. Corecycler'da ise tek çekirdeğe yük bindiğinden daha fazla alan kalıyor ve daha yüksek frekansa çıkabiliyor. Corecycler burada öne çıkıyor.

Statik OC yapıldığında ise limit diye bir şey söz konusu değil. Yük fark etmeksizin işlemci aynı frekansa çıkıyor. İki program da aynı testi yapmasına karşın Prime95 bütün çekirdeklerr yük bindirdiği için Corecycler'in 30W çektirdiği yerde Prime95 130W'a kadar çıkıyor. Hâliyle sıcaklık ve çekirdek haricindeki bileşenlere binen yük de artmış oluyor. Bunun sonucunda da Prime95 çok daha efektif bir test oluyor statik OC için. İkisi de aynı testi yaptığı için Corecycler'in bulduğu hatayı Prime95'in bulamaması mantığa aykırı statik OC için. Dinamik değerli OC için hikaye farklı.
Sorun islemcide ise aldigim arkadasa yazayım mi hocam? Yada direk overclocku stoğa döndürüp mü devam etmeliyim?

Statik OC yapıldığında ise limit diye bir şey söz konusu değil. Yük fark etmeksizin işlemci aynı frekansa çıkıyor. İki program da aynı testi yapmasına karşın Prime95 bütün çekirdeklere yük bindirdiği için Corecycler'in 30W çektirdiği yerde Prime95 130W'a kadar çıkıyor. Hâliyle sıcaklık ve çekirdek haricindeki bileşenlere binen yük de artmış oluyor. Bunun sonucunda da Prime95 çok daha efektif bir test oluyor statik OC için. İkisi de aynı testi yaptığı için Corecycler'in bulduğu hatayı Prime95'in bulamaması mantığa aykırı statik OC için. Dinamik değerli OC için hikaye farklı.
Ne kadar açıklasanız da Prime95 ile kapanmayan sistemler CoreCycler ile kapanıyor ben demiyorum onlarca yabancı forumlarda. Benim de sistemim Prime95 ile kapanmıyor CoreCycler ile kapanıyor. Özellikle corelarda hata bulmak için yapılan bir şey.

Ne kadar açıklasanız da Prime95 ile kapanmayan sistemler CoreCycler ile kapanıyor ben demiyorum onlarca yabancı forumlarda. Benim de sistemim Prime95 ile kapanmıyor CoreCycler ile kapanıyor. Özellikle corelarda hata bulmak için yapılan bir şey.

Dediğin test zaten Prime95'in testini kullanıyor ne anlatıyorsun? Aç bir config dosyasını incele istersen.

Hocam BIOS Optimized Default yapıp test edin demiştim Overclockta dönmesi lazım stoka direk stocklu mu kullanıyorsunuz?

Hocam BIOS'ta kırmızı ve düz beyaz simgeli ismini hatırlamıyorum biri defaulr biri de ASUS optimal olması lazımdı. Optimal olunca sistem kendini sınırlıyor. Default modda kullanıyorum.