Cuteay

Uzman
Arkadaşlar iyi günler. RX 7800 XT GPU ve Ryzen 5 7600 işlemciye sahibim ve normalde Game booster tıtan 240mm sıvı soğutucu kullanıyordum ve işlemci sıcaklığım AAA oyunlarda 55-65 derece aralığındaydı ancak soğutucu bozuldu ücret iadesi yapıldı. Şimdi bunun yerine varsa eğer bana daha iyi sıcaklıklar verebilecek sıvı ya da hava soğutucusu önerebilir misiniz? Tek ricam hangisinde sıcaklık değerleri daha düşük olacaksa o soğutucuyu önermeniz. Sıvı ya da hava fark etmez. Bütçem 3K-4K arası.

Kasana sığarsa başka bir şey aramana gerek yok. Thermalright Phantom Spirit 120 EVO

1736763615567.webp

Hocam bu konularda pek bir bilgim yok o yüzden birkaç sorum olacaktı size. Sıvı soğutucu sıcaklığı daha çok düşüren bir soğutma yöntemi değil mi? Bir de kasam VG20al kasama sığar mı bilmiyorum yardımcı olabilir misiniz?

İleride işlemciyi yükseltmeyi düşünüyorum bu yüzden yükselteceğim işlemciye yetecek bir soğutucu istiyorum önerdiğiniz soğutucu çok güzelmiş bu aklımda ama rica etsem 360M bir sıvı soğutucu öneriside yapabilir misiniz acaba?

Son düzenleme:
Hocam bu konularda pek bir bilgim yok o yüzden birkaç sorum olacaktı size. Sıvı soğutucu sıcaklığı daha çok düşüren bir soğutma yöntemi değil mi? Bir de kasam VG20al kasama sığar mı bilmiyorum yardımcı olabilir misiniz?
Başka bir konuda da yazdım. 120 ve 240 mm sıvı soğutucular ile güçlü hava soğutucular arasında ısı sığası açısından bir fark yok. Tabloyu paylaştım. Başka kaynaklarda da görebilirsin. Hem daha pahalı, hem bozulmaya daha müsait hem de gürültülü. Hareket eden suyun sesi kafayı yedirtiyor insana. En büyük risk sıvı damlatması zaten o yüzden ucuza kaçamazsın. Pompa bozulması olayı da var direkt çöp oluyor. Alacaksan Arctic gibi kaliteli bir 360mm almalısın ama o da 7600 için gereksiz oluyor.

Kasana gelecek olursak Vento maks 160mm olarak belirtmiş. Thermalright ise 157mm olarak belirtmiş. 3mm farkla sığar gözüküyor kağıt üstünde. Ama RAMlerde önemli, soğutucusu aşırı yüksek olan bir model değilse o da sığar.

Ayrıca Gaming.gen.tr sitesinde diğer Thermalright modellerine de bakabilirsin baya çeşit getirmişler. 6 borulu olan Peerless Assassinler de işini görür. ABD piyasasında falan peynir ekmek gibi satılıyor bunlar.

Son bir ekleme yapayım, görsel çok önemli diyorsan ve sıvı soğutma alacaksan 240mm Arctic Liquid Freezer 3 al başka bir şey arama. Teknobiyotik'te fiyatı uygun olması lazım. Game Booster, Cougar falan uzak dur.

Son düzenleme:
Başka bir konuda da yazdım. 120 ve 240 mm sıvı soğutucular ile güçlü hava soğutucular arasında ısı sığası açısından bir fark yok. Tabloyu paylaştım. Başka kaynaklarda da görebilirsin. Hem daha pahalı, hem bozulmaya daha müsait hem de gürültülü. Hareket eden suyun sesi kafayı yedirtiyor insana. En büyük risk sıvı damlatması zaten o yüzden ucuza kaçamazsın. Pompa bozulması olayı da var direkt çöp oluyor. Alacaksan Arctic gibi kaliteli bir 360mm almalısın ama o da 7600 için gereksiz oluyor.

Kasana gelecek olursak Vento maksimum 160mm olarak belirtmiş. Thermalright ise 157mm olarak belirtmiş. 3mm farkla sığar gözüküyor kağıt üstünde. Ama RAM'lerde önemli, soğutucusu aşırı yüksek olan bir model değilse o da sığar.

Haklısınız hocam ben sadece biraz da geleceğe yönelik bir parça almak istemiştim önceki sıvı soğutucum biraz tercih edilmeyen bir markaydı ve ona rağmen oyunlarda 55-65 derece aralığında çalıştırıyordu. Şimdi taktıracağım ürününde bu seviyelerde sonuç vermesini istiyorum ve sizin demenize görede önerdiğiniz bu Phantom spirit en iyi hava soğutmalarından birisi bundan daha iyisi olsaydı onu önerirdiniz zaten bunun için çok teşekkür ederim. 7600 için Arctic 360mm gereksiz demenizi anlıyorum ancak gelecek için düşündüğünüzde onu önerebilir misiniz yoksa gelecek içinde yeni taktıracağım işlemci için daha iyi bir hava soğutucu mu önerirsiniz? Yoksa zaten önerdiğiniz Phantom sprit 120EVO yeterli olur mu?

Kusura bakmayın hocam biraz baş ağrıttım sebebi ise bende bu sistemden önce bir laptop vardı ve işlemci sıcaklığı 95-99 derecelerde taklıyordu ve bir süre sonra kapanıyordu laptop sıcaktan. Bu yüzden bende biraz travma gibi oldu bu işlemci sıcaklığı mevzusu. Bu yüzden mümkün oldukça en düşük sıcaklığı yakalayabileceğim bir soğutucu arıyorum sıvı veya hava fark etmeksizin. Bu yüzden bu kadar uzattım. Umarım anlayışla karşılarsınız.

Haklısınız hocam ben sadece biraz da geleceğe yönelik bir parça almak istemiştim önceki sıvı soğutucum biraz tercih edilmeyen bir markaydı ve ona rağmen oyunlarda 55-65 derece aralığında çalıştırıyordu. Şimdi taktıracağım ürününde bu seviyelerde sonuç vermesini istiyorum ve sizin demenize görede önerdiğiniz bu Phantom spirit en iyi hava soğutmalarından birisi bundan daha iyisi olsaydı onu önerirdiniz zaten bunun için çok teşekkür ederim. 7600 için Arctic 360mm gereksiz demenizi anlıyorum ancak gelecek için düşündüğünüzde onu önerebilir misiniz yoksa gelecek içinde yeni taktıracağım işlemci için daha iyi bir hava soğutucu mu önerirsiniz? Yoksa zaten önerdiğiniz Phantom sprit 120EVO yeterli olur mu?

Kusura bakmayın hocam biraz baş ağrıttım sebebi ise bende bu sistemden önce bir laptop vardı ve işlemci sıcaklığı 95-99 derecelerde taklıyordu ve bir süre sonra kapanıyordu laptop sıcaktan. Bu yüzden bende biraz travma gibi oldu bu işlemci sıcaklığı mevzusu. Bu yüzden mümkün oldukça en düşük sıcaklığı yakalayabileceğim bir soğutucu arıyorum sıvı veya hava fark etmeksizin. Bu yüzden bu kadar uzattım. Umarım anlayışla karşılarsınız.
Yukarıda gönderiyi editledim her şeyi yazdım. Bilgisayarda futureproof denilen olaya ben inanmıyorum. Sistemi a'dan z'ye kusursuz kurarsın 3 sene 5 sene ellemezsin, upgrade zamanı gelince komple kasayı satarsın veya bağışlarsın neyse sonra yeni sistemi yine kusursuz kurar devam edersin. Arızalanan parça olursa da aynısını alır değiştirirsin veya garanti servis falan filan. Örneğin gelecekte de kullanırım diye i9 14900K falan alıp parayı çarçur edip dengesiz bir sistem kurmanın alemi yok yani.

Soğutucu seçerken de TDP değerleri de göze alınır, üretici TDP yani Thermal Desing Power (Isıl Tasarım Gücü) bilgisini verir. Mesela Phantom Spirit 120 EVO 260w olarak belirtmiş, 65 wattlık 7600 işlemciyi çok kolay tutar yani. Hatta stock soğutucusu bile oyunlarda biraz kafa şişirse de thermal dar boğaz yapmaz. Tabi tam güçte 1 saniyede 90 dereceyi görüp dar boğaza giriyor. Üst seviye soğutucularda zaten işlemcinin fan sesini duymazsın bile oyun oynarken.

Notebook konusu ayrı zaten, Gaming olup da ısınmayan bir cihaz bulamazsın. Fanı olmayan Macbook Air'in bile tarayıcıda kastığını gördüm ben. Sorsan sessiz cihaz işte.

Ayrıca Gaming.gen.tr sitesinde diğer Thermalright modellerine de bakabilirsin bayağı çeşit getirmişler. 6 borulu olan peerless Assassinler de işini görür. ABD piyasasında falan peynir ekmek gibi satılıyor bunlar.

Hocam çok güzel yazmışsınız çok teşekkür ederim. Siz dedikten sonra bende baktım gaming.gen.tr ye bir sürü Thermalright modeli var bunların arasında en iyi soğutan sizin önerdiğiniz midir?

Son bir ekleme yapayım, görsel çok önemli diyorsan ve sıvı soğutma alacaksan 240mm Arctic Liquid Freezer 3 al başka bir şey arama.

Yok görsellik aramıyorum performans arıyorum hocam eğer önerdiğiniz 240mm Arctic Liquid Freezer 3 Thermalright Phantom spirit 120 EVO ile aynı performansı veriyor ise hava soğutucu alırım ama fark var ise sıvı soğutucuyu alırım. Bir fark var mı?

Hocam çok güzel yazmışsınız çok teşekkür ederim. Siz dedikten sonra bende baktım gaming.gen.tr ye bir sürü Thermalright modeli var bunların arasında en iyi soğutan sizin önerdiğiniz midir?

Yok görsellik aramıyorum performans arıyorum hocam eğer önerdiğiniz 240mm Arctic Liquid Freezer 3 Thermalright Phantom spirit 120 EVO ile aynı performansı veriyor ise hava soğutucu alırım ama fark var ise sıvı soğutucuyu alırım. Bir fark var mı?

Phantom Spirit daha iyi. Tabloda mevcut. Bende de NH-U12A var o da tabloda mevcut, çok yer kaplamasın tek kule diye gözüme kestirmiştim yarı fiyatına yakalayınca aldım yoksa fiyat performans olarak pek iyi değil. Tabi Noctua satış sonrası servis açısından rakipsiz o da ayrı bir konu.

Ayrıca tablo noise normalized, yani 45 desibel seviyesindeki performansları karşılaştırılmış. Atıyorum 60 desibelde başka bir soğutucu daha iyi performans verebilir. Ses de önemli diyorsan tabloyu baz alabilirsin ki bence çok önemli. Yüksek ses bezdiriyor insanı.
1736766506104.webp

Phantom spirit daha iyi. Tabloda mevcut. Bende de NH-U12a var o da tabloda mevcut, çok yer kaplamasın tek kule diye gözüme kestirmiştim yarı fiyatına yakalayınca aldım yoksa fiyat performans olarak pek iyi değil. Tabii Noctua satış sonrası servis açısından rakipsiz o da ayrı bir konu.

Ayrıca tablo noise normalized, yani 45 desibel seviyesindeki performansları karşılaştırılmış. Atıyorum 60 desibelde başka bir soğutucu daha iyi performans verebilir. Ses de önemli diyorsan tabloyu baz alabilirsin ki bence çok önemli. Yüksek ses bezdiriyor insanı.
Eki Görüntüle 114708

Öneriniz için çok teşekkür ederim hocam. Önerdiğiniz Thermalright Phantom spirit 120 EVO ürününü satın alacağım. Umarım kasamın içine olur çok ufak bir fark olduğunu söylemiştiniz kasayla arasında. Eğer o sığmazsa kasaya ondan sonra en iyi ne önerirsiniz?

Kasana gelecek olursak Vento maksimum 160mm olarak belirtmiş. Thermalright ise 157mm olarak belirtmiş. 3mm farkla sığar gözüküyor kağıt üstünde. Ama ramlerde önemli, soğutucusu aşırı yüksek olan bir model değilse o da sığar.

Hocam kasanın için aşağıdaki gibi. Sıvı soğutucu çıkacak yerine söylediğiniz hava soğutucu gelecek. Anakartım ASUS Prime A620M-K 6400MHz(OC) DDR5 soket AM5 M.2, RAM'ler Corsair 16 GB Vengeance 5200MHz CL40 DDR5. sığar mı acaba Thermalright Phantom spirit 120 EVO?

Dosya Ekleri

• WhatsApp Image 2025-01-13 at 15.40.06.webp
    WhatsApp Image 2025-01-13 at 15.40.06.webp
    127,2 KB · Görüntüleme: 64
Son düzenleme: