SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Arkadaşlar iyi akşamlar. Yaşamakta olduğum üç farklı sorun var ve bir türlü kaynağını bulamıyorum:

1- Monitörle beraber gelen DP kablosunu çıkarıp kendi aldığım VESA Sertifikalı 1.4 DP kablosu ile sistemimi test ettim. Herhangi bir sorun yoktu normal bir şekilde masaüstüne gelip oyun testi yapabildim. Sonrasında eski DP kablosunu geri taktığımda Windows açılma sesi geldi fakat ekran siyah kalmıştı. Bir türlü görüntü gelmeyince DP kablosunu çıkarıp HDMI ile başlattım - malum öyle görüntü direkt geliyor - sonrasında monitörü tekrar DP'ye ayarlayıp güç tuşu ile bilgisayarı kapattım. HDMI kablosunu çıkarıp DP'yi geri takıp sistemi başlattığımda düzelmesini beklerdim çünkü önceden bu yöntem işe yarıyordu. Fakat bu sefer yine görüntü gelmedi. Dört beş kere DP kablosunu sök tak falan yaptım ancak ondan sonra masaüstü geldi diyebilirim. Böylesine bir saçmalık neden kaynaklanır önce onu sormak istiyorum. Bu ikinci monitör, her ikisinde de aynı sorunu yaşadım.

2- Hazır HDMI ile bağlantı sağlamışken BF1 oyun testi yaptım. Her zamanki gibi frametime ve FPS gayet stabil ilerlediği halde sağ-sol dönüşlerde görüntü bozulması meydana geldi. Hatta 1 dakikalık testte 30 saniye nispeten daha az bozulma olurken diğer 30 saniye çok fena görüntü bozulması oldu. Bildiğiniz framepacing tarzı bir bozulmaydı. Görüntü kare kare geliyordu, ekran yırtılması ile karıştırmayalım. Bunun üzerine oyundan çıkmak istediğimde menüye geçiş ekranında sol ve üst kısımda piksellenme fark ettim. Bunu ilk defa yaşamıyorum, DP takılı yaptığım testlerde de oluyordu. Görselini aşağıya iletiyorum incelersiniz.

BF1_test.webp

3- Aylardır çözüm aradığım kısma gelecek olursak HDMI, DP fark etmeksizin sağ-sol dönüşlerde görüntü bozulması devam ediyor. Çok uzatmak istemiyorum ama en kaydadeğer yaptığım denemeler; Anakart, RAM, PSU, monitör ve ekran kartı değişimi oldu. Güncel sorunları RTX 5060 Ti ekran kartı ile yaşamaktayım, belki yine arızalı bir ürün gelmiştir bilemiyorum. Bugüne kadar değişmeyen tek bileşen CPU ve SSD oldu. Bunlar bu tarz sorunlara sebep olur mu onu sizin donanım bilginize bırakıyorum.

Harici olarak; BIOS güncellemesi, VBIOS ekran kartı güncellemesi, eski yeni ekran kartı sürücüleri, W10/W11 sayısız temiz kurulum, ZenTimings ince RAM ve BIOS ayarları gibi birçok şey denendi. UPS, yeni mouse, mouse 500-1000 Hz, FPS Cap, V-Sync/G-Sync gibi denemeleri saymıyorum bile. OCCT, FurMark, LatencyMon, TestMem5 gibi testlerden de sistem bileşenleri başarı ile geçiyor. Artık ne yapacağımı şaşırmış bir haldeyim. @Recep Baltaş hocam bu konuya hiç dahil olmadınız, belki sizin tecrübeniz bir yol gösterir.

