• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

Çözüldü R5 7500F & RX 9070 XT sistemde anakartta CPU ve DRAM ışığı yanıyor ve görüntü gelmiyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

tyunusb

Becerikli
Merhaba,

İlk defa sistem topladım. Her şey yerli yerinde montajlı kablolar doğru yerde eminim.

Sistemi açtığımda fanlar ve RGB'leri vs. çalışıyor ama anakartımda CPU kırmızı DRAM sarı yanıyor ve ekrana görüntü gelmiyor.

CPU: Ryzen 5 7500F
Anakart: MSI B850 Gaming Plus Wi-Fi
RAM: Patriot V Venom 6000MHz CL30
GPU: Pulse RX 9070 XT
PSU: FSP Vita 850GM
Soğutucu: Thermalright Peerless Assassin 120SE

Ne yapmalıyım kendi başıma çözebilir miyim yoksa bilgisayarcıya mı götürmeliyim?

Edit: Ryzen 7 yazmışım 5 olarak düzelttim.

Çözüm
Hayır hocam 10 dakika beklemedim. Panikten öğün için en fazla 1 dakika beklemişimdir. Şimdi bekleyeyim mi?
Evet, 5-10 dakika arası beklersen açılacak muhtemelen. Açılmazsa, yeniden başlat ve tekrar bekle. Yine olmuyorsa, Clear CMOS üzerinden 2 tane sıfırlama yöntemi var tuş üzerinden, onları uygula yukarıda anlattığım şekilde. Yine başarısız olursa, Flash BIOS yöntemini anlattım, ondan sonra açılır.
O kasada kıracaksın arkadaki GPU slotlarını, 2-3 tane kart kaç slot kaplıyorsa kırman yeterli, anakart PCB'sine zarar verme ama, dikkatli kırman gerekli.

Destek aparatı çok gerekli değil, sana kalmış orası.
Hocam 1 taneye sığdı direk ben üstten 2 tane kırdım ama alttaki kırdığıma denk geldi slotlar bi tane daha kırayım mı

Dosya Ekleri

• 17573738868766811634879440860231.webp
    4,9 MB · Görüntüleme: 70
Hocam 1 taneye sığdı direk ben üstten 2 tane kırdım ama alttaki kırdığıma denk geldi slotlar bi tane daha kırayım mı
Gerekli değil, görüntü çıkışları açıkta kalsın yeterli. Destek aparatı için kırmak gerekebilir belki bu modelde bilmiyorum tam. Çok şart değil aparat da, kart çok eğik yamuk duruyorsa takarsın bir zaman.

Sabitleme vidalarını takmışsındır zaten. Kart sabitlendiyse ekstra aksiyona gerek yok şu an için. @tyunusb

Aynen hocam bu kırdığım yere 3 vida taktım kartın üstü u şeklindeydi o vida tutmaz diye düsündüm ama kutuya koyduysa üretici takim dedim taktım hocam son sorum var PSU güç kablosu girişi plastik çerçevesi az biraz dışarıda söküp takarken esniyor gibi sorun olur mu bir de ben monitörle PSU güç kabloları yan yanaydı tahmini taktım bundan bir sorun olur mu? Resimde ufak bi metal gözüküyo üstten orası biraz daha gözüküyo kabloyu tak çıkar sırasında

Dosya Ekleri

• 17573742033302502837245841520246.webp
    2,9 MB · Görüntüleme: 46
PSU'nun kendi kablosu olması aslında bir miktar önemli ama yüksek Watt'lı modellerde. Mesela 1500-2000w bir PSU'ya kendi kablosunu takman lazım, kalınlığı ona göre belirliyorlar. 750-850'liklerde problem olmaz. İkisi de 220v'luk kablo olmalı. Karıştırmamışsındır zaten.

Hocam çok teşekkür ederim yardımlarınız için hayırlı geceler dilerim

220-250v max değerleri belirtiliyor genelde benzer güç kabloları olur ama üst PSU modellerinde kendi kablosunu takman şart. Karıştırmamışsındır yüksek ihtimalle, karışsa da bir şey olmaz. YouTube üzerinden ya da resmi siteden kutu içeriğine bak, kablo tipinden direkt anlarsın. @tyunusb

Kablo olarak kalınlık farkı varsa, kalın olan genelde PSU'nundur.

Ssd gelince mecbur gpuyu sökeceğim o sırada kablo konusunu kontrol edeceğim hocam artık çok yoruldum akşam 6 dan beri uğraşıyorum

Ssd gelince mecbur gpuyu sökeceğim o sırada kablo konusunu kontrol edeceğim hocam artık çok yoruldum akşam 6 dan beri uğraşıyorum
250v 10A kablodur muhtemelen ikisi de bakmak lazım. Çok sorun olacağını sanmam. 1600w falan kullanıyorum deseydin orada dur derdim. Kutu içeriğinden bakarsın, basit bir şey. Özdeş gibi görünseler de farklı oluyorlar zaten soket kısmı genelde.

Monitörünki monitöre cuk oturdu da bu psuyu kötü mü montajladım acaba nolduysa kablo böyle cuk girmiyor

Monitörünki monitöre cuk oturdu da bu psuyu kötü mü montajladım acaba nolduysa kablo böyle cuk girmiyor
Biraz pay kalır, çok problem olmaz, iyi oturttuğundan emin ol yine de. Arada çok boşluk kalırsa cızırtı sesi yapar, elektrik ark yapar. Cızırdama gibi problem yoksa sıkıntı olmaz.

Power kablosu bu, yine de aklında soru işareti kalmasın. 10A 250V, bu max değeri gösteriyor zaten, yine de kendi kablosunu tak, daha kalındır muhtemelen. @tyunusb

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…