Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Nullestio

Uzman
İşlemcim Ryzen 5 7600.
Anakartım ASUS B650M-R.
RAM'ler Patriot Viper Venom 32 GB DDR5 6000MHz.

AMD EXPO destekliyor mu anakart veya RAM? Bazı forumlarda açıldığında bilgisayar açılmıyormuş, RAM'i çıkarıp takmak gerekiyormuş.
OCCT'de test ediliyor mu stabil çalışıp çalışmadığı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Tamamdır cevaplamayı unutmuşum RAM'ler 2x16 şeklinde.
Bu verdiğim ayarlar totalinde sistem sorunsuz açılması gerekli, sadece en son sürüme güncelle ilk iş olarak, EXPO falan bulaşma ilk etapta. Sonrasında EXPO 1 açıp üzerine DRAM Timings attığım sütunu gir Excel dosyasındaki, ve Nitro ayarlarını uygula verdiğim lokasyondaki. Problemsiz açılacaktır sistem, o şekil kullanabilirsin. Performansın artar.

Testmem5 1usmus ile bakarsın 30 dk 1 saat istersen, OCCT için Large+Extreme mod da iyidir, -20/-25 Undervolt için de stabilite bakabilirsin o kısımdan.

Testmem5 ilk açılışta hata verecektir, sistem restart at, sonrasında düzeliyor, o şekilde kullan, tam test edemez yoksa. @Nullestio Config kısmından 1usmus seçersin program içinden.

@Nullestio Sistem açılmama durumu olursa CLRTC adlı pinlerden sıfırlayabilirsin anakartın üzerindeki 2 pine 10 sn tornavida ile dokundurman yeterli EXPO açtığında vesaire ya da Recep Bey rehberini attım, oradaki gibi BIOS Renamer ile isimlendirip .cap uzantılı dosyayı FAT32 formatlı USB içine atıp tuşa basacaksın arkadaki, o yanıp sönerek güncelleyecek 5 dk içinde.

Bazı kitler tRTP 24'ten aşağısını açamadığı oluyor şansızlık olarak, ya da sistem boot edip hata verdiği olabiliyor. Timings kısmı nadiren de olsa problem yaratma şansı var. tRTP 12 yerine 24 bırakabilirsin, aklında olsun DRAM Timings kısmından yazarken. tWRRD kısmını da 2 yerine 4 yap. Geri kalan tüm zamanları her Hynix kit sıkıntısız açar 6000'de. @Nullestio

Bir de Nebi tRAS değerini 38 vermiş, Ryzen 7000-9000 serisi bellek kontrolcü kullanmıyor bu değeri, onu 38 yerine 96 yaz. Arada tekleme-drop sorunu yapabilir oyunlarda. A-Die için çok sorun olmuyor, genelde M-Die belleklerin problemi.

@Nullestio 38 dene, problem olursa sadece o kısmı dediğim şekilde artırırsın, RAM'leri de optimize etmiş olursun bu şekilde. Performansın artar 1080P/1440P çözünürlükte.

Tamamdır cevaplamayı unutmuşum RAM'ler 2x16 şeklinde.
1754825639754.webp

Böyle denersin. Kafa karışıklığı olmasın. EXPO üzerine bunları + Nitro ayarları.
Expo açınca sorun oldu mu ilerde. Bende aynı patriot 16gb cl30 ram alacağım.Arkadaş ışık yakar pc açılmaz diyor.Resmi olarak ikiside destekliyor expo ama asusun QVL listesinde olmadığı için bazılarında oluyormuş sizde sorun çıktı mı ona göre alacağım.

Expo açınca sorun oldu mu ilerde. Bende aynı patriot 16gb cl30 ram alacağım.Arkadaş ışık yakar pc açılmaz diyor.Resmi olarak ikiside destekliyor expo ama asusun QVL listesinde olmadığı için bazılarında oluyormuş sizde sorun çıktı mı ona göre alacağım.
Anakart neydi? Patriot'ta sorun olmaz, EXPO açmadan evvel BIOS son sürüme güncelleyip sonrasında EXPO açmanız gerekli. Bir de Nitro ayarları kısmından RX-TX Burst Length- 8x 8x ve Robust Training-Enable yapın.

EXPO açınca sorun oldu mu ileride. Bende aynı Patriot 16 GB CL30 RAM alacağım. Arkadaş ışık yakar PC açılmaz diyor. Resmi olarak ikisi de destekliyor EXPO ama ASUS'un QVL listesinde olmadığı için bazılarında oluyormuş sizde sorun çıktı mı ona göre alacağım.

Bende sorun olmadı.

