Yer
İstanbul
2 aydır 7500F işlemcimi soğutmaya çalışıyorum, bunun için Cooler Master Hyper Halo 212 soğutucu ve FSP MP7 soğutucularını kullandım, Wipaste C2 termal macun ve Thermal Grizzly Kryonaut macunlarını kullandım. Sürekli boşta 49-51 derece ile açılıyor ve açıldıktan sonra 1 dakika içinde 55-58 arası seyrediyor. Cinebench testindeyse 79-82 arası sıcaklıklar alıyorum, 1 dakikalık testler yaptım sorun yaşamamak için. Kasam DeepCool CC560 v2. Farklı bir konumda ve kasa kapağı açıkta test ettim. Nasıl çözerim? 7500F kullananlar varsa sizlerin sıcaklık değerleriniz nasıl?

Son düzenleyen: Moderatör:
Yani normal değerler. AK400 ile 7800X3D'de benzer sıcaklıklarda çalışıyor.

yanlışım yoksa işlemcinin die kısmının yerleştirilmesinden kaynaklanan hava soğutmalarda böyle bir problem var. ( Zen 4 ve Zen 5 cpularda digital thermal sensor Die'ın ucuna doğru o yüzden en uç değeri aliyor)

Son düzenleme:
Peerles Assassin 120 Digital kullanıyorum. Boşta 39-40 derece, şu an Bannerlord oynuyorum %50 kullanımda 52 derece çalışıyor. Macun olarak Soğutucunun yanında gelen TF7 model macunu kullanıyorum. CPB açık, PBO kapalı şekilde maksimum 5GHz.

Ayrıca 5 dakikalık Prime95 Small FFT testi makimum 64-65 derece. Sizin PBO ayarınız açık mı?

Peerles Assassin 120 Digital kullanıyorum. Boşta 39-40 derece, şu an Bannerlord oynuyorum %50 kullanımda 52 derece çalışıyor. Macun olarak Soğutucunun yanında gelen TF7 model macunu kullanıyorum. CPB açık, PBO kapalı şekilde maksimum 5GHz.

Ayrıca 5 dakikalık Prime95 Small FFT testi makimum 64-65 derece. Sizin PBO ayarınız açık mı?
Kontrol edeceğim, PBOnun tam olarak ne etkisi var?

Yani normal değerler. AK400 ile 7800X3D'de benzer sıcaklıklarda çalışıyor.

Yanlışım yoksa işlemcinin die kısmının yerleştirilmesinden kaynaklanan hava soğutmalarda böyle bir problem var.
Nasıl yani farklı bir 7500F mi almalıyım?

PBO kapattım bu sefer boşta 60😁

Son düzenleme:
Nasıl yani farklı bir 7500F mi almalıyım?

Hayır.

7000 serisinde die kısmı işlemcinin kenarına doğru olduğundan dolayı hava soğutmalarda problem oluyor. 4 bakırlı bir soğutmanın 2 tanesi asıl ısıyı alırken diğer 2 tanesi daha serin oluyor, ısıyı eşit dağıtamadığından yeterli hızla soğutamıyor.( Zen 4 ve Zen 5 cpularda digital thermal sensor Die'ın ucuna doğru o yüzden en uç değeri aliyor)

İşlemcim soğuk olsun dersen mecburen sıvı soğutma alman gerek. Ancak böyle de hiçbir zararı yok bu kadar takmayın Pentium devri biteli çok oldu 70 derecede thermal throotle yemiyorsun.

Zaten hava manyak derecede sıcak, boşta 50/60 derecelerde olması gayet normal. Dün benim 5700X AK400 ile boşta 58 derecelerde dolaşıyordu.

Son düzenleme:
Hayır.

7000 serisinde die kısmı işlemcinin kenarına doğru olduğundan dolayı hava soğutmalarda problem oluyor. 4 bakırlı bir soğutmanın 2 tanesi asıl ısıyı alırken diğer 2 tanesi daha serin oluyor, ısıyı eşit dağıtamadığından yeterli hızla soğutamıyor.

İşlemcim soğuk olsun dersen mecburen sıvı soğutma alman gerek. Ancak böyle de hiçbir zararı yok bu kadar takmayın Pentium devri biteli çok oldu 70 derecede thermal throotle yemiyorsun.

Zaten hava manyak derecede sıcak, boşta 50/60 derecelerde olması gayet normal. Dün benim 5700X AK400 ile boşta 58 derecelerde dolaşıyordu.
Sıvı soğutmayı düşüneceğim, 7600 veya 7600xe de geçebilirim.

Bu akşam MX-6 Termal macun geliyor onuda kullanacağım, CoolerMaster Hyper 212 ile.

7500F'ten 7600/7600x'e geçmeyi düşünüyorsan hiç geçme boşu boşuna. 7800X3D veya 9700X'e yükseltmediğin sürece anlamı yok.

Çok atla eşek fark olmaz onu belirteyim.
Elimdeki termal macun isimsiz Termal Grizzly ise bana baya katı teslim edildi, deneyemedim bile. 8 gr MX-6yı 250 TLye kapattım. Başka çarem yok deneyeceğim. Testte 72-73e düşse bile kabulüm.

Ayrıca pinli bölümlere hafif termal macun sarktı bundan kaynaklanıyor olamaz heralde?