R5 5600 & RX 9060 XT sistemde reset atma sorunu

kaane 45

Üstün
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki bu sorunla neredeyse 3-5 aydır hatta belki daha fazla zamandır boğuşuyorum artık sıkıldım ve ümidim kalmadı. Son çare sizlere danışmak istedim.

Sistemdeki asıl problem neyden kaynaklı bilmiyorum ama yaşadığım sorun sistemin rastgele zamanlarda kendini resetlemesi. Yük altında da değil, direkt rastgele zamanlarda. Mesela birkaç örnek vereyim; Yakuza Like a Dragon oynuyordum, toplam 60-70 saatim var ve çoğu zaman böyle 6-7 saat oynayabildim ancak çoğu zaman da belki oyuna girdikten 5 dk sonra belki 40 dk sonra aniden kendini resetliyordu ki halen öyle (Birçok oyunda yaşadım bu sorunu ancak en sık olanları sayıyorum). Şu anda ise No Man's Sky indirdim ve bir de ne göreyim, oyuna giriyorum ve istisnasız bir biçimde maksimum 15-20 dakikaya bu resetleme olayını yapıyor. Az önce denedim yine aynısı oldu ancak farklı bir şekilde oldu ona da geleceğim şimdi. Bunlar haricinde oyun oynamasam bile bazen yine belirli uygulamaları kullanırken anlık kafasına göre reset atıyordu. Roblox'da dahi bu reset olayları yaşanıyor istisnasız her şeyde var.

Şimdi sistem özelliklerim farklıydı, önceki hali ve şu anki güncel hali aşağıda;
CPU: Ryzen 5 5600
GPU: Msi Gaming X RX 6700 XT
Anakart: Gigabyte A320M S2H
RAM: GoodRam IRDM PRO 8x2 3600 MHz
SSD: Kioxia Heatsink 2 TB M2
SSD: Kingston A400 240 GB SATA
SSD: Verbatim Vi550 2 TB SATA
CPU Soğutucu: Enermax T50A RGB
Kasa: XPG Valor Air
PSU: Deepcool PK550D 550W 80+

CPU: Ryzen 5 5600
GPU: XFX Swift RX 9060 XT
Anakart: MSI B550M PRO-VDH
RAM: G.Skill Ripjaws 2x16 4000 MHz
SSD: Kioxia Heatsink 2 TB M.2
SSD: Kingston A400 240 GB SATA
SSD: Verbatim Vi550 2 TB SATA
CPU Soğutucu: Enermax T50A RGB
Kasa: XPG Valor Air
PSU: Green GP800A-GED 800 W

Sistemi bu şekilde değiştirdim hem yükseltme hem de inanamazsınız belki ama bu sorunu gidermek için. İşlemcinin termal macununu değiştirdim az önce, ekran kartında bir switch var, onu sanırım normal modunda kullanıyordum, şimdi silent moda aldım zannımca düşük güç tüketiyor.

Bunlar harici de iki RAM takılı olduğundan dolayı ikisinin yerini değiştirdim birbiriyle. Şimdi bu üç işlemi yapmadan önce sistem direkt reset atıyordu ve anakartta VGA ışığı yanıyordu. Ben bu konudaki sorunu yaklaşık üç ekran kartında yaşadım RX 5700 XT, RX 6700 XT ve RX 9060 XT olmak üzere ki 9060 XT ilk kullanıcısı benim, diğerleri ikinci eldi. Şu anda resetlemedi ama ekranda çoklu pikseller oluştu, görsel eki kısmına ekledim. Şu anda yaşadığım problemin kaynağı asla belli değil, lütfen yardımcı olursanız çok sevinirim, teşekkür ediyorum şimdiden.

Bütün görüşlere hak veriyorum çünkü şu süreçte gerçekten bir çok durum gördüm ve çözüm denedim. Hiçbir şey işe yaramadı. İşlemciyi diğeriyle bir değiştireceğim bakalım, darboğaz olsa dahi sonuca ulaştırabilecekse hay hay hemen yaparım denerim.

İnşallah çözeriz hocam problemi. Bir bilgisayar almak şu an pahalı ve zahmetli.
Ya işin komiği dediğim gibi sistemi baştan aşağı tekrar dizdim resmen. Aynı zamanda da çok sinir bozucu.

Muhtemelen pek sağlıklı sonuç vermezdi ama yine de OCCT Memory test denedim ancak yanlışlıkla sonucu kapadım ekran görüntüsü alamadan, 16 dakika boyunca çalıştı hiçbir sorun gözlemleyemedim bütün değerler stabil ilerliyordu. Şimdi PSU testi yapacağım.

Ahhh kötü oldu. Neyse hocam error görmediyseniz sıkıntı yok diğer testlere geçelim.

Son düzenleyen: Moderatör:
@Rhodi,
Evet hocam, sizden rica etsem RAM ayarını varsayılandan döndürüp oradan da XMP profiline alır mısınız?
Bu konunun ana mesajında bulunan ekran görüntüsündeki piksellerin oluştuğu görselde ben No Man's Sky'ı RAM'in default MHz'sinde oynamışım şimdi fark ediyorum, XMP dahi açık değil. BIOS'u sıfırlamışım muhtemelen ben, BIOS pili ile uğraşıyordum çünkü resetlemek için, çıkartamayıp vazgeçtim ama resetlemiş sanırım. RAM'ler 2666 MHz hızda iken yaşamışım ben o sorunu öyle söyleyeyim. İşlemci olasılığını çok arttırdı. Ryzen 3 3100'e geçiyorum hemen denemek için.

Tamam hocam bir deneyin bakalım.

Tamam hocam bir deneyin bakalım.
Evet sabrımın tükendiği noktadayız. Ryzen 3 3100 takılıyken bile yaptı bunu. Reset attı ses takılması da oldu ve uzunca bızzzz sesi olarak duyuluyor, ancak Ryzen 5 5600 takılıyken anlık attığı reseti bunda 10-15 saniye sonra attı. An itibarı ile gerçekten sinirlenmeye başladım sistemi yok edeceğim

Sakin olun hocam diyeceğim de cidden sinir bozucu bir olay bütün BIOS ayarlarını sıfırlayın benim de şu an aklıma bir şey gelmedi bir de bunu deneyin.

Sakin olun hocam diyeceğim de cidden sinir bozucu bir olay bütün BIOS ayarlarını sıfırlayın benim de şu an aklıma bir şey gelmedi bir de bunu deneyin.
Tam bu noktada bırakmıştım uğraşmayı işte. Çözümün bulunamadığı nokta Aklıma duvar prizi sorunlu gibi bir düşünce takılıyor ama farklı prizlerde de denedim. Olmadı başka bir yerde deneyeceğim artık en son. Bir sonraki adımda da dış kasayı değiştirip deneyeceğim. Hiçbir çarem çözümüm kalmadı.

Deneyin hocam dediğim gibi sakin olup bakacağız artık bir de şey zor yazarak anlatmak elinde olsa bakıp ona göre hareket edersin yazmak ta zor ama bir de dediğim gibi BIOS komple fabrika ayarlarına döndürün bir de işlemciyi tak çıkar yapın.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…