Görüntü bozulmasından ne kastettiğimi videolardan da inceleyebilirsiniz;

GÜNCEL SİSTEM BİLGİSİ:
  • Anakart: Asus X870-P Wifi
  • Islemci: AMD Ryzen 7 9700X
  • Ram: XPG Caster RGB 32GB 6000 MHz CI30
  • Ekran Kartı: ASUS Dual Geforce RTX 5060 Ti 16GB
  • Sogutucu: FSP NC5 120mm
  • SSD: Samsung 990 Pro 1TB 7450/6900 Mb/s
  • PSU: High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU
  • Kasa: ANTEC NX290
  • Monitör: AOC O27G4ZR 2K 240Hz

Son düzenleyen: Moderatör:
@CRT_User, benimle birebir aynı sorunu yasamissiniz. Input ve timing kaynakli oldugunu fark edeli cok oluyor. Ayrica sunu ogrendim AM5 sistemler cok ciddi parca seciyor. Bunu 4 ekran karti, 4 RAM deneyip sadece birinde %95 duzelme gormemden anlayabiliriz.

Windows XP denemedim fakat; Windows 10 ve Windows 11'i sayısız kere denedim. Linux'u denesem de belki olurdu ama ona dair pek bir bilgim olmayinca ustune dusmedim.

Bu cok garip bir sorun. Arastirdigimda birebir ayni sorunu yasayanlar genelde; mouse Hertz degerini 125/250'ye dusurerek ya da farklı fareye gecerek cozmusler. Bende ne yazik ki o kadar basit bir sorun yok.

Modern sistemler kağıt üstünde çok güçlü ama akıcılık konusunda sürekli sorun çıkarıyor. Bir dönem RTX 3070 Ti kullanırken stutter yaşıyordum. FPS yüksek, donanım güçlü ama his berbat. CRT monitörümü kullanmak için GTX 980 Ti taktım, üstüne 2016 sürücüsü kurdum… ve ne oldu biliyor musun? Tek bir stutter bile yok.

AM5 tarafı zaten başlı başına problemli. Uzun süre 7600X kullandım ama sistem hiçbir zaman tam “tepkisel” hissettirmedi. Sonra i9-11900K + b-die DDR4 bir sisteme geçtim, RAM tuning yaptım, bilinçli şekilde daha eski ve oturmuş GPU sürücüsü kullandım. Sonuç? 7600X'ten kat kat daha akıcı bir sistem. Modern oyunları da bu şekilde oynuyorum; her şey daha net, daha stabil, daha hızlı tepki veriyor.

Half-Life tarafında ise işi tamamen ayırdım. Timer sorunları çözülmüş, özel ayarlanmış ayrı bir Windows XP üzerinde çalıştırıyorum. Böylece hem eski oyunlarda maksimum akıcılığı alıyorum hem de modern sistemin saçmalıklarından izole ediyorum. Orta yolu böyle buldum.

Bir de işin monitör boyutu var. Güncel monitörlerin çoğu bant genişliği yetmediği için dsc kullanıyor. Kağıt üstünde “kayıpsız” deniyor ama pratikte bu tarz mikro takılma ve akıcılık problemlerine yol açabiliyor. Üstüne Windows 10/11 ve benzeri modern işletim sistemleri var; güvenlik katmanları, dwm, Scheduler'lar, araya giren abstraction'lar derken donanımla doğrudan temas kalmıyor. Eski sistemlerin bu kadar “tepkisel” hissettirmesinin sebebi tam olarak bu.

O yüzden ben hala PS/2 klavye kullanıyorum. USB'ye göre daha stabil, daha tutarlı. Kaliteli bir PS/2 mouse bulsam hiç düşünmeden ona da geçerim 😄 çünkü iş FPS değil, frame-time ve input hissi.

@CRT_User, sen de işi çözmüşsün hocam. Dediğine katılıyorum. Monster Abra A5 V13.4 RTX 1050 Ti laptopta gecirdigim iki yılı şu orta/üst segment sayilabilecek sistemde bir gün bile yaşayamadım. FPS ve grafikler muazzam; fakat mouse ile bir döneyim gözlerim kanıyor. Hal böyle olunca kağıt üzerinde iyi olması bana bir şey ifade etmiyor.

Tek tek parcalari satacagim eminim ki baskalari memnun kalir fakat toplu halde bu sistem bana yaramadi, yaramayacak da.

AM5 sistem ve AMD CPU'dan uzak durmaya calisacagim. Arizali diye degil; timing, input meselesini Intel tarafında daha az raporlandigini gozlemledim. Önlem diyelim.

@CRT_User, sen de işi çözmüşsün hocam. Dediğine katılıyorum. Monster Abra A5 v13.4 RTX 1050 Ti laptopta gecirdigim iki yılı şu orta/üst segment sayilabilecek sistemde bir gün bile yaşayamadım. FPS ve grafikler muazzam; fakat mouse ile bir döneyim gözlerim kanıyor. Hal böyle olunca kağıt üzerinde iyi olması bana bir şey ifade etmiyor.

Tek tek parcalari satacagim eminim ki baskalari memnun kalir fakat toplu halde bu sistem bana yaramadi, yaramayacak da.

AM5 sistem ve AMD CPU'dan uzak durmaya calisacagim. Arizali diye degil; timing, input meselesini Intel tarafında daha az raporlandigini gozlemledim. Önlem diyelim.

Daha oturmuş platformları tercih edin. Eski ama stabil sürücüleri olan GPU'lar çoğu zaman çok daha pürüzsüz bir deneyim sunuyor.

Monitör tarafında mümkün olduğunca dsc kullanmayın. Bant genişliği yetmiyorsa zorla sıkıştırılmış sinyal yerine, doğal çözünürlük/yenileme kombinasyonları tercih edin.

RAM alırken DDR4'ya da DDR5 önemli olan en düşük gecikmeye inebilen, kaliteli çipler (b-die vb.).

İşlemci seçiminde de dikkat:
E-Core / p-Core gibi scheduler davranışını karmaşıklaştıran mimariler, özellikle Windows 10'da input ve zamanlama tarafında sorun çıkarabiliyor. Daha “düz”, OS ile uyumu kanıtlanmış işlemciler genelde daha stabil çalışıyor. 8-11 nesil Intel işlemciler bu konuda çok iyi.

Klavye–mouse tarafında ise mümkünse USB 2.0 kullanın. Daha az katman, daha az sürpriz. Ben şahsen USB 3.X üzerinden bağlanan cihazlarda daha fazla tutarsızlık gördüm.

Bunlara dikkat ederseniz, “FPS yüksek ama oyun akmıyor” muhabbetini çok daha az yaşarsınız 😄

Son düzenleyen: Moderatör:
@CRT_User, İstanbul gibi bir yerde yaşasam gidip mağazada inceler öyle alırım da Fethiye hala bu konuda gelişemedi. Sadece Vatan ve Teknosa var. Oralarda da pek seçenek olmuyor. İkinci el desen piyasası zaten yok. Bakalım parçalar elimden çıkmaya başlasan, ucuz yollu stabil bir şey bakacağım. Yine danışırım size. :D

@CRT_User, İstanbul gibi bir yerde yaşasam gidip mağazada inceler öyle alırım da fethiye hala bu konuda gelişemedi. Sadece vatan ve Teknosa var. Oralarda da pek seçenek olmuyor. İkinci el desen piyasası zaten yok. Bakalım parçalar elimden çıkmaya başlasan, ucuz yollu stabil bir şey bakacağım. Yine danışırım size. :D

Vallahi orası yine iyi; ben direkt köyde yaşıyorum :D
İnternetten verdiğim siparişler zaten geç geliyor, üstüne bir de voltaj dalgalanmaları cabası. Öyle ufak tefek değil, ciddi oynuyor. O yüzden PC için mecburen voltaj regülatörü kullanıyorum.
Toprak hattı desen… o da yok.
Yani sistem teknik olarak Allah'a emanet çalışıyor diyebiliriz. Buna rağmen hâlâ stabilite, frametime, input lag kovalamaya çalışıyoruz 😅

@CRT_User, farklı lokasyon testi yapana kadar benim de en büyük şüphem ev elektriği idi. Malum iki yağmur yağsın burada da elektrik gider, ya da hemen voltaj azalır hissedersin. Sırf bu yüzden sistemi almadan önce UPS aldım. :D

