HyperFX

Üyecik
Merhaba arkadaşlar,

Yaklaşık 2-3 aydır bilgisayarımda tuhaf bir sorun var ve bir türlü çözemiyorum. İnternette gördüğüm her şeyi denedim ama olmadı.

Bilgisayarı açıyorum, ilk 2-3 saat hiçbir sorun yok. Ancak yaklaşık 3-5 saat sonra "System" adında bir işlem CPU'yu %20 oranında kullanmaya başlıyor ve bu durum düzelmiyor. O sırada herhangi bir güncelleme de yapılmıyor. Bilgisayarı yeniden başlatana kadar sorun devam ediyor.

Process Explorer ile "System" işleminin ne yaptığını buldum, ekran görüntüsünü de ekledim ama sorunu hâlâ çözemedim.

SSD bozuk diye yeni bir SSD aldım ve Windows 11'i sıfırdan kurdum. İlk 1-2 gün sorun yoktu ama sonra tekrar başladı. Bu sorun gerçekten canımı sıkmaya başladı.

@Recep Baltaş abi lütfen yardım eder misin?
SİSTEM ÖZELLİKLERİ
Anakart: MSI A520M-A Pro
İşlemci: R5 5600G
Ekran kartı: GTX 1070 Ti
RAM: G.Skill Ripjaws 8x2 16 GB
PSU: Zalman 600 Watt 80+
PCI Express Wi-Fi Bluetooth kartı: Mercusys MA30E

Merhaba arkadaşlar,

Yaklaşık 2-3 aydır bilgisayarımda tuhaf bir sorun var ve bir türlü çözemiyorum. İnternette gördüğüm her şeyi denedim ama olmadı.

Bilgisayarı açıyorum, ilk 2-3 saat hiçbir sorun yok. Ancak yaklaşık 3-5 saat sonra "System" adında bir işlem CPU'yu %20 oranında kullanmaya başlıyor ve bu durum düzelmiyor. O sırada herhangi bir güncelleme de yapılmıyor. Bilgisayarı yeniden başlatana kadar sorun devam ediyor.

Process Explorer ile "System" işleminin ne yaptığını buldum, ekran görüntüsünü de ekledim ama sorunu hâlâ çözemedim.

SSD bozuk diye yeni bir SSD aldım ve Windows 11'i sıfırdan kurdum. İlk 1-2 gün sorun yoktu ama sonra tekrar başladı. Bu sorun gerçekten canımı sıkmaya başladı.

SİSTEM ÖZELLİKLERİ

PBO, C-State ve bellek bütünlüğünü kapattım sorun hala devam ediyor.

Ekran görüntüsü 2025-07-24 170113.webp

Ekran görüntüsü 2025-07-24 021330.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba arkadaşlar,

SİSTEM ÖZELLİKLERİ

PBO, C-State ve bellek bütünlüğünü kapattım sorun hala devam ediyor.

Eki Görüntüle 166484

Eki Görüntüle 166485

Sorunu Çözmek için Adımlar​

1. Sürücüler Güncellemeleri
- Bütün sürücülerin (özellikle ekran kartı, ağ kartı ve yonga seti) en son sürümde olduğundan emin olun.
- MSI’ın veya bileşenlerin resmi web sitelerinden güncellemeleri kontrol edin.

2. Hızlı Başlatma Ayarlarını Kontrol Edin
- Denetim Masası > Güç Seçenekleri > Sistem Ayarları > Hızlı Başlatmayı Kapat.
- Bu işlem zaman zaman uyku modunda sorun yaratabilir.

3. RAM ve BIOS Ayarlarını Gözden Geçirin
- BIOS ayarlarında, CPU ile ilgili overclock yapmıyorsanız ayarları varsayılana döndürün.
- Ayrıca RAM için XMP profilini etkinleştirip etkinleştirmediğinizi kontrol edin.

4. Antivirüs ve Güvenlik Yazılımları
- Antivirüs yazılımınızı devre dışı bırakın ve sorunun devam edip etmediğini kontrol edin. (Güvenli bir şekilde kullanmayı unutmayın)
- Windows Defender'ın tarama ayarlarını kontrol edin.

5. Güç Yönetimi Ayarlarını Değiştirin
- Denetim Masası > Güç Seçenekleri > Plan Ayarlarını Değiştir > Gelişmiş Ayarlar.
- "CPU" kısmındaki maksimum performans ayarlarını değiştirin.

6. Disk Birleştirme ve Sağlık Kontrolü
- SSD'nin performansını kontrol edin (Windows'taki Disk Sağlığı aracını kullanabilirsiniz).
- Gerekirse SSD'yi sorun için boş bir alandan biçimlendirin ya da başka bir kabloda bağlayarak deneyin.

7. Hata Ayıklama Modunu Kullanın
- Bilgisayarınızı "Hata Ayıklama Modu" ile başlatın.
- Bu modda herhangi bir üçüncü parti yazılımın çalışmadığını kontrol edin.

8. Sistem Güncellemeleri
- Windows Update’i kontrol edin ve en son güncellemeleri uygulayın.

9. Process Explorer ile İzleme
- Process Explorer kullanarak "System" işlemi içerisinde hangi alt işlem veya işlevin CPU'yu kullandığını dikkatlice inceleyin.
- "Nfifs.sys" gibi süreçlerin herhangi bir tanıksal kaynağı var mı kontrol edin.

Yukarıdaki adımları denedikten sonra sorununuz devam ediyorsa, başka testler yapmamız gerekebilir.