Xbox 360E

Üstün
Merhaba,

Elimde 7500F, Gigabyte B650M S2H, soğutucu olarak Thermalright Frozen Prism mevcut. Yük altında 60 dereceleri kolay kolay gelmiyor.
Merak ettiğim 7500F için PBO ayarı yapmaya değer mi? Bir de 105W modu var mı?

Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
7500F zaten 65W TDP sınıfında, çok serin çalışan bir işlemci. Senin soğutucu da gayet yeterli olduğundan 60 dereceleri bile zor görmen normal.

PBO açmanın artısı olur mu dersen; çok büyük bir fark bekleme. İşlemci zaten tek çekirdekte 5 GHz’e kadar çıkıyor. PBO ile çok çekirdek yük altında birkaç yüz MHz ekstra kazanırsın, performans artışı da %2-5 civarında olur. Yani oyunlarda neredeyse hissedilmez, daha çok render/encode gibi çok çekirdek kullanan işlerde ufak katkısı var.

105W modu diye özel bir şey yok aslında. PBO ayarlarından limitleri yükseltince işlemci 90-105W aralığına çıkabiliyor. İstediğin zaman BIOS’tan açıp kapatabilirsin, zararı yok.

Sistem serin çalışıyor, PBO denemek istersen aç gitsin ama mucize bekleme. 🙂

7500F zaten 65W TDP sınıfında, çok serin çalışan bir işlemci. Senin soğutucu da gayet yeterli olduğundan 60 dereceleri bile zor görmen normal.

PBO açmanın artısı olur mu dersen; çok büyük bir fark bekleme. İşlemci zaten tek çekirdekte 5 GHz’e kadar çıkıyor. PBO ile çok çekirdek yük altında birkaç yüz MHz ekstra kazanırsın, performans artışı da %2-5 civarında olur. Yani oyunlarda neredeyse hissedilmez, daha çok render/encode gibi çok çekirdek kullanan işlerde ufak katkısı var.

105W modu diye özel bir şey yok aslında. PBO ayarlarından limitleri yükseltince işlemci 90-105W aralığına çıkabiliyor. İstediğin zaman BIOS’tan açıp kapatabilirsin, zararı yok.

Sistem serin çalışıyor, PBO denemek istersen aç gitsin ama mucize bekleme. 🙂
Neredeyse performans değişimi olmaması normal mı? Cin23 de 5 puan fark var sadece. CPU-Z testinde PBO öncesi yüksek iken sonrası düştü. Nerede hata yapıyor olabilirim?

Neredeyse performans değişimi olmaması normal mı? Cin23 de 5 puan fark var sadece. CPU-Z testinde PBO öncesi yüksek iken sonrası düştü. Nerede hata yapıyor olabilirim?
CPU-Z’de skor düşmesi kötü bir şey değil, genelde şunlardan kaynaklanıyor: BIOS’ta PBO limitleri düşük olabilir, voltaj/frekans davranışı biraz agresif çalışıyor olabilir veya BIOS sürümü eski olabilir.

Çözüm olarak: BIOS’u güncel tut, PBO limitlerini biraz yükselt, benchmarkı birkaç kez çalıştırıp ortalama al. O zaman hem düşük skor sorunu düzelir hem de PBO farkını daha net görürsün.

Kısacası, panik yapmaya gerek yok, sistemin normal çalışıyor.

CPU-Z'de skor düşmesi kötü bir şey değil, genelde şunlardan kaynaklanıyor: BIOS'ta PBO limitleri düşük olabilir, voltaj/frekans davranışı biraz agresif çalışıyor olabilir veya BIOS sürümü eski olabilir.

Çözüm olarak: BIOS'u güncel tut, PBO limitlerini biraz yükselt, benchmarkı birkaç kez çalıştırıp ortalama al. O zaman hem düşük skor sorunu düzelir hem de PBO farkını daha net görürsün.

