Makaleler
2
Yer
Denizli
Şu an iki tane şey ile test ettim. CPU-Z ve CoD: BO6.
Şu an donma falan yok her şey normal.
Önce ve sonraları.

Ekran görüntüsü 2026-02-17 175406.webp

Ekran görüntüsü 2026-02-18 152553.webp

Ekran görüntüsü 2026-02-18 161640.webp

Ekran görüntüsü 2026-02-18 161653.webp

Özellikler:
Ryzen 5 7600X.
MSI B650 Tomahawk Wi-Fi.
Thermaltake Water 3.0 360 mm ARGB Sync.

PBO ayarları:
PBO, PBO Limits Motherboard, PBO scalar 2X, CPU-Z .txt raporuna göre Preferred Cores 2 ve 3 benim PC'de onlara -15 CO, geriye kalan tüm çekirdekler -20 CO, +200 MHz Boost override.

Şu an iki tane şey ile test ettim. CPU-Z ve CoD: BO6.
Şu an donma falan yok her şey normal.
Önce ve sonraları.

Eki Görüntüle 228052

Eki Görüntüle 228053

Eki Görüntüle 228056

Eki Görüntüle 228057

Özellikler:
Ryzen 5 7600X.
MSI B650 Tomahawk Wi-Fi.
Thermaltake Water 3.0 360 mm ARGB Sync.

PBO ayarları:
PBO, PBO Limits Motherboard, PBO scalar 2X, CPU-Z .txt raporuna göre Preferred Cores 2 ve 3 benim PC'de onlara -15 CO, geriye kalan tüm çekirdekler -20 CO, +200 MHz Boost override.

@TechMad ve @elninolaz ile Per Core ayarlayın. Scaler 6x, PBO Limits Motherboard uygun. Ryzen Guide var, onu uygula. Arka plan boş olacak tüm işlemlerde. Y-Cruncher başlattıktan sonra CPU+RAM tıkla, sonrasında sadece VT3 başında tik olsun. VT3 testi yap 3600 saniye. 7200 saniye idealdir ama. @AMG GOAT CPU LLC ayarını Level 7 bırakabilirsin agresif CO istiyorsan. Auto Level 7 değildir genelde. ASUS'ta öyle şu anda. Spread Spectrum ayarlarını kapat yine. iGPU kapat.

PBO ile RAM ayarları çakışmasın, stabilite bozabiliyor. Biriyle uğraşırken diğeri Auto kalacak, düz EXPO aç yani. MCR ve PDM kapalı kalsın ek olarak. AM5'te haz etmiyorum bu iki ayarı. Kapalı kalması en ideali uzun vade. Zaten MSI'de maksimum 1 ay dayanıyor şu anda MCR açıkken. Otomatik Train düşüyor sonrasında. Sağlıklı değil.

Ryzen'de UCLK arttıkça PBO ve CO verimi düşüyor. Her çip hem 6600 1:1 açıp hem +200/-30 açamaz mesela. Öylesi nadir var. Tekrar tekrar bakman lazım bunlara. Yine AGESA değiştikçe de bakarsın VT3 ile. CPU-Z ya da Shader Compiling, Cinebench Render almak stabilite testi değil. Uygun değil bunlar. VT3 uygun.

Logical Core hatası verirse çıkan sayıyı 2'ye bölüp alta yuvarla. O çekirdek sorunlu. 7600x için 0-1-2-3-4-5. çekirdekten hangisi hata verirse eksi değeri kısacaksın. Bu rehberdeki mantıkta da en iyi çekirdekte diğerlerini eşleyip eksiyi toplu yükseltiyorsun. En mantıklısı bu. Scaler 6x ve LLC 7 ile maksimum negatif olacak şekilde ayarla. İş görür.

Son düzenleme:
@TechMad ve @elninolaz ile Per Core ayarlayın. Scaler 6x, PBO Limits Motherboard uygun. Ryzen Guide var, onu uygula. Arka plan boş olacak tüm işlemlerde. Y-Cruncher başlattıktan sonra CPU+RAM tıkla, sonrasında sadece VT3 başında tik olsun. VT3 testi yap 3600 saniye. 7200 saniye idealdir ama. @AMG GOAT CPU LLC ayarını Level 7 bırakabilirsin agresif CO istiyorsan. Auto Level 7 değildir genelde. ASUS'ta öyle şu anda. Spread Spectrum ayarlarını kapat yine. iGPU kapat.

