Keremefe_1

Becerikli
Valorant oynarken oyunum donuyor. Sistemim altta yazılı. Tavsiyelerinizi bekliyorum.
  • RAM 8+8 16 GB.
  • 240+120 SATA SSD 500 GB HDD.
  • RX 6700 8 GB.
  • B450.
  • Ryzen 5 5600T.
  • Thermalright soğutucu.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hızlı başlatma kapatılmasının önerilmesinin sebebi bilgisayarı ilk açtığında direkt oyun ve uygulamalara girersen kart sapıtıyor çünkü MP0 ile MP1 iletişime geçmesini sağlamadan yapmış oluyorsun. Kısaca voltaj ve frekans değerleri tam yüklenmediği için bilgisayar sapıtıyor bu sebeple hızlı başlatma kapatılması öneriliyor buna gerek yok. bilgisayar ilk açıldığı anda direkt bir şeye girmeye çalışmayın bırakın AMD Adrenalin Edition tam olarak yüklensin. Ondan sonra oyun ve uygulamalara girin. Buradaki bekleme süresi SSD'ye kurulan bir Windows işletim sisteminde hiçbir koşulda 1 dakikayı geçmeyecektir.

MP0 (Management Processor 0)

Kod:
GPU’nun asıl güç ve performans kontrolcüsüdür.

GPU üzerinde:

SMU (System Management Unit) olarak çalışır

Gerçek zamanlı karar verir

MP0’nun yaptığı işler

GFX / SoC / UCLK frekanslarını belirler

VDDGFX, VDDCI, SoC voltajlarını ayarlar

AVFS açık/kapalı mantığını yürütür

SSCurve (SlowSlow, FastFast vs.)

DPM state geçişleri

Power limit, TDC, EDC

Clock stretching / throttling

MorePowerTool, SMU editleri, registry Tweak'lerin tamamı MP0'ya gider.
MP1 (Management Processor 1)

Kod:
GPU’nun güvenlik + başlatma denetleyicisidir.

GPU üzerinde:

PSP (Platform Security Processor) olarak çalışır

Kartın açılış güvenliğini sağlar

MP1’in yaptığı işler

GPU firmware doğrulama

Secure boot

SMU (MP0) firmware’ini yükleme

Driver–firmware uyumluluğu

Bazı low-level init & sensör işleri

Hızlı başlatma kapatılmasının önerilmesinin sebebi bilgisayarı ilk açtığında direkt oyun ve uygulamalara girersen kart sapıtıyor çünkü MP0 ile MP1 iletişime geçmesini sağlamadan yapmış oluyorsun. Kısaca voltaj ve frekans değerleri tam yüklenmediği için bilgisayar sapıtıyor bu sebeple hızlı başlatma kapatılması öneriliyor buna gerek yok. bilgisayar ilk açıldığı anda direkt bir şeye girmeye çalışmayın bırakın AMD Adrenalin Edition tam olarak yüklensin. Ondan sonra oyun ve uygulamalara girin. Buradaki bekleme süresi SSD'ye kurulan bir Windows işletim sisteminde hiçbir koşulda 1 dakikayı geçmeyecektir.

MP0 (Management Processor 0)

Kod:
GPU’nun asıl güç ve performans kontrolcüsüdür.

GPU üzerinde:

SMU (System Management Unit) olarak çalışır

Gerçek zamanlı karar verir

MP0’nun yaptığı işler

GFX / SoC / UCLK frekanslarını belirler

VDDGFX, VDDCI, SoC voltajlarını ayarlar

AVFS açık/kapalı mantığını yürütür

SSCurve (SlowSlow, FastFast vs.)

DPM state geçişleri

Power limit, TDC, EDC

Clock stretching / throttling

MorePowerTool, SMU editleri, registry Tweak'lerin tamamı MP0'ya gider.
MP1 (Management Processor 1)

Kod:
GPU’nun güvenlik + başlatma denetleyicisidir.

GPU üzerinde:

PSP (Platform Security Processor) olarak çalışır

Kartın açılış güvenliğini sağlar

MP1’in yaptığı işler

GPU firmware doğrulama

Secure boot

SMU (MP0) firmware’ini yükleme

Driver–firmware uyumluluğu

Bazı low-level init & sensör işleri

Bu kodları bir yere mi yapıştırmam gerek tam anlamadım da?

BIOS güncelle. EXPO aç ve iGPU kapat. Düzelmez ise global C state var onu kapat.

DDR4 sistemde EXPO değil DOCP veya XMP kullanılır hocam. Ryzen 5 5600T işlemcinin içinde iGPU yok. G serileri için geçerli bir durum. C-State son çare. XMP açmak ve BIOS güncellemeden sonra yapılmalı. Bir anda işlemciyi boşta daha fazla güç tükettirmeye ve sıcak çalıştırmaya gerek yok. Onun dışında BIOS güncelleme mantıklı gözüküyor şu an için.

DDR4 sistemde EXPO değil DOCP veya XMP kullanılır hocam. Ryzen 5 5600T işlemcinin içinde iGPU yok. G serileri için geçerli bir durum. C-State son çare. XMP açmak ve BIOS güncellemeden sonra yapılmalı. Bir anda işlemciyi boşta daha fazla güç tükettirmeye ve sıcak çalıştırmaya gerek yok. Onun dışında BIOS güncelleme mantıklı gözüküyor şu an için.
XMP açıldı, BIOS güncel. C-State ne demek bilmiyorum

XMP açıldı, BIOS güncel. C-State ne demek bilmiyorum
Ben pek önermem ama gözlemlemek için deneyebilirsin. Bu ayar BIOS üzerinden yapılır. İşlemcinin sürekli olarak tetikte ve aktif kalmasını sağlar. Boştayken bile fanlar en performanslı modunda çalışır. C0, C1, C2, C3 diye gider fanların performans durumu. Bu ayarı Disable olarak kullanan çok kişi var ve deneyebilirsin. Anakart modeline göre ayarı nereden açabileceğini anlatabilirim.

Ben pek önermem ama gözlemlemek için deneyebilirsin. Bu ayar BIOS üzerinden yapılır. İşlemcinin sürekli olarak tetikte ve aktif kalmasını sağlar. Boştayken bile fanlar en performanslı modunda çalışır. C0, C1, C2, C3 diye gider fanların performans durumu. Bu ayarı Disable olarak kullanan çok kişi var ve deneyebilirsin. Anakart modeline göre ayarı nereden açabileceğini anlatabilirim.

Hocam fanlar hakkındaysa bilgisayarın sıcaklık olarak herhangi bir sorunu yok, İşlemci üzerinde kule tipi fan var. Sadece bilgisayar biraz havasız bir yerde. Onun dışında sıcaklık değerleri iyi