Süreç özeti ve denediklerim:

Sistemin ilk geldiği hali:

Anakart: Gigabyte B650M S2H
İşlemci: Ryzen 5 7600X
RAM: Kingston Beast 2x16 GB 5600 Mhz CL36
Ekran kartı: Sapphire RX 9060 XT 16GB
Soğutucu: FSP NC5 120mm
SSD: Lexar LNM610 1TB 3300/2600 Mb/s
PSU: Corsair CX650 650W 80 Plus Bronze
Kasa: ANTEC NX290
Monitör: Asus Rog Strix XG259CS 1080p & LG UltraGear 27GS75Q-B 2K

Sorun: Mouse ile tetiklenen framepacing tarzi goruntu bozulmasi. Karelerin bozuk gelmesi. Mouse triggered jitter denebilir.

İlk ve etkili çözüm denemesi: Arkadaşın evine kasa goturuldu; onun RTX 3070 Ti ekran kartı ve Ripjaws S5 6000MHz CL32 XMP Intel uyumlu RAM'i takıldı ve CS2 üzerinde yaptigimiz testlerde bozulma %95 oraninda ortadan kalkti. Ekran karti ve RAM birlikte degistigi halde cozulmustu, tek basina ikisi de etkisiz kalmisti.

WhatsApp Image 2025-08-07 at 23.01.28 (1).jpeg -> arkadaşin evindeki RAM

WhatsApp Image 2025-08-07 at 23.01.28.jpeg -> arkadasin evindeki 3070 ti ekran karti

Bunun uzerine ekran karti ve RAM arizali diye iade edip; RTX 5060ti 16gb ve XPG 6000Mhz cl30 2×16 GB kaliteli RAM aldim sorunlar geri geldi. Devami zaten anakart, PSU, SSD, CPU degisimi ile devam etti ve hiçbiri bir fark yaratmadı.

Sistemin su anki güncel hali:

Güncel Sistem:

Anakart: Asus X870-P Wifi
Islemci: AMD Ryzen 7 9700X
Ram: XPG Caster RGB 32GB 6000 MHz CI30
Ekran Kartı: ASUS Dual Geforce RTX 5060 Ti 16GB
Sogutucu: FSP NC5 120mm
SSD: Samsung 990 Pro 1TB 7450/6900 Mb/s
PSU: High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU Kasa: ANTEC NX290
Monitor: AOC Q27G4ZR 2K 240Hz

Elimde kalan fazladan parcalar:

Anakart: Gigabyte B650M S2H
İşlemci: Ryzen 5 7600X
SSD: Lexar LNM610 1TB 3300/2600 Mb/s
PSU: Corsair CX650 650W 80 Plus Bronze

Donanim degisikligi surecinde tek işe yarayan islem arkadasin evindeki olmustu. Onun disinda parca degisimlerini cok detaylandirmadim zira fayda saglayan bir adim olmamisti. Özet olarak sunu diyebilirim; 4 ekran kartı, 4 RAM, 3 anakart, 2 SSD, 2 CPU, 2 PSU denendi. Ayrıca 4 monitor, 5 mouse da denendi. Ayar olarak da ince ince BIOS ayarı/RAM tuning, W10/W11 sayısız format, eski yeni ekran karti suruculeri, line interactive UPS, USB powered HUB, uzay sistem, farklı lokasyon vs. denendi.

Mouse hertz düşürme, MPO/G-Sync/HAGS/Game Mode on off denendi. Aygit yoneticisinden ses, mouse ve wifi suruculerini devredisi birakmayi denedim hatta mouse suruculerini silip tek tek kurmayi da denedim. Format oncesi tek tek tum suruculeri anakart sitesinden indirip manuel kurup sonra Windows guncellemesi yapmaya denedim yine fark yok. Bu liste uzar gider hicbiri işe yaramadigi icin uzatmama gerek yok. @Hasan Merkit

İşin komik kismi daha gecen baska bir arkadaş 6000mhz bir ram ve 3070ti ekran kartini getirdi yine gram fark etmedi. Yani 5 ay once iyilesme gordugumuz arkadasin evindeki o ekran karti ve "Intel" uyumlu ram kombinasyonu naptiysa yapti, bir daha toparlayamadik. @Recep Baltaş

Son yorumum: AM5 sistemler cok ciddi parca seciyor. Donanimsal bir ariza olma ihtimali kalmadi gibi bir sey. Windows input stack, timing uyumsuzlugu gibi suphelerim var. Bunu da bir kullanici olarak cozmem mumkun degil. Dolayisi ile sizlerden yeni bir oneri gelemeyecekse iki hafta sonra tum sistemi parca parca satmaya baslayacagim. Forumda 6 ayım dolmadigi icin daha ilan acamiyorum, yoksa coktan acardim. Belki yazilimsal bir acik fark edersiniz diye size de sureci aktarmak istedim.

-> goruntu bozulmasi ornegi

https://drive.google.com/file/d/1MspUpUqS4fPD3ZIC7-drTAuv8VYnKECg/view?usp=drivesdk -> Oyuna girince baslayan mouse lag ornegi

@Recep Baltaş, geri dönüş için teşekkürler. Motion Blur'u Starwars BF2'de %0'a çektiğim halde mouse jitter/görüntü bozulması devam ediyordu. Yani çözüm getirmiyor. Tüm oyunlarda bu bozulmalar var. Sadece CS2'de mesela çok daha şiddetli görülüyor. O yüzden direkt CS2 videolarımı inceleyebilirsiniz. Zaten oyuna girdiğim an mouse laglı kasarak hareket etmeye başlıyor, maça girince de mouse/gamepad ile yapılan dönüşlerde kareler bozuk bozuk geliyor. Tüm bunlar olurken frametime ip gibi, FPS stabil, sıcaklık değerleri ise makul.

Bu cevapladığım mesajda süreci sizin için özetlemiştim. Benim anladığım AM5 sistemler çok ciddi parça seçiyor. O kadar farklı parça deneyip sadece bir ekran kartı ve RAM kombinasyonu ile input&timing sorununu çözebilmemin başka mantıklı bir açıklaması bence yok. Elimdeki parçalar 1-5 aylık, test harici kullanılamadı desem yeridir. Donanım arızası da yok zira kaç kere farklı farklı parçalarla test edildi. Ne diyorsunuz, forumda haftaya 6 ayım dolmuş olacak, ikinci elden parça parça satmaya mı başlayayım? İstanbul'da yaşamadığımdan ve çalıştığımdan ofise gelme şansım ne yazık ki yok. Yoksa aylarca yerli/yabancı forumlarda gezip çözüm arayana kadar çoktan size uğramıştım.

@SunseTTime Hocam selamlar, sizin her parçayı değişip çözememeniz üzerine sizin görüntü bozulması var dediğiniz kayıtları tekrar izledim, yanlış anlamazsanız ben de ciddi bir sorun göremedim. Videoyu 0.25 hıza alınca ise net görülüyor ama o da yavaşlattığımız için oluşan bir bozulma sanırım. Şimdi sizin için birkaç dakikalık 4K 60FPS CS2 kaydı aldım, yavaş ve hızlı olacak şekilde ara ara yürürken kamerayı falan çevirdim. Birazdan YT'a yüklemiş olurum, linkini atacağım buraya. 0.25 hızda siz de bir bakın benim videoma.

Video yüklendi hocam, bir bakın bakalım aynı olay benim kayıtta da var mı? Oyunlarda kamerayı çevirirken ufak da olsa bozulmalar bende de tabii ki oluyor ama şahsen ben hiç rahatsız olmadım. Sizdeki belki de gerçekten sorun denebilecek kadardır. Kayıt 5070 Ti ve son driver ile alındı bu arada. @SunseTTime