PBO ile RAM ayarları çakışmasın, stabilite bozabiliyor. Biriyle uğraşırken diğeri Auto kalacak, düz EXPO aç yani. MCR ve PDM kapalı kalsın ek olarak. AM5'te haz etmiyorum bu iki ayarı. Kapalı kalması en ideali uzun vade. Zaten MSI'de maksimum 1 ay dayanıyor şu anda MCR açıkken. Otomatik Train düşüyor sonrasında. Sağlıklı değil.

Ryzen'de UCLK arttıkça PBO ve CO verimi düşüyor. Her çip hem 6600 1:1 açıp hem +200/-30 açamaz mesela. Öylesi nadir var. Tekrar tekrar bakman lazım bunlara. Yine AGESA değiştikçe de bakarsın VT3 ile. CPU-Z ya da Shader Compiling, Cinebench Render almak stabilite testi değil. Uygun değil bunlar. VT3 uygun.

Logical Core hatası verirse çıkan sayıyı 2'ye bölüp alta yuvarla. O çekirdek sorunlu. 7600x için 0-1-2-3-4-5. çekirdekten hangisi hata verirse eksi değeri kısacaksın. Bu rehberdeki mantıkta da en iyi çekirdekte diğerlerini eşleyip eksiyi toplu yükseltiyorsun. En mantıklısı bu. Scaler 6x ve LLC 7 ile maksimum negatif olacak şekilde ayarla. İş görür.

Teşekkürler. Şu an RAM EXPO'da, şu an PBO'yu açtım. BIOS'ta eskiden Auto'ydu üstte dediğim gibi ayar çektim. Amacım hem çok ısınmasın, hem performans ya aynı veya biraz daha fazla olsun.

Son düzenleyen: Moderatör:
Teşekkürler. Şu an RAM EXPO'da, şu an PBO'yu açtım. BIOS'ta eskiden Auto'ydu üstte dediğim gibi ayar çektim. Amacım hem çok ısınmasın, hem performans ya aynı veya biraz daha fazla olsun.

Dediğim şekilde en iyisi olur, arkadaşlar ile ayarlayın. Mantığa hakimler.

Kendin de ayarlarsın, zor bir şey yok. Programdan tayin edip nihai değerleri bulduktan sonra PBO kısmından BIOS'tan geçireceksin. VT3 yol gösterir, onu da anlattım.

CPU-Z ile, Shader ve Render muhabbetleri ile sağlıklı olmaz. VT3 gibi olmaz hiçbiri. Diğer opsiyonlar Prime95 vesaire olur. VT3 yeterli. Ağlatıyor CCD ve IMC'yi çünkü.

Yüksek Amper çektiğinden VRM'lerden CW yapar hatta, bende bağırtıyor. Opsiyonel. Zararı yok bu durumun. Belki komşular rahatsız olabilir sesten.

CW olayı şans zaten her zaman, GPU'da da aynı durum geçerli yük esnasında.

DDR5 sistemin varsa önce bellek zamanlarını ayarla. RTP ile teste al. Test sırasında PBO otomatikte kalsın. Aksi halde test yanlış sonuç verecektir. Testi geçtikten sonra PBO ayarlarını yapman gerek. Per Core yapıp -20 veya -25 uygun olur. -25'te hata alabilirsin biraz agresiftir. -20 daha tutarlı oluyor. O da tutmazsa -15’e çek. Ben -25'teyim şimdilik sorunum yok.

Bu arada bu test Linux'ta da yapılabiliyor ama nedense CachyOS'ta kastırıyor. Arch'ta ve Debian'da da denemek lazım.

@Ayhan Dönmez VT3 sadece CPU testi mi yoksa CPU+RAM mi?

Ekran Görüntüsü_20260218_170631.webp

Son düzenleme: