Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

KuuLapset

Uzman
Başlıkta da belirttiğim gibi bilgisayarım olması gerekenden yavas acılıyor. SSD'min sağlıgına baktım CrystalDiskInfo'dan 98 diyordu. Ondan sonra CrystalDiskMark'ta test yaptım ek olarak ekleyeceğim.
Önceden 14 sn de falan acılıyordu şu an 50 sn cıvarı. Acılma suresı cok uzun gelıyor. BIOS'tan Fastboot ayarlarını açtım, önceden de acıktı hala aynı. SSD'nin performansı hala iyi ama yer bayağı az. İçinde 60 GB'lık boş alan kaldı. Ondan mı yavas acılıyor bılmıyorum. Buraya yazma sebebım bır çözüm aramak.

Sistemimin özellikleri:
  • GPU: ASUS Dual RTX4070 OC.
  • CPU: AMD Ryzen 5 5600X 6-Core Processor.
  • Bellek: 16 GB RAM 3200MHz.
  • Depolama: 1TB M.2 Netac SSD.
  • PSU: GameGaraj'ın 650watt 80 Plus Bronze sertifakalı PSU'su.
  • İşletim sistemi: Windows 11 Pro.
  • Anakart: ASUS B450M K II.

Son düzenleme:
Çözüm
İkiye bölünen disklerde yavaş boot edilme gibi sorunlar ortaya çıkabiliıyor. Birleştirme imkanınız varsa birleştirin yoksa diğer ihtimallerden olacağını varsayarak yola çıkacağız.

Birleştirmeyi denerim ama yıllardır böyle kullanıyorum. Yaklaşık 3 yıl oldu daha önce boyle bir sorun yasamadım. Format atmak gerekırse de şu an yapamam. Soracaksın "neden yapamazsın?" diye: İnternetım 2024'te olmamıza rağmen hâlâ kotalı, Turkcell Superbox kullanmak zorundayım, yaşadığım bölgede altyapı yok, baska bir seçenek de yok. Paketimin yarısı bitti zaten, o yüzden muhtemelen bir dahaki ayı beklerim ve sana iyi geceler dilerim.

Sorunu düzelttim, sorun şuymuş: Denetim masasındaki hızlı başlatmayı aç ayarı kapalıymıs. Onu da surdan fark etttım: Normalde görev yonetıcısıne gırdıgınde CPU bolumunda calısma zamanı olur, oradan aklıma geldı Windows'un CPU'yu hazırda bekletıp daha hızlı acılmasını sağladıgı. Sonra tersıne muhendıslıge benzer bir şey yaptım. İnternette "CPU çalışma zamanı 6 hafta" diye arattım, "nasıl 0'lanır" diye. Sonra bunu buldum: "Denetim Masası > sistem ve güvenlik > güç seçenekleri > (solda) güç düğmelerinin yapacaklarını seçin > şu anda kullanılmayan ayarları değiştir > hızlı başlatmayı aç yazan kısmın tikini kaldır. Kaydet çık." Dedıgının tam tersını yaptım ve sorunum duzeldı.
Sorunumu cozmek ıcın ugrasan herkese cok teşekkür ederım ve iyi geceler dilerim.
Çok pardon, iki kere konu açmışım, tekrardan özür dilerim. ASUS yazısında bekletiyor, ondan sonra Windows'un şifre girme paneli geliyor. ASUS yazısında muhtemelen arkada Windows'u falan yüklüyor ama dediğim gibi önceden bu kadar uzun sürmüyordu. Ekte eklediğim fotoğraftaki gibi bekletiyor, herhangi bir yazı çıkmıyor. Örnek: BIOS'a girmek için Del/F2 tusuna basın gibi. Kısacası BIOS'tan sonra yavaşlıyor.

Dosya Ekleri

• IMG_4548.webp
    IMG_4548.webp
    200,2 KB · Görüntüleme: 72
Son düzenleyen: Moderatör:
Başlıkta da belirttiğim gibi bilgisayarım olması gerekenden yavas acılıyor. SSD'min sağlıgına baktım CrystalDiskInfo'dan 98 diyordu. Ondan sonra CrystalDiskMark'ta test yaptım ek olarak ekleyeceğim.
Önceden 14 sn de falan acılıyordu şu an 50 sn cıvarı. Acılma suresı cok uzun gelıyor. BIOS'tan Fastboot ayarlarını açtım, önceden de acıktı hala aynı. SSD'nin performansı hala iyi ama yer bayağı az. İçinde 60 GB'lık boş alan kaldı. Ondan mı yavas acılıyor bılmıyorum. Buraya yazma sebebım bır çözüm aramak.

Sistemimin özellikleri:
  • GPU: ASUS Dual RTX4070 OC.
  • CPU: AMD Ryzen 5 5600X 6-Core Processor.
  • Bellek: 16 GB RAM 3200MHz.
  • Depolama: 1TB M.2 Netac SSD.
  • PSU: GameGaraj'ın 650watt 80 Plus Bronze sertifakalı PSU'su.
  • İşletim sistemi: Windows 11 Pro.

Bro Recep bey varken bana laf düşmez ama başlangıç uygulamalarını kapatabilirsin.

Bro Recep bey varken bana laf düşmez ama başlangıç uygulamalarını kapatabilirsin.

Çoğu şey kapalı zaten bence SteelSeries'in uygulaması yavaşlatıyor optimizasyon sorunları var muhtemelen ama dedıgım gibi yakın bir zamanda 1 ay gibi bir zamandır bilgisayar olması gerekenden yavaş açılıyor.

Dosya Ekleri

• IMG_4549.webp
    IMG_4549.webp
    350,5 KB · Görüntüleme: 75
Çoğu şey kapalı zaten bence SteelSeries'in uygulaması yavaşlatıyor optimizasyon sorunları var muhtemelen ama dedıgım gibi yakın bir zamanda 1 ay gibi bir zamandır bilgisayar olması gerekenden yavaş açılıyor.

BIOS ve sürücüler güncel mi bir de AMD TPM ayarlarına bak enable olması gerekiyor.

Ve ayrıca Fast boot ayarını da açmalısın. Ve CSM ayarını da kapatırsan etkisi olur.

BIOS ve sürücüler güncel mi bir de AMD TPM ayarlarına bak enable olması gerekiyor.

TPM zaten açık. BIOS'um güncel olması lazım. Anakartım eski oldugundan dolayı BIOS güncellemeleri çok bir şey getirmiyordu, ben de çok guncellemıyorum ama 6 ay önce güncelledim. Ekran kartı sürücülerim ise güncel ama Windows Update duraklatışmış hâlde, çünkü kullanmadığım şeyleri Windows sormadan bilgisayar ekleyip duruyordu. Sorunu çözme ihtimali varsa Windows Update'yı yapayım. Windows Update'yı de 2 ay önce duraklattım.

Ve ayrıca Fast boot ayarını da açmalısın. Ve CSM ayarını da kapatırsan etkisi olur.

CSM kapalı, Fast boot açık.

BIOS süresi 8 sn falan, boot süresi 42 sn.
Bilgisayar açıldıktan 2 dk sonra ise yani boştayken %0 ila maksimum %4 arası gidip geliyor ama cogunlukla %0'da geziyor. Açıldıktan sonraki kullanımın çoğu da System tarafından.
BIOS süresi kaç saniye ve işlem kullanımı boşta iken yüzde kaç?