Evet, son kullanıcı için iyi bir disk. Lexar NM710 yerine daha iyi bir tercih olur. Eğer SSD için biraz daha geniş bir bütçe olursa DRAM'li, daha iyi modellere yönelebilirsiniz.
DRAM'li bir modele yöneldiğimde bana ne katar? Artısı ne olacak hocam bilmediğimden soruyorum.

DRAM'li bir modele yöneldiğimde bana ne katar? Artısı ne olacak hocam bilmediğimden soruyorum.
Genel olarak daha hızlı, daha stabil ve daha uzun ömürlü olur diyebilirim. Şöyle ki, DRAM barındıran bir SSD'de geçici veriler DRAM önbelleğine yazılır. Böylece veriye erişmek daha hızlı olur çünkü DRAM, NAND yongalardan daha hızlı bir birimdir. DRAM'siz SSD'lerde veriler NAND yongalara yazıldığı için genel olarak DRAM'li disklere göre daha yavaş kalabiliyor. Bunun yanı sıra NAND'lara daha az iş düştüğü için SSD'nin de ömrü uzamış oluyor. SSD'nin ömrü genel olarak NAND yongalara bağlı.

Bunun dışında veri yazma sırasında SSD'nin daha stabil performans vermesini sağlıyor. Yani yazma işlemi sırasında daha az inişli çıkışlı aktarım görürsünüz.

Hangi SSD'de DRAM var, hangisinde yok diye kontrol etmek isterseniz buradan bakabilirsiniz:

DRAM'siz SSD alınır mı? Alınabilir. DRAM'siz M.2 SSD'lerde HMB teknolojisi yer alıyor. Bunun temel işlevi DRAM ile aynı ancak DRAM fiziksel bir birim iken HMB yazılımsal bir şey. Sistem RAM'inin minik bir kısmını önbellek olarak kullanıyor. Genellikle 64 MB oluyor.

Burada seçim biraz sizin kullanım alanlarınıza bağlı. Oyun & günlük kullanım senaryoları için HMB'li diskler gayet yeterli mesela. Günlük kullanımda da DRAM'siz SSD ile DRAM'li SSD farkını anlayamazsınız.