baris26

Gelişen
Merhaba, öncelikle AMD PBO özelliğini yeni duydum ve denemek istedim. Daha iyi performans elde etmek için görüşlerinizi almak istiyorum. Sıcaklık değerlerinde bir sıkıntı var mı? Sistem bilgilerimi aşağıda paylaşıyorum.

• Cinebench testi yaptım; sonuçları aşağıda bulabilirsiniz.
  • Curve Optimizer'da “per core” seçeneğini kullanarak en iyi iki çekirdeğe -30, diğerlerine -20 değer verdim.
  • Sistem bir saat boyunca sorunsuz çalıştı.
  • Ppt tdc edc limit Auto.
  • CPU booost clock override enable positive +200

İşlemci: R5 7500F
Sıvı soğutucu: Aqua Elite 240 Black ARGB v2.

Cinebench R20 Screenshot 2025.08.13 - 12.18.14.70.webp
resim_2025-08-13_124256943.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
95 dereceye kadar yolu var, serin kaldığı sürece yüksek frekansta çalışır ısınınca düşmeye başlar, onu sabitlemek için statik OC yapmak lazım gerek yok.

Merhaba, öncelikle AMD PBO özelliğini yeni duydum ve denemek istedim. Daha iyi performans elde etmek için görüşlerinizi almak istiyorum. Sıcaklık değerlerinde bir sıkıntı var mı? Sistem bilgilerimi aşağıda paylaşıyorum.

• Cinebench testi yaptım; sonuçları aşağıda bulabilirsiniz.
  • Curve Optimizer'da “per core” seçeneğini kullanarak en iyi iki çekirdeğe -30, diğerlerine -20 değer verdim.
  • Sistem bir saat boyunca sorunsuz çalıştı.
  • Ppt tdc edc limit Auto.
  • CPU booost clock override enable positive +200

İşlemci: R5 7500F
Sıvı soğutucu: Aqua Elite 240 Black ARGB v2.

Eki Görüntüle 173134Eki Görüntüle 173139

Ryzen için böyle bir rehber var per core, yabancı dilin varsa uygulayabilirsin. Tüm çekirdekleri aynı voltajda sabitliyor, ona göre eksi değer veriyorsun neticesinde. Static Overclock ile benzer oluyor hem de PBO algoritmasından faydalanabiliyorsun bu sayede. Ama sıcaklığı aşırı düşürmen mümkün değil, o işlemci +200 ile ısınır her türlü. @baris26 All core -20/-30 vermek ile bu attığım rehber arasında fark var, mantık farklı.

Ryzen için böyle bir rehber var per Core, yabancı dilin varsa uygulayabilirsin. Tüm çekirdekleri aynı voltajda sabitliyor, ona göre eksi değer veriyorsun neticesinde. Static overclock ile benzer oluyor hem de PBO algoritmasından faydalanabiliyorsun bu sayede. Ama sıcaklığı aşırı düşürmen mümkün değil, o işlemci +200 ile ısınır her türlü. @baris26 all Core -20/-30 vermek ile bu attığım rehber arasında fark var, mantık farklı.

Teşekkür ederim müsait bir zamanda bakım geri dönüş sağlayacağım.

Ryzen için böyle bir rehber var per Core, yabancı dilin varsa uygulayabilirsin. Tüm çekirdekleri aynı voltajda sabitliyor, ona göre eksi değer veriyorsun neticesinde. Static overclock ile benzer oluyor hem de PBO algoritmasından faydalanabiliyorsun bu sayede. Ama sıcaklığı aşırı düşürmen mümkün değil, o işlemci +200 ile ısınır her türlü. @baris26 all Core -20/-30 vermek ile bu attığım rehber arasında fark var, mantık farklı.

Videodaki adamın dediği yaptım. adam hw info ile en iyi çekirdeklerini buluyor ben de denedim Core çekirdeklerini başka gösteriyor. ryzen master ile farklı gösteriyor hangisi doğru sizce ?

Dosya Ekleri

• resim_2025-08-13_203344179.webp
    resim_2025-08-13_203344179.webp
    652,4 KB · Görüntüleme: 110
  • resim_2025-08-13_203453290.webp
    resim_2025-08-13_203453290.webp
    8,1 KB · Görüntüleme: 101
Son düzenleme:
Teşekkür ederim müsait bir zamanda bakım geri dönüş sağlayacağım.

