Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Arif23

Uzman
Yer
Azerbaycan
Merhaba, genel olarak oyunlarda takılmalar yaşıyorum. FPS değerlerim aslında gayet stabil ve yüksek seyrediyor ancak ara sıra "Micro-stutter" dediğimiz anlık takılmalar meydana geliyor. Bu sorunun RAM mi yoksa SSD kaynaklı mı olduğunu merak ediyorum.

Sistemimde RAM'lerim EXPO desteklemiyor; anakartım ASUS olduğu için DOCP profilini kullanıyorum. Sorunu çözmek adına birçok ayar denedim:

RAM'leri hem default (stok) hızında hem de 6000 MT/s hızında denedim ancak sorun devam etti.
BIOS ve Chipset sürücülerimi en güncel sürümlere yükselttim.
Windows kaynaklı olabilir diye düşünerek temiz kurulum yaptım ancak sonuç değişmedi.
DOCP ve Frekans Ayarlarım: DOCP'i ve II ayarları neredeyse aynı. RAM'leri MCLK 3200 (6400 MT/s), FCLK 2000 ve UCLK 1600 (yani 2:1 modunda) çalıştırıyor. Aralarında sadece zamanlama (timing) farkları var. Şu an DOCP Tweaked profilini kullanıyorum; bu profil MCLK 3200, FCLK 2000 ve UCLK 3200 olarak ayarlıyor. Bu ayarlarda herhangi bir çökme veya mavi ekran hatası almıyorum, sistem stabil çalışıyor ancak oyunlardaki o anlık takılmalar bir türlü geçmiyor.

Elimdeki SSD DRAM-less (DRAM önbelleği olmayan) bir model. Takılmaların sebebi bu olabilir mi? Sorunun kaynağını (RAM, SSD veya başka bir bileşen) net olarak tespit edebilmem için önerebileceğiniz bir yazılım veya test yöntemi var mı?

Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.

Sistem Bileşenleri:

CPU: AMD Ryzen 5 7500F
Soğutucu: DeepCool AG400
Anakart: ASUS Prime B650-Plus Wi-Fi
GPU: INNO3D GeForce RTX 3060 12 GB
RAM: Corsair Vengeance 32 GB (2x16) DDR5 6400 MT/s CL 36-48-48-104 1.35V
SSD: Samsung MZVLQ256HAJD (PM991) 256 GB

SSD .webp
1768899357996.webp

1768899535931.webp

1768899489101.webp
GPU.webp

Çözüm
Sorun büyük ihtimal RAM. Öneri olarak işlemcide iGPU varsa kapatın. BT, Wi-Fi, HD Audio ve Global C-state BIOS üzeründen kapatın. Windows güç planını yüksek ve dengeli olarak değiştirin. Güç ayarları bölümünden USB seçmeli askıya alma ve hızlı başlatmayı kapatın. Deneyimleyip dönüş sağlayın, umarım sorun çözülür.
Hocam sizi de yoruyorum ama elimdeki RAM'ları satışa ne kadara koyayım fiyat olarak?

TR piyasına göre konuşacağım. Elimde T-Force CL38 6000MHz RAM vardı. Hynix A-die olmasına rağmen 12K fiyat istemiştim. Bence 18k ilan açın, 16k bile verirlerse satın. 23K fiyata XPG 6000 MHz CL30 alın geçin.

Merhaba, genel olarak oyunlarda takılmalar yaşıyorum. FPS değerlerim aslında gayet stabil ve yüksek seyrediyor ancak ara sıra "Micro-stutter" dediğimiz anlık takılmalar meydana geliyor. Bu sorunun RAM mi yoksa SSD kaynaklı mı olduğunu merak ediyorum.

Sistemimde RAM'lerim EXPO desteklemiyor; anakartım ASUS olduğu için DOCP profilini kullanıyorum. Sorunu çözmek adına birçok ayar denedim:

RAM'leri hem default (stok) hızında hem de 6000 MT/s hızında denedim ancak sorun devam etti.
BIOS ve chipset sürücülerimi en güncel sürümlere yükselttim.
Windows kaynaklı olabilir diye düşünerek temiz kurulum yaptım ancak sonuç değişmedi.
DOCP ve frekans ayarlarım: DOCP'i ve II ayarları neredeyse aynı. RAM'leri mclk 3200 (6400 MT/s), FCLK 2000 ve uclk 1600 (yani 2:1 modunda) çalıştırıyor. Aralarında sadece zamanlama (timing) farkları var. Şu an DOCP tweaked profilini kullanıyorum; bu profil mclk 3200, FCLK 2000 ve uclk 3200 olarak ayarlıyor. Bu ayarlarda herhangi bir çökme veya mavi ekran hatası almıyorum, sistem stabil çalışıyor ancak oyunlardaki o anlık takılmalar bir türlü geçmiyor.

