Virexon47

Uzman
Merhaba, FiveM içindeki CPU ve GPU kullanım değerlerine bakıyorum. İşlemci kullanımı %100, ekran kartı kullanımı %60–70 oluyor. Win+G’ye bastığımda performans sekmesi var; bir de Görev Yöneticisi’nden bakıyorum. Oradan CPU ve GPU kullanımına baktığımda işlemci kullanımı %50, ekran kartı kullanımı %80–100 oluyor. Şimdi FPS drop oluyor, o bu sistemle tamam ama hangisi doğru gösteriyor, onu anlamadım.

CPU: AMD Ryzen 5 7535HS
GPU: AMD Radeon RX 6550M 4 GB
RAM: 16 GB 4800 MHz DDR5
Disk: 512 GB Kioxia NVMe M.2 SSD

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, FiveM içindeki CPU ve GPU kullanım değerlerine bakıyorum. İşlemci kullanımı %100, ekran kartı kullanımı %60–70 oluyor. Win+G’ye bastığımda performans sekmesi var; bir de Görev Yöneticisi’nden bakıyorum. Oradan CPU ve GPU kullanımına baktığımda işlemci kullanımı %50, ekran kartı kullanımı %80–100 oluyor. Şimdi FPS drop oluyor, o bu sistemle tamam ama hangisi doğru gösteriyor, onu anlamadım.

CPU: AMD Ryzen 5 7535HS
GPU: AMD Radeon RX 6550M 4 GB
RAM: 16 GB 4800 MHz DDR5
Disk: 512 GB Kioxia NVMe M.2 SSD
FPS düşüşleriyle ilgili yaşadığınız sorunlar konusunda aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

1. Sürücüleri Güncelleyin:

- Ekran kartı sürücülerinin en son sürümlerini üreticinin web sitesinden indirin (AMD'nin resmi sitesi).
- İşletim sistemi güncellemelerinizi kontrol edin ve gerekli güncellemeleri yapın.

2. Oyun İçin Grafik Ayarlarını Düzenleyin:

- FiveM'i başlatın ve ayarlardan grafik ayarlarını kontrol edin.
- Çözünürlüğü ve grafik ayarlarını düşürmeyi deneyin. Özellikle gölge ve çekirdek kalite ayarlarını azaltmak faydalı olabilir.
- V-Sync özelliğini kapatmayı deneyin.

3. Arka Plan Uygulamalarını Kapatın:

- Görev Yöneticisi’ni açarak arka planda gereksiz uygulamaları kapatın (özellikle CPU ve RAM kullananlar).
- Oyun oynarken yalnızca gerekli olan uygulamaların açık olduğundan emin olun.

4. Güç Yönetimi Ayarlarını Kontrol Edin:

- Denetim Masası'ndan "Güç Seçenekleri"ne gidin ve "Yüksek Performans" modunu seçin.
- Özellikle dizüstü bilgisayarlarda bu mod, CPU ve GPU’nun daha verimli çalışmasına yardımcı olabilir.

5. İşlemci Yüklemesini Dağıtın:

- Görev Yöneticisi'nde işlemci kullanımı yüksek olan programları kontrol edin.
- FiveM'i sağ tıklayıp "Öncelik"i "Yüksek" yaparak daha fazla kaynağı ona tahsis edin.

6. Sıcaklık ve Termal Performansı Kontrol Edin:

- Yazılım kullanarak (örneğin, HWMonitor gibi) işlemci ve ekran kartı sıcaklıklarını kontrol edin.
- Sıcaklık yüksekse, tozlanma nedeniyle soğutma problemi olabilir. Laptopu temizlemek gerekebilir.

7. FPS Ölçümünde Farklı Araçlar Kullanın:

- Windows Game Bar bazen yanıltıcı veriler gösterebilir. Diğer bir FPS ölçüm aracı (örneğin, MSI Afterburner) kullanarak performansı kontrol edebilirsiniz.

Bu adımları izlediğinizde FPS düşüşlerinin azalması beklenir. Eğer sorun devam ederse, ek bilgiler sağlayın.