Videodaki adamın dediği yaptım. adam hw info ile en iyi çekirdeklerini buluyor ben de denedim Core çekirdeklerini başka gösteriyor. ryzen master ile farklı gösteriyor hangisi doğru sizce ?
HWiNFO'dakine göre yap, aslında Ryzen Master doğru gösterir de, bazı senaryolarda en iyi çekirdek eksi değer kabul etmediği olur, zıt davranış gösterir Ryzen'de, HWiNFO'ya göre eşitle sen diğerlerini voltaj olarak, o şekilde ilerle. Bir fark olmayacaktır. @baris26 Stabilite testi için Prime95 Small testi ya da Aida64 CPU+FPU+Cache bu 3'lüyü test et. Prime95 yeterli gelmesi lazım, OCCT CPU Extreme test de iyidir ama çok hata buldurtamadım ben, Ryzen 7000 serisinde buluyordu ama, 9000 de bulduramadım bir türlü. Dediğim 2 program daha iyi instabilite bulmak konusunda. Y-cruncher var bir de ama ona girme, arayüzü biraz karışık gelebilir.

Buna ek olarak RAM'leri de ayarlayabilirsin, @Agarta ayarlarını paylaşmak isterse aynısını uygula istersen, 6000 CL30 için global ayarlardır. Her konu altına ayrı ayrı anlatıyorum çünkü, öğrenen kişiler de birbirine çok rahat yardımcı olabilir aslında. Bu PBO + RAM mevzusu bu çiplerde performans artırıyor hatrı sayılır miktarda, biraz uğraşmanızda fayda var. @baris26 @Agarta @Crestfallen

@baris26 Bu arada şu hususu karıştırma, Ryzen Master 1-2-3-4-5-6 diye isimlendirirken HWiNFO 0-1-2-3-4-5 diye isimlendiriyorsa çekirdekleri, 1 azaltıp ya da 1 artırarak o çekirdeği bulacaksın bu 2 program arasında. Yani Master'deki Core1, HWiNFO'daki Core0'a denk eğer anlattığım gibiyse. Bunu da karıştırmazsınız, söylemiş olayım aklıma gelmişken.@Agarta @Crestfallen

Son düzenleme:
HWiNFO'dakine göre yap, aslında Ryzen Master doğru gösterir de, bazı senaryolarda en iyi çekirdek eksi değer kabul etmediği olur, zıt davranış gösterir Ryzen'de, HWiNFO'ya göre eşitle sen diğerlerini voltaj olarak, o şekilde ilerle. Bir fark olmayacaktır. @baris26 stabilite testi için Prime95 small testi ya da AIDA64 CPU+fpu+cache bu 3'lüyü test et. Prime95 yeterli gelmesi lazım, OCCT CPU Extreme test de iyidir ama çok hata buldurtamadım ben, Ryzen 7000 serisinde buluyordu ama, 9000 de bulduramadım bir türlü. Dediğim 2 program daha iyi instabilite bulmak konusunda. Y-cruncher var bir de ama ona girme, arayüzü biraz karışık gelebilir.

Buna ek olarak RAM'leri de ayarlayabilirsin, @Agarta ayarlarını paylaşmak isterse aynısını uygula istersen, 6000 CL30 için global ayarlardır. Her konu altına ayrı ayrı anlatıyorum çünkü, öğrenen kişiler de birbirine çok rahat yardımcı olabilir aslında. Bu PBO + RAM mevzusu bu çiplerde performans artırıyor hatrı sayılır miktarda, biraz uğraşmanızda fayda var. @baris26 @Agarta @Crestfallen

@baris26 bu arada şu hususu karıştırma, Ryzen Master 1-2-3-4-5-6 diye isimlendirirken HWiNFO 0-1-2-3-4-5 diye isimlendiriyorsa çekirdekleri, 1 azaltıp ya da 1 artırarak o çekirdeği bulacaksın bu 2 program arasında. Yani Master'deki Core1, HWiNFO'daki Core0'a denk eğer anlattığım gibiyse. Bunu da karıştırmazsınız, söylemiş olayım aklıma gelmişken.@Agarta @Crestfallen

Söylediğin programları tek tek deneyeceğim. Testleri bitirince paylaşırım. @Agarta RAM ayarlarını gönderirse onu da denerim. Teşekkür ederim.

ZenTimings_Screenshot.webp

Tüm ayarlarımı bu videoyu inceleyerek yaptım ve ekstra olarak @Ayhan Dönmez in önerisiyle VDDP değerini 1.0 ayarladım.

PBO kısmını manuel olarak o kadar kurcalamadım. Enhancementlerden level 2 yi seçtim. Anladığım kadarıyla PPT, TDC ve EDC değerlerini o anki yüke göre değiştiriyor. Daha oyunlarda vs. test etme fırsatım olmadı.