Son birkaç haftadır, özellikle son günlerde giderek daha sık olmak üzere, bilgisayar devamlı olarak ya hard freeze yiyor ya da monitörde görüntü gidiyor, klavye-fare ışıkları sönüyor; kasadaki ışıklar yanmaya ve fanlar, işlemci soğutucusu dâhil, dönmeye devam ediyor. Reset tuşuna bastığımda sistem tekrar açılıyor. Gerçekleşme anı olarak ise herhangi bir zamanda yaşanabiliyor, yük altında veya boşta fark etmiyor. Bazen oyun oynarken aniden gidiyor, bazen masaüstünde, bazen de internette dolaşırken. Hatta son günlerde bu olay yaşandıktan sonra "Acaba hata gösteriyor mu?" diye bakmaya çalışırken bile 1 dakikalık çalışmanın ardından donabiliyor.
Başlarda belki ekran kartı sürücüsü yüzündendir diyerek sürüm düşürdüm, olmadı. Windows güncellemelerinde geriye döndüm, o da olmadı. Olay Görüntüleyicisi'nde hep Kernel-Power olarak görünüyor. Sadece farklı zamanlara ait 4 adet WHEA-Logger hatası bulabildim. Bunun haricinde Güvenilirlik İzleyicisi'nde 3-4 gün aralıklarla raporlanmış "Donanım hatası" başlığı altında hatalar buldum ancak ben günde 10 kez bu çökmeyi yaşarken orada çok daha az kayıt var.
Bunları önce ChatGPT ile çözmeye çalıştım. Son hatalardan sonra BIOS üzerinden işlemcinin CPB, PBO ve XMP ayarlarını kapattırdı, PSU Idle Control'u Typical Current Idle olarak ayarlattı ancak işe yaramadı, hâlâ devam ediyor.
Ek olarak bu gece, sürümünü düşürdüğüm ekran kartını tekrar güncellemeye çalışırken sistem kendini resetledi ve bu sefer Olay Görüntüleyicisi'nde WHEA-Logger hatası görünüyordu. Ardından tekrar güncellemeyi denediğimde yine aynı şekilde resetlenip WHEA-Logger hatası verdi. Sanırım güncelleme, sistemdeki hatayı tetiklemişti. Bu esnada CPB ayarı kapalı değildi. BIOS'ta ChatGPT'nin söylemesi üzerine o ayarı da kapatıp tekrar güncelleme yapmayı denediğimde bu sefer hata almamıştım.
Şu an bunun bir etkisi var mıdır bilmiyorum fakat Windows'un kurulu olduğu diskimin sağlığı da %34'e düşmüş durumda. Bunun da bilgisini vermek istedim. Donanımsal bir hata varsa şu an bunu nasıl test edeceğimi de bilmiyorum, neredeyse böyle bir imkânım yok.
WHEA-Logger başlığı altında verdiği hatalarda 4 farklı APIC ID vardı. Hepsi gerekli mi bilmiyorum, o yüzden ayrı ayrı ekliyorum.
Başlarda ben de disk sağlığı düşük diye ondan şüpheleniyordum ama çıkan hatalarda şu an o geri plana itiliyor gibi. Donanım hataları işlemciyi vurguluyor sanki.
Bende de aynı sorun var. Hatta işlemci ve ekran kartı aynı ikimizin. Ben ayrıca restartda yiyorum ve adrenaline sürücü hatası verip duruyor. AMD'yi seviyorumda gerçekten bıktım artık. Dün anakarta BIOS güncellemesi yaptım daha çok bozulmaya başladı.