Asus b650m-r anakart 7500f işlemci
Problem olmaz, 4000 TL iken 2x16 Patriot 6000 c30 al geç, ama EXPO açmadan önce ilk etapta anakartın resmi sitesine girip en yukarıdaki güncel BIOS sürümünü kur BIOS içerisinden, sonrasında işlem tamamlanınca EXPO aç. Eski BIOS sürümlerinde sorun var, güncel kalırsan problem olmaz, ekstra para verme RAM'e, senin için bir faydası olmayacak. @POLO_R

Problem olmaz, 4000 TL iken 2x16 Patriot 6000 c30 al geç, ama EXPO açmadan önce ilk etapta anakartın resmi sitesine girip en yukarıdaki güncel BIOS sürümünü kur BIOS içerisinden, sonrasında işlem tamamlanınca EXPO aç. Eski BIOS sürümlerinde sorun var, güncel kalırsan problem olmaz, ekstra para verme RAM'e, senin için bir faydası olmayacak. @POLO_R
Tamamdır çok sağolun.Arkadaş eğer expo açamazsan çok sıkıntı yaşarsın ilerde dedi sizce neyi kasteddi ben anlamadım.6000 yerine 5400 de çalışsa sorun mu çıkar ?

Tamamdır çok sağolun.Arkadaş eğer expo açamazsan çok sıkıntı yaşarsın ilerde dedi sizce neyi kasteddi ben anlamadım.6000 yerine 5400 de çalışsa sorun mu çıkar ?
EXPO açmasan bile sorun çıkmaz.

BIOS güncelledikten sonra EXPO aç, bir sıkıntı olursa konu aç, arkadan BIOS Flashback ile BIOS yazdıracaksın ya da CLRTC adlı pinlerden BIOS sıfırlama işlemi yapacaksın, forumdaki kişiler bilgi sahibi bu konu hakkında, hemen yardımcı olurlar sana @POLO_R

2x16 32 GB olsun yeter.

EXPO açmadan önce son sürüm BIOS güncelle sadece, altını çizerek söyledim bunun. @POLO_R

EXPO açmasan bile sorun çıkmaz.

BIOS güncelledikten sonra EXPO aç, bir sıkıntı olursa konu aç, arkadan BIOS Flashback ile BIOS yazdıracaksın ya da CLRTC adlı pinlerden BIOS sıfırlama işlemi yapacaksın, forumdaki kişiler bilgi sahibi bu konu hakkında, hemen yardımcı olurlar sana @POLO_R

2x16 32 GB olsun yeter.

EXPO açmadan önce son sürüm BIOS güncelle sadece, altını çizerek söyledim bunun. @POLO_R
Çok teşekkürler dostum tamamdır.

Bu verdiğim ayarlar Total'inde sistem sorunsuz açılması gerekli, sadece en son sürüme güncelle ilk iş olarak, EXPO falan bulaşma ilk etapta. Sonrasında EXPO 1 açıp üzerine DRAM timings attığım sütunu gir Excel dosyasındaki, ve Nitro ayarlarını uygula verdiğim lokasyondaki. Problemsiz açılacaktır sistem, o şekil kullanabilirsin. Performansın artar.

TestMem5 1usmus ile bakarsın 30 dk 1 saat istersen, OCCT için large+Extreme mod da iyidir, -20/-25 undervolt için de stabilite bakabilirsin o kısımdan.

TestMem5 ilk açılışta hata verecektir, sistem restart at, sonrasında düzeliyor, o şekilde kullan, tam test edemez yoksa. @Nullestio Config kısmından 1usmus seçersin program içinden.

@Nullestio sistem açılmama durumu olursa clrtc adlı pinlerden sıfırlayabilirsin anakartın üzerindeki 2 pine 10 sn tornavida ile dokundurman yeterli EXPO açtığında vesaire ya da Recep bey rehberini attım, oradaki gibi BIOS renamer ile isimlendirip .cap uzantılı dosyayı FAT32 formatlı USB içine atıp tuşa basacaksın arkadaki, o yanıp sönerek güncelleyecek 5 dk içinde.

Bazı kitler tRTP 24'ten aşağısını açamadığı oluyor şansızlık olarak, ya da sistem boot edip hata verdiği olabiliyor. Timings kısmı nadiren de olsa problem yaratma şansı var. tRTP 12 yerine 24 bırakabilirsin, aklında olsun DRAM timings kısmından yazarken. Twrrd kısmını da 2 yerine 4 yap. Geri kalan tüm zamanları her Hynix kit sıkıntısız açar 6000'de. @Nullestio

Bir de nebi tras değerini 38 vermiş, Ryzen 7000-9000 serisi bellek kontrolcü kullanmıyor bu değeri, onu 38 yerine 96 yaz. Arada tekleme-drop sorunu yapabilir oyunlarda. A-die için çok sorun olmuyor, genelde m-die belleklerin problemi.

@Nullestio 38 dene, problem olursa sadece o kısmı dediğim şekilde artırırsın, RAM'leri de optimize etmiş olursun bu şekilde. Performansın artar 1080P/1440P çözünürlükte.

Eki Görüntüle 171821

Böyle denersin. Kafa karışıklığı olmasın. EXPO üzerine bunları + Nitro ayarları.

Merhaba Excel'deki ayarlar hala güncel mi 1 ay önce BIOS sıfırlamıştımda.