Kısacası, panik yapmaya gerek yok, sistemin normal çalışıyor.
BIOS güncel. CPU Boost kısmı maksimum da yani 200. Curve Optimizer -25'e aldım. Pbos kısmı X10'a aldım. Ayarları böyle.
Düşüş dediğim 2-5 puan gibi bir şey.
OCCT testinde 80W 4.3GHz 15DK boyunca 65 derece üstüne çıkmadı ama neden 4.3GHz çalıştı anlamadım.

BIOS güncel. CPU Boost kısmı maksimum da yani 200. Curve Optimizer -25'e aldım. Pbos kısmı X10'a aldım. Ayarları böyle.
Düşüş dediğim 2-5 puan gibi bir şey.
OCCT testinde 80W 4.3GHz 15DK boyunca 65 derece üstüne çıkmadı ama neden 4.3GHz çalıştı anlamadım.
Abi hiç sorun yok, o skor farkı 2-5 puan falan normal. CPU-Z bazen tek testlik ufak dalgalanma yapabiliyor, PBO açık/kapalı farkını tek ölçümde çok net göremezsin.

OCCT’de 4.3 GHz 15 dk boyunca 65 dereceyi geçmemesi gayet normal, işlemcin zaten 65W sınıfı, soğutucun da yeterli. Curve Optimizer’ı -25 yapman voltajı düşürdüğü için küçük bir CPU-Z düşüşü olmuş, ama bu sorun değil, sistem stabil.

Abi hiç sorun yok, o skor farkı 2-5 puan falan normal. CPU-Z bazen tek testlik ufak dalgalanma yapabiliyor, PBO açık/kapalı farkını tek ölçümde çok net göremezsin.

OCCT'de 4.3 GHz 15 dk boyunca 65 dereceyi geçmemesi gayet normal, işlemcin zaten 65W sınıfı, soğutucun da yeterli. Curve Optimizer'ı -25 yapman voltajı düşürdüğü için küçük bir CPU-Z düşüşü olmuş ama bu sorun değil, sistem stabil.
Evet, Prime95 testinde 20dk boyunca çalıştırdım. Herhangi bir sıkıntı çıkarmadı. Maksimum 72 dereceyi görürken ortalama 63 dereceyi seyretti.

PBO'nun amacı düşük voltaj da aynı değeler almak mı?

Evet, Prime95 testinde 20dk boyunca çalıştırdım. Herhangi bir sıkıntı çıkarmadı. Maksimum 72 dereceyi görürken ortalama 63 dereceyi seyretti.

PBO'nun amacı düşük voltaj da aynı değeler almak mı?
PBO’nun amacı tam olarak bu değil aslında. PBO, işlemcinin güç ve sıcaklık limitlerini biraz esnetip otomatik olarak yüksek frekanslara çıkmasını sağlıyor. Curve Optimizer ile birlikte voltajı düşürüp aynı frekansları almak da mümkün oluyor, yani daha az güçle aynı performans diyebiliriz.

PBO’nun amacı tam olarak bu değil aslında. PBO, işlemcinin güç ve sıcaklık limitlerini biraz esnetip otomatik olarak yüksek frekanslara çıkmasını sağlıyor. Curve Optimizer ile birlikte voltajı düşürüp aynı frekansları almak da mümkün oluyor, yani daha az güçle aynı performans diyebiliriz.
Hocam ben bu Scalar kısmı mantığını çözemedim. X10'a olsam ne olur X2'ye alsam ne olur?

Hocam ben bu Scalar kısmı mantığını çözemedim. X10'a olsam ne olur X2'ye alsam ne olur?
Scalar, PBO’nun güç limitini kaç katına kadar esneteceğini ayarlıyor. X2 yaparsan limit daha düşük, X10 yaparsan işlemci izin verdiği kadar yükseliyor. Senin işlemci zaten serin çalışıyor, X2-X4 çoğu kullanıcı için yeterli.