Dostlar BIOS üzerindeki ayarlarım bu şekildeymiş. Komple varsayılan olarak güncelledim. Şu anda CPU-Z programında normal bir şekilde gözükmekte. Destek için teşekkür ederim. Bu durum yaşadığım FPS droplarını umarım toparlar. BIOS ayarlarında düzeltme yapmam gereken farklı bir kısım var mı acaba?

Eki Görüntüle 139137

Eki Görüntüle 139139

SMT adı verilen ayar sanal çekirdekleri kapatıp açan ayardır ve sizde kapalıymış. Varsayılana çevirdiğinizde düzelmesinin sebebi bu.

Dostlar BIOS üzerindeki ayarlarım bu şekildeymiş. Komple varsayılan olarak güncelledim. Şu anda CPU-Z programında normal bir şekilde gözükmekte. Destek için teşekkür ederim. Bu durum yaşadığım FPS droplarını umarım toparlar. BIOS ayarlarında düzeltme yapmam gereken farklı bir kısım var mı acaba?

Eki Görüntüle 139137

Eki Görüntüle 139139
EXPO dışında Resizebar'ı da açmanızı öneririm. Ayrıca diğer önerilen ayarlara bakın.

Son düzenleme:
EXPO dışında Resizebar'ı da açmanızı öneririm. Ayrıca diğer önerilen ayarlara bakın. Galiba overclock bu soruna neden oldu. OC hariç diğer önerdiği ayarları uygulayın.

Overclock bu ayara sebep olmadı. Arkadaş yanlışlıkla Game mode'u açmış o yüzden, ayrıca Resize otomatik olarak aktif oluyor bütün AM5 anakartlarda.

Şimdi ayarları gerçekleştirdim fakat oyunlarda yine fps droplar yaşıyorum. NFS Heat, Hogwarts Legacy gibi oyunlarda sorunlar oluyor. RDR2 de Saint Denis kısmında ciddi droplar var. Payday 3 oynarken yine ufak tefek anlık takılmalar oluyor. Özellikle %1 FPS bazen 20 FPS gibi düşük rakamlara düşüyor. Oyunlarımın tamamı orijinal oyunlar. Yüksek FPS değerlerine çıkabiliyorum fakat çok takılmalar oluyor. Özellikle Hogwarts Legacy neredeyse oynanmayacak düzeyde. İnternette FPS fix dosyalarını ve config ayarlarını da gerçekleştirdim. Anlık droplar çok can sıkıyor.

Overclock bu ayara sebep olmadı. Arkadaş yanlışlıkla Game mode'u açmış o yüzden, ayrıca Resize otomatik olarak aktif oluyor bütün AM5 anakartlarda.
Resize konusunda emin değilim, bence siz de bu kadar emin konuşmayın. Genelde sürücü hataları veya FG'de oyunu kıran genelde bu ayar oluyor. O yüzden basit kullanıcı sorun yaşamasın diye kapalı tutabiliyorlar.

Resizebar'ı GPU-Z üzerinden kontrol edebilirsiniz.

2025-04-09_13-42.webp

OC ayarı konusunda da mesajı düzenledim.

Şimdi ayarları gerçekleştirdim fakat oyunlarda yine fps droplar yaşıyorum. NFS Heat, Hogwarts Legacy gibi oyunlarda sorunlar oluyor. RDR2 de Saint Denis kısmında ciddi droplar var. Payday 3 oynarken yine ufak tefek anlık takılmalar oluyor. Özellikle %1 FPS bazen 20 FPS gibi düşük rakamlara düşüyor. Oyunlarımın tamamı orijinal oyunlar. Yüksek FPS değerlerine çıkabiliyorum fakat çok takılmalar oluyor. Özellikle Hogwarts Legacy neredeyse oynanmayacak düzeyde. İnternette FPS fix dosyalarını ve config ayarlarını da gerçekleştirdim. Anlık droplar çok can sıkıyor.
Güncel Nvidia sürücüsü kullanıyorsanız sorunlu. 50K için çıkan 572 genelinde var. Ben AC Shadows FPS yükselttiğinden tutuyorum. Ama diğer oyunlarda da benzer sorunu yaşıyorum. Bağlantıda da aynı sorunu yaşayan kullanıcılar belirtmiş.

Şimdilik DDU ile sürücü kaldırıp, 566.36 sürücüsüne NvCleanstall ile geçiş yapın.

Bağlantıda anlattığım şekilde genel bir güncelleme kontrolü ve dosya temizliği yapabilirsiniz. Belki gözden kaçırdığınız bir sürücü güncellemesi bu FPS düşmelerini çözebilir.

Bunun dışında MSI Afterburner ile değerlere bakıyorsanız şu videodaki ayarları kapatın.

Güncel Nvidia sürücüsü kullanıyorsanız sorunlu. 50K için çıkan 572 genelinde var. Ben AC Shadows FPS yükselttiğinden tutuyorum. Ama diğer oyunlarda da benzer sorunu yaşıyorum. Bağlantıda da aynı sorunu yaşayan kullanıcılar belirtmiş.

Şimdilik DDU ile sürücü kaldırıp, 566.36 sürücüsüne NvCleanstall ile geçiş yapın.

Bağlantıda anlattığım şekilde genel bir güncelleme kontrolü ve dosya temizliği yapabilirsiniz. Belki gözden kaçırdığınız bir sürücü güncellemesi bu FPS düşmelerini çözebilir.

Bunun dışında MSI Afterburner ile değerlere bakıyorsanız şu videodaki ayarları kapatın.

Tüm adımları uyguladım. R5 7500F, Zotac RTX 4070 Super ekran kartı, 32 GB DDR5 RAM 5200 Mhz CL46, 650W 80+ MSI marka PSU kullanıyorum. Maalesef oyunlarda yaşadığım drop sorunu devam etmekte.

MSI Afterburner değerleri gözükecek şekilde oyunlardan 3-5 dakikalık sorun yaşadığınız kısımların videosunu paylaşır mısınız? Bir de mümkünse farklı oyun motoru kullanan 2-3 oyun deneyin. Güncel ve çok eski olmayan, ama sistem yoran oyunlar.

Mesela şu ara oynadığım AC: Shadows optimizasyonu çok iyi değil. Dün yeni bir patch geldi, denemedim daha ama KCD2 daha kötü çalışıyor.

Kişisel yorum: AC oyunları gerçekten çok eski gözüküyor ve berbat optimizasyonları var. Benzer sorun diğer Ubisoft oyunlarında da geçerli. Bizim ülkede ucundan da olsa köy ortamında yaşadıysanız, KCD2(doğulu Avrupa firması yapıyor) görsel olarak da gerçek dünyaya çok iyi benziyor. Batılı firmalar ofis ve şehirde yaşamaktan çoğu şeyi unutmuş durumdalar.