Elimdeki SSD DRAM-less (DRAM önbelleği olmayan) bir model. Takılmaların sebebi bu olabilir mi? Sorunun kaynağını (RAM, SSD veya başka bir bileşen) net olarak tespit edebilmem için önerebileceğiniz bir yazılım veya test yöntemi var mı?

Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.

Sistem bileşenleri:

CPU: AMD Ryzen 5 7500F.
Soğutucu: DeepCool ag400.
Anakart: ASUS Prime B650-Plus Wi-Fi
GPU: INNO3D GeForce RTX 3060 12 GB.
RAM: Corsair Vengeance 32 GB (2x16) DDR5 6400 MT/s CL 36-48-48-104 1.35v
SSD: Samsung mzvLQ256HAJd (PM991) 256 GB.

SSD HMB olsa bile bu kadar sorunun nedeni olmaz. HMB'ler genelde SLC cache dolduğunda veya uzun süreli yazma okuma işlerine çöker veya RAM dolarsa (64MB-128MB HMB haritalaması için RAM ayırır bu az zaten) mesela ben HDD kullansam bile APM/AAM off yapıp Windows'u da ciddi şekilde debloat edince hiçbir sorun yaşamıyorum microstutter sistem akıyor sayılır.

Sorun muhtemelen RAM'ler zaten @Ayhan Dönmez hocam tespiti yapmış.

TR piyasına göre konuşacağım. Elimde t-Force CL38 6000MHz RAM vardı. Hynix a-die olmasına rağmen 12K fiyat istemiştim. Bence 18k ilan açın, 16k bile verirlerse satın. 23K fiyata XPG 6000 MHz CL30 alın geçin.

Samsung DRAM üretimini %5'e çıkardı Hynix %15'e fiyatlar biraz durulacak 1-1.5 ay beklemenizi öneririm @Arif23 ama bu düşme Türkiye/Azerbaycan'a yansır mı? Belirsiz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Beyler tekrar merhaba. Evet, rahat durmadım ve sonunda sorunu çözdüm.

Olay Görüntüleyicisi’ni açtığımda zaten her şey belli oldu; sorun Wi-Fi ve (tam emin olmamakla beraber) ses sürücüleriymiş. Windows arka planda güncelleştirmeler kapalı olsa bile güncelleme yapmaya çalışıyor, Xbox Game Bar'ı kapatmama rağmen arkada hata verip duruyor, bir de üzerine BIOS ile ilgili hatalar ekleniyordu.

Zaten söylediğim gibi; oyun akıcıyken anlık droplar ve mikro takılmalar (stutter) oluyordu. Wi-Fi, ses ve Bluetooth’u BIOS’tan kapattığımda drop sorunu %90 oranında ortadan kalktı, sadece çok nadir mikro takılmalar kaldı. Takılma (drop) olduğunda Olay Görüntüleyicisi’ni açtığımda gördüğüm hatalar tam o ana denk geliyordu. Sistem açılıp oyuna girdikten sonra bir süre tüm hataları veriyordu, hatalar bitince oyun sorunsuz devam ediyordu.

Tekrar RAM’de sorun olduğunu düşünüp hızını varsayılan 4800 MHz’e çektim ama Wi-Fi kartı hatası hala devam ediyordu. Son durum olarak; DOCP 1 profilini açıp 6400 MHz hıza çıktım, FCLK değerini 2133 yaptım ve şu an bir sorun yok. Sadece bahsettiğim Xbox Bar ve Windows servisleri yüzünden mikro takılmalar yaşıyorum.

Aşağıda görselleri ve sorunu tespit etmeme yardımcı olan videoyu paylaşıyorum. Başından beri Olay Görüntüleyicisi’ne baksaydım sorunu çoktan çözmüştüm. Videodaki arkadaşın Ryzen 9800X3D, G.Skill DDR5 6000 MHz ve RTX 5090 gibi bir sistemi olmasına rağmen aynı sorunu yaşıyor olması da ilginç. Son olarak, Windows 11 servisleri için ne önerebilirsiniz? Bir "Unlost FPS artırma" videosu lazim(!)

Screenshot 2026-02-01 020149.webp
Screenshot 2026-02-01 020817.webp
Screenshot 2026-02-01 015833.webp
Screenshot 2026-02-02 141618.webp
sistem bosda hata.webp
Bıos drop hatası .webp
Screenshot 2026-02-01 215144.webp
Screenshot 2026-02-01 215131.webp
En son hamsi bomba.webp