Son düzenleme:
@Ateş Hekimoğlu, videonu izledim hocam. Sende camera jitter olayı yok. Kaldı ki FPS sınırlaması da yapmamışsın. Ben CS2'de 144 FPS üstü oynadığımda gözlerim kanıyor. Dün arkadaş rica etti diye girdim, 144 FPS sabitken idare ediyor. Fakat 180-200-300 FPS takılayım kareler çok bozuk bozuk gelmeye başlıyor. Baktığında frametime yine ip gibi dümdüz, FPS stabil. Anlamadım bu işi ben. Bu sisteme yeni parça almam zaten artık. Tek tek satacağım çözemediğimiz bir input - timing uyumsuzluk sorunu var. Zaten RTX 3070 Ti ve 1X16 6000 MHz CL32 G.Skill Ripjaws S5 RAM ile %95 oranında düzelmişti, yağ gibi akmıştı ekran. Arkadaş en büyük şahidim onun evinde yaptıydık 6 ay önce bu testi. RAM fiyatları uçmasa bu RAM'i tekrar denemek isterdim. Şans eseri mi düzeltti yoksa diğer denediğim üç RAM'den farklı olan bir şeyi mi vardı görmek isterdim. Bildiğim tek farkı arkadaşın Intel-NVDIA sistemine uyumlu bir RAM idi. Nasıl bana fayda sağlattı bilmiyorum. Enteresan gerçekten.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hatırlarsanız altı aylık süreçte sizlere hep şunu derdim: ''Oyuna giriyorum, mouse bir anda laglanmaya başlıyor, maça girince de mouse lag yerini input jitter / görüntü bozulmasına bırakıyor. Tüm bunlar olurken da frametime ip gibi, FPS stabil kalıyor.''

İşte bugün bu durumun oyuna girmeden de kendini hissettirdiğine şahit oldum. Bilgisayarı açıyorum, ilk birkaç saniye mouse sorunsuz hareket ediyor. Sonrasında mouse bir anda ciddi laglanmaya başlıyor gözle görülebilir boyutta kesinlikle algısal değil. Akabinde Razer Synapse uygulamasına girip mouse hertz değerini herhangi bir değere değiştirdiğimde anında geçiyor.

Oyuna girdiğimde mouse lag yine geri geliyor, maça girince mouse lag oluyor sana görüntü bozulması ki bence bu artık direkt ''input jitter.'' İşte Razer Synapse uygulamasına geri girip mouse hertz 1000'den 2000'e çektiğimde mesela o an %80 bir iyileşme oluyor ama asla tamamen geçmiyor.

Yapay zekaya durumu aktardığımda şöyle yorumluyor: ''Sorun AMD AM5 platformunda USB (mouse) interrupt'larının GPU frame scheduling ile çakışması.

Mouse polling / USB sürücüsü DPC latency spike yaratıyor, bu da FPS ve frametime stabil olsa bile input jitter + frame pacing bozulması olarak gözüne geliyor.

Razer Synapse'te değer değiştirince anlık düzelmesi, sistem açıldıktan sonra birkaç saniye sonra başlaması ve oyunda artması bunun klasik belirtisi. Donanım arızası değil, platform uyumsuzluğu.''

Yani aslında tahminlerim doğru çıkmış oluyor. 4 RAM, 4 ekran kartı, 3 anakart, 2 CPU, 2 SSD, 2 PSU, 3 monitör, 4 mouse değiştirdim sorun hiçbir türlü geçmedi. Yapay zeka da artık platform uyumsuzluğu var diyor. Bu aşamada sizlerin desteğine ihtiyacım olan konu şu:

Tüm sistemi satıp AM4 platformuna mı geçmem gerekiyor yoksa Intel CPU ve Intel uyumlu anakart alıp AM5'de mi kalmam gerekiyor? Bu sistemde denenmeyen tek şey Intel CPU oldu ama o kadar çok parça aldım ki bu sisteme 5 kuruş daha harcayasım gelmiyor. O yüzden sizden mantıklı, çözüm odaklı bir dönüş rica ediyorum. @michaelscofield @LH44 @Ayhan Dönmez @Recep Baltaş @2254 @Ateş Hekimoğlu @CRT_User

Son düzenleme: