R5 7600'lü sistem açılmıyor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Easley
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 9
  • Görüntüleme Görüntüleme 174
  • Etiketler Etiketler
    bilgisayar

Easley

Uzman
Selam arkadaşlar, ben bir bilgisayar topladım: Ryzen 5 7600 işlemci, B650M-R anakart, Patriot Viper Venom 16 GB X2 tane RAM, PSU Adata 850 Lite M.2 SSD, PSU Enermax D. F. X 1350W.

3 farklı ekran kartıyla denedim: RX 9070 XT, GTX 1660 Ti ve GT 1030.

RX 9070 XT ve GTX 1660 Ti'nin PCI-e kablolarını taktığım anda bilgisayar güç vermiyor ve hiç açılmıyor. GT 1030'u taktığımda da açılıyor ama ekrana görüntü gelmiyor.

Bunun nedeni ne olabilir? Anakartın ekran kartı slotunun bozuk olduğunu düşündüm ama 2 ekran kartının güç kablolarını takınca bilgisayar hiç açılmadı. O yüzden ben bunun bir mantığını üretemedim.

BIOS güncel değil, en son Q-Flash'la BIOS güncellemeyi deneyeceğim. Bilgisayar tamamen yeni parçalardan oluşma.

Daha önce böyle bir şey yaşayan oldu mu? Olduysa yazarsa sevinirim. Çözüm yolu bulamıyorum.

Sistemin açılmaması BIOS versiyonu ike alakalı değil, sistemin için birkaç görselini paylaşırsanız bakayım.

Bir de PSU üzerinde motherboard yazan kısımda 2 soket olacak biri 10 pin onunda takılı olduğundan emin olun.

Psu'da sağ alt kısım motherboard yazan kısım sol taraftakiler ise en üstteki CPU'nun kablosu altındaki 3'lü ise Pcl-e kabloları

Dosya Ekleri

• IMG_20250714_212358.webp
    3,8 MB · Görüntüleme: 52
  • IMG_20250714_212059.webp
    4,2 MB · Görüntüleme: 55
10 pin olan soket oturmamış gibi.
10 pini yerine iyice oturttum artık 1660 ti nin pcl-e kablosunu takınca sistem açılıyor fakat hala ekran gelmiyor normalde boştayken üzerinde sinyali aldığına dair bir beyaz ışık yanardı o da yanmıyor psu ile alakalı olabilir mi?

Karttan soketi çıkarınca kırmızı led yanıyor mu?

bu agp power soketi takılı değil galiba. kırmızı çizgi ile işaretledim.

Dosya Ekleri

• b_asus-prime-b650m-r-1.webp
    303,4 KB · Görüntüleme: 43
Sorun çözüldü arkadaşlar PSU'nun 10 pin kablosu gevşediği için ekran kartı soketine güç gelmiyormuş. Onu oturtunca ekran kartları da gücü aldı ve bilgisayar ekranı geldi. İlginiz için teşekkürler.

Son düzenleme:

Bravo iyi çözmüşsünüz.

Bravo iyi çözmüşsünüz.
Sizin mesajınız sayesinde 10 pini farkettim teşekkürler.

Arkadaşlar yine aynı sorunu verdi sorun devam ediyor ekran kartının pcl-e kablolarını takınca sistem açılmıyor. Direkt güç gelmiyor.

Sorun psu'nun kendini korumaya almak için kapatmasıymış arkadaşlar kapattıktan sonra birkaç kez anahtarını kapat aç yapınca tekrar açılıyor net bir çözüm değil fakat sorunun kaynağı bu.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…