SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Arkadaşlar iyi akşamlar. Yaşamakta olduğum üç farklı sorun var ve bir türlü kaynağını bulamıyorum:

1- Monitörle beraber gelen DP kablosunu çıkarıp kendi aldığım VESA Sertifikalı 1.4 DP kablosu ile sistemimi test ettim. Herhangi bir sorun yoktu normal bir şekilde masaüstüne gelip oyun testi yapabildim. Sonrasında eski DP kablosunu geri taktığımda Windows açılma sesi geldi fakat ekran siyah kalmıştı. Bir türlü görüntü gelmeyince DP kablosunu çıkarıp HDMI ile başlattım - malum öyle görüntü direkt geliyor - sonrasında monitörü tekrar DP'ye ayarlayıp güç tuşu ile bilgisayarı kapattım. HDMI kablosunu çıkarıp DP'yi geri takıp sistemi başlattığımda düzelmesini beklerdim çünkü önceden bu yöntem işe yarıyordu. Fakat bu sefer yine görüntü gelmedi. Dört beş kere DP kablosunu sök tak falan yaptım ancak ondan sonra masaüstü geldi diyebilirim. Böylesine bir saçmalık neden kaynaklanır önce onu sormak istiyorum. Bu ikinci monitör, her ikisinde de aynı sorunu yaşadım.

2- Hazır HDMI ile bağlantı sağlamışken BF1 oyun testi yaptım. Her zamanki gibi frametime ve FPS gayet stabil ilerlediği halde sağ-sol dönüşlerde görüntü bozulması meydana geldi. Hatta 1 dakikalık testte 30 saniye nispeten daha az bozulma olurken diğer 30 saniye çok fena görüntü bozulması oldu. Bildiğiniz framepacing tarzı bir bozulmaydı. Görüntü kare kare geliyordu, ekran yırtılması ile karıştırmayalım. Bunun üzerine oyundan çıkmak istediğimde menüye geçiş ekranında sol ve üst kısımda piksellenme fark ettim. Bunu ilk defa yaşamıyorum, DP takılı yaptığım testlerde de oluyordu. Görselini aşağıya iletiyorum incelersiniz.

BF1_test.webp

3- Aylardır çözüm aradığım kısma gelecek olursak HDMI, DP fark etmeksizin sağ-sol dönüşlerde görüntü bozulması devam ediyor. Çok uzatmak istemiyorum ama en kaydadeğer yaptığım denemeler; Anakart, RAM, PSU, monitör ve ekran kartı değişimi oldu. Güncel sorunları RTX 5060 Ti ekran kartı ile yaşamaktayım, belki yine arızalı bir ürün gelmiştir bilemiyorum. Bugüne kadar değişmeyen tek bileşen CPU ve SSD oldu. Bunlar bu tarz sorunlara sebep olur mu onu sizin donanım bilginize bırakıyorum.

Harici olarak; BIOS güncellemesi, VBIOS ekran kartı güncellemesi, eski yeni ekran kartı sürücüleri, W10/W11 sayısız temiz kurulum, ZenTimings ince RAM ve BIOS ayarları gibi birçok şey denendi. UPS, yeni mouse, mouse 500-1000 Hz, FPS Cap, V-Sync/G-Sync gibi denemeleri saymıyorum bile. OCCT, FurMark, LatencyMon, TestMem5 gibi testlerden de sistem bileşenleri başarı ile geçiyor. Artık ne yapacağımı şaşırmış bir haldeyim. @Recep Baltaş hocam bu konuya hiç dahil olmadınız, belki sizin tecrübeniz bir yol gösterir.

Görüntü bozulmasından ne kastettiğimi videolardan da inceleyebilirsiniz;

GÜNCEL SİSTEM BİLGİSİ:
  • Anakart: Asus X870-P Wifi
  • Islemci: AMD Ryzen 7 9700X
  • Ram: XPG Caster RGB 32GB 6000 MHz CI30
  • Ekran Kartı: ASUS Dual Geforce RTX 5060 Ti 16GB
  • Sogutucu: FSP NC5 120mm
  • SSD: Samsung 990 Pro 1TB 7450/6900 Mb/s
  • PSU: High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU
  • Kasa: ANTEC NX290
  • Monitör: AOC O27G4ZR 2K 240Hz

Son düzenleyen: Moderatör:
Eğer bilgisayarcı tanıdığınızın elinde CPU yoksa 7500F alıp deneyin. Malum en ucuzu da o.

SSD, Kioxia Exceria Pro olabilir, Vatan'da 3.900 TL idi en son.

Sistemin ilk hali olan RX 9060 XT & 5600 Mhz'den arkadaşın evinde RTX 3070 Ti & 6000 Mhz'e rame geçip mikro tekleme & FPS drop sorununu çözdüğüm güne dair de video çekmişim. YouTube'a yükledim bakabilirsiniz. %90 oranında beklentimi karşılayan bir görüntü oluşmuştu o gün. %10 dönüşlerde hala hafif tekleme olabiliyordu o da %1 Low'un yeterince yüksek olmaması kaynaklı denip geçilebilecek düzeydeydi sanki.

O günden bugüne yeni anakart, PSU, 6000 Mhz RAM ve RTX 5060 Ti ekran kartı aldık. Günün sonunda görüntü bozulması yeni yeni hissedilmeye başladı o gün böyle bir şey yoktu. CPU ve SSD'ye çok odaklandık ama acaba yine ekran kartı / RAM kaynaklı bir durum mu bu? O kadar çok test yapıldı ki beynim yandı artık.

Bunun haricinde kendi bileşenlerim ile yapılan testler ve sonuçları;

Eski anakart, PSU, 5600 Mhz RAM ve RX 9060 XT -> görüntü bozulması var (ekstra FPS drop ve stutter)

Yeni anakart, yeni PSU, yeni 6000 Mhz RAM ve yeni 5060 Ti -> görüntü bozulması var

Beş bilinmeyenli denklemi çözüp yol gösterebilecek kişiye 5x ÇÖZÜM garantisi veriyorum. :D

Sistemin ilk hali olan RX 9060 XT & 5600 Mhz'den arkadaşın evinde RTX 3070 Ti & 6000 Mhz'e rame geçip mikro tekleme & FPS drop sorununu çözdüğüm güne dair de video çekmişim. YouTube'a yükledim bakabilirsiniz. %90 oranında beklentimi karşılayan bir görüntü oluşmuştu o gün. %10 dönüşlerde hala hafif tekleme olabiliyordu o da %1 Low'un yeterince yüksek olmaması kaynaklı denip geçilebilecek düzeydeydi sanki.

O günden bugüne yeni anakart, PSU, 6000 Mhz RAM ve RTX 5060 Ti ekran kartı aldık. Günün sonunda görüntü bozulması yeni yeni hissedilmeye başladı o gün böyle bir şey yoktu. CPU ve SSD'ye çok odaklandık ama acaba yine ekran kartı / RAM kaynaklı bir durum mu bu? O kadar çok test yapıldı ki beynim yandı artık.

Bunun haricinde kendi bileşenlerim ile yapılan testler ve sonuçları;

Eski anakart, PSU, 5600 Mhz RAM ve RX 9060 XT -> görüntü bozulması var (ekstra FPS drop ve stutter)

Yeni anakart, yeni PSU, yeni 6000 Mhz RAM ve yeni 5060 Ti -> görüntü bozulması var

Beş bilinmeyenli denklemi çözüp yol gösterebilecek kişiye 5x ÇÖZÜM garantisi veriyorum. :D

Şu sorunun kaynağı oyun çıkarsa sizden çok ben linçlerim. 😀

• PSU, değişti
  • GPU, değişti
  • RAM, değişti
  • Anakart, değişti
Ee ne kaldı geriye.
- Manuel zamanlama denendi, sonuç aynı

Bu parçalar değil gibi görünüyor çünkü tonla seçenek değerlendirdik.

İşlemci ve SSD kalıyor ki onlar denenmedi sadece.
OCCT ve CrystalDiskMark yapılmış mıydı?

Şu sorunun kaynağı oyun çıkarsa sizden çok ben linçlerim. 😀

• PSU, değişti
  • GPU, değişti
  • RAM, değişti
  • Anakart, değişti
Ee ne kaldı geriye.
- Manuel zamanlama denendi, sonuç aynı

Bu parçalar değil gibi görünüyor çünkü tonla seçenek değerlendirdik.

İşlemci ve SSD kalıyor ki onlar denenmedi sadece.
OCCT ve CrystalDiskMark yapılmış mıydı?
Hocam oyun kaynaklı değil. Tüm oyunlarda aynı bozulma oluyor.

Anakart, PSU, RAM ve Ekran kartı değişti fakat yeni gelen ekran kartı da sorunlu olabilir bilmiyoruz ki. Bunu deme sebebim de Sadece RAM ve Ekran kartı değiştiğinde arkadaşın evinde görüntü bozulma sorununun ortadan kalkması idi. Dönüşlerde yine hafif tekleme hissedebiliyordum ama o da %1 Low düşüklüğü kaynaklı deyip geçilebilecek boyuttaydı diye hatırlıyorum. Çünkü arkadaşla tepkimiz aynıydı, RX 9060 XT ve 5600 Mhz RAM'i çıkarıp ondaki RTX 3070 Ti ve 6000 Mhz RAM'i takınca aldığımız sonuca o bile şaşırmıştı. Haklısın senin sistemde cidden sıkıntı var mış demişti. Ben bu testi yaptırana kadar bendeki görüntü bozulmasını göremiyordu, normal sanıyordu. Bu arada bu testi yapmadan önce bendeki kasayı olduğu gibi onda test ettik aynı devam ediyordu yani ev elektriği sorununu böyle elemiştim.

Zaten hal böyle olunca yeni 6000 Mhz RAM ve 5060 Ti ekran kartı sipariş etmiştik. Gel gör ki görüntü bozulması geri geldi. Bunun üzerine anakart ve PSU da değiştirdik fayda etmedi. Baktığında CPU ve SSD hiç değişmedi bu konuda haklısın. Ama tekrar GPU kaynaklı bir şey çıkabilir mi endişem o?

OCCT RAM + CPU testi 30dk -> 0 hata
OCCT 3D Adaptive testi 30dk -> 0 hata (ekran kartı için yapmıştım)
Furmark testi -> hotspot, FPS durumu iyi. (ekran kartı için yapmıştım)
Testmem5 -> RAM testi (Ayhan hocam manuel değer verdiği halde 1.5 saat hata almadım)
HWinfo -> +12V +5V hattı OCCT ve Furmark testinde min 11.8V oldu o da normal.

Son düzenleme:
Bir ihtimal monitörde problem olabilir mi pek sanmasam da? Farklı monitör veya TV ile deneme şansın var mı? Aynı monitörde monitörün HZ değerini kademe kademe düşürerek deneyebilir misin?

Artı -1 Eksi
Bir ihtimal monitörde problem olabilir mi pek sanmasam da? Farklı monitör veya TV ile deneme şansın var mı? Aynı monitörde monitörün HZ değerini kademe kademe düşürerek deneyebilir misin?
LG ULTRAGEAR 27GS75Q-B 2K
Asus Rog Strix xg259cs 1080p
AOC Q27G4ZR 2K (Güncel)

Olmak üzere üç monitor denendi. :^

NOT: Kendi analizimi yapayım yanlış düşündüğüm bir yer olursa uyarın;

Sistemin ilk hali -> RX 9060 XT + 5600 Mhz CL 36 2 × 16 RAM

Arkadaşın evindeki test -> RX 9060 XT çıktı 3070 Ti takıldı hiçbir fark olmadı görüntü bozulması devam etti. Sonrasında çift slot ramler çıktı ve ondaki 6000 Mhz CL 32 1 x16 ram takıldı o an işte %90 iyileşme elde ettik. Şu ana kadar ki sistemin en iyi haliydi.

Bu bilgi ışığında RX 9060 XT ve 2 x16 5600 Mhz CL36 Ramlerimi iade edip Rtx 5060 Ti ve 2 x 16 6000 Mhz CL30 ram aldık. Baktiginda RAM onerisi direkt Ayhan hocadan geldi kötü olma şansı yoktu. Günün sonunda RX 9060 XT ve 5600 Mhz 2 x16 RAM varken yaşanan sorunlar birebir aynı devam etti. Sadece nedir önceden FPS drop ve stutter da vardı bu bileşenler ile o gitti görüntü bozulması kaldı.

Bunun üzerine zaten değişen değişene; PSU, Anakart, monitör... değişimi süreci takip etti.

Tüm testleri ve süreci yapay zekaya aktarıyorum ki benim için çıkarım yapsın süreci toparlasın. Şu şekilde bir çıkarımda bulundu okuyunca mantıklı buldum açıkçası. Malum Marix hocam da ekran kartını askıya al Cpu testi önceliğin olsun demişti en son. Yorumu iletiyorum okursunuz;

✔️ Peki şimdi neden geri geldi?

Sen kendi sistemine döndüğünde:

2×16 dual-rank bellek

Farklı EXPO profili

Farklı monitor timing

Farklı güç hattı

Farklı VRM davranışı

Farklı PCIe init sequence

Bunların hepsi CPU’nun aynı hatalı komut/timing davranışını tekrar görünür hâle getirdi.

RAM daha hızlı diye sorun düzelmiyor çünkü sorun RAM’de değil → CPU’nun komut pipeline’ında.

✔️ İşlemci ne yapıyor da bu oluyor?

Özet:
CPU bazı karelerde GPU’ya zamanında ve doğru “next frame” komutunu veremiyor →
GPU aynı kareyi iki kere çıkıyor →
Sen de dönüşlerde “frame duplication / pacing bozulması” görüyorsun.

FPS ve frametime stabil görünmesinin sebebi:
Bu hata GPU tarafında raporlanmıyor, CPU’nun komut seviyesi bir sorun.

Yani CPU:

Yeni kareyi geç veriyor

Komutu geciktiriyor

GPU aynı kareyi tekrar çıkıyor

FPS/frametime bozulmadan görsel bozulma oluşuyor

Tam olarak yaşadığın şey bu.

✔️ Kısa özet cümle:

Arkadaşın evinde RAM/topoloji/ayar farkı CPU’nun hatalı timing davranışını maskeledi, kendi sistemine dönünce şartlar değişti ve CPU’nun komut gecikmesi tekrar görünür oldu.

Yapay zekaya güven olmaz biliyorum fakat bu analiz bence çok tutarlı oldu. Sizce ?
@Ayhan Dönmez @LH44 @prime

Son düzenleme:
LG ULTRAGEAR 27GS75Q-B 2K
Asus Rog Strix xg259cs 1080p
AOC Q27G4ZR 2K (Güncel)

Olmak üzere üç monitor denendi. :^

NOT: Kendi analizimi yapayım yanlış düşündüğüm bir yer olursa uyarın;

Sistemin ilk hali -> RX 9060 XT + 5600 Mhz CL 36 2 × 16 RAM

Arkadaşın evindeki test -> RX 9060 XT çıktı 3070 Ti takıldı hiçbir fark olmadı görüntü bozulması devam etti. Sonrasında çift slot ramler çıktı ve ondaki 6000 Mhz CL 32 1 x16 ram takıldı o an işte %90 iyileşme elde ettik. Şu ana kadar ki sistemin en iyi haliydi.

Bu bilgi ışığında RX 9060 XT ve 2 x16 5600 Mhz CL36 Ramlerimi iade edip Rtx 5060 Ti ve 2 x 16 6000 Mhz CL30 ram aldık. Baktiginda RAM onerisi direkt Ayhan hocadan geldi kötü olma şansı yoktu. Günün sonunda RX 9060 XT ve 5600 Mhz 2 x16 RAM varken yaşanan sorunlar birebir aynı devam etti. Sadece nedir önceden FPS drop ve stutter da vardı bu bileşenler ile o gitti görüntü bozulması kaldı.

Bunun üzerine zaten değişen değişene; PSU, Anakart, monitör... değişimi süreci takip etti.

Tüm testleri ve süreci yapay zekaya aktarıyorum ki benim için çıkarım yapsın süreci toparlasın. Şu şekilde bir çıkarımda bulundu okuyunca mantıklı buldum açıkçası. Malum Marix hocam da ekran kartını askıya al Cpu testi önceliğin olsun demişti en son. Yorumu iletiyorum okursunuz;

✔️ Peki şimdi neden geri geldi?

Sen kendi sistemine döndüğünde:

2×16 dual-rank bellek

Farklı EXPO profili

Farklı monitor timing

Farklı güç hattı

Farklı VRM davranışı

Farklı PCIe init sequence

Bunların hepsi CPU’nun aynı hatalı komut/timing davranışını tekrar görünür hâle getirdi.

RAM daha hızlı diye sorun düzelmiyor çünkü sorun RAM’de değil → CPU’nun komut pipeline’ında.

✔️ İşlemci ne yapıyor da bu oluyor?

Özet:
CPU bazı karelerde GPU’ya zamanında ve doğru “next frame” komutunu veremiyor →
GPU aynı kareyi iki kere çıkıyor →
Sen de dönüşlerde “frame duplication / pacing bozulması” görüyorsun.

FPS ve frametime stabil görünmesinin sebebi:
Bu hata GPU tarafında raporlanmıyor, CPU’nun komut seviyesi bir sorun.

Yani CPU:

Yeni kareyi geç veriyor

Komutu geciktiriyor

GPU aynı kareyi tekrar çıkıyor

FPS/frametime bozulmadan görsel bozulma oluşuyor

Tam olarak yaşadığın şey bu.

✔️ Kısa özet cümle:

Yapay zekaya güven olmaz biliyorum fakat bu analiz bence çok tutarlı oldu. Sizce ?
@Ayhan Dönmez @LH44 @prime
Yani bana göre de tek ihtimal CPU kalıyor. Herhalde CPU kaynaklı çıkarsa bu problemi CPU kaynaklı yaşayan ilk insan sen olacaksın (en azından benim gördüklerim arasında).

Yani bana göre de tek ihtimal CPU kalıyor. Herhalde CPU kaynaklı çıkarsa bu problemi CPU kaynaklı yaşayan ilk insan sen olacaksın (en azından benim gördüklerim arasında).
İlahi bir güç tarafından kesin işlemci denebilse düşünmeden 7800x3d bile alabilirim. O raddeye geldim. 🤭

------------------------------------------------------------------------------------
Arkadaşlar ilk defa kendimden bu kadar eminim. Yapmış olduğum analizi lütfen inceleyin. Eğer doğru bir çıkarım yaptıysam dual channel ramden 1 x 16 GB RAM'e indiğimde iyileşme görmem gerekiyor. Bu da CPU'nun sorunlu olduğunu kanıtlayacak ve yeni CPU kesin çözüm getirecek diyebileceğim.

1. Adim: Bende başta RX 9060 XT ve 2 x 16 5600 Mhz CL36 ram vardi. Bu sorunlu görüntü bozulması olur hali ile kasayı arkadaşın evine goturdum sorunlar aynı devam etti. --> Ev elektriği sorunu elendi.

2. adim: RX 9060 XT ekran kartini cikarip ondaki RTX 3070 Ti ekran kartını bana taktik hiçbir fark olmadı.

3.adim: 2 x 16 bendeki ramleri çıkarıp ondaki 1 x 16 6000mhz cl32 rami ekledik bir anda %90 iyileşme oldu sasirdik.

4.adim: Sorun ram sanıp bendeki rx 9060 xt ekran kartını geri taktik gel gör ki sorunlar birebir aynı devam etti.

5. Adim: Hal böyle olunca sorun hem ram hem ekran kartı diye düşünerek RX 9060 XT ve 2x16 5600Mhz CL36 ramleri iade edip RTX 5060Ti 16Gb ve 2x16 6000Mhz CL30 RAM aldım. Fakat gel gör ki başta yaşadığım sorunlar aynı devam etti.

6. Adim: 5. Adımdan sonra işler karıştı. Çünkü sorunun kaynağı belirsizlesti. Monitor, PSU, Anakart da değiştirdim daha kaliteli modeller ile hiçbir fark olmadı.

7. Adim: Sizlere ve Yapay zekaya sorduğumda 3 ekran kartı ile de benzer semptomlar yaşandığı için CPU'dan şüphelenmiştik. SSD düşük bir ihtimal diyorduk. İşte adım adım Yapay zekaya süreci aktardığımda ilk defa mantıklı bir açıklama yaptı.

SONUÇ DEĞERLENDİRMESİ: 1 x 16 RAM ile %90 düzelip, dual RAM ile tekrar bozulmasını CPU'ya fazla yük binip, kare oluşturma zincirinde bozulmaya yol açması olarak yorumlanabilir. Yani CPU sorunlu olabilir.

@Ayhan Dönmez @LH44 @prime, daha önce verdiğim tüm bilgileri unutun. İlk defa mantıklı bulduğum bir çıkarım ile geldim sizlere. ^^

Son düzenleme:
İlahi bir güç tarafından kesin işlemci denebilse düşünmeden 7800x3d bile alabilirim. O raddeye geldim. 🤭

------------------------------------------------------------------------------------
Arkadaşlar ilk defa kendimden bu kadar eminim. Yapmış olduğum analizi lütfen inceleyin. Eğer doğru bir çıkarım yaptıysam dual channel ramden 1 x 16 GB RAM'e indiğimde iyileşme görmem gerekiyor. Bu da CPU'nun sorunlu olduğunu kanıtlayacak ve yeni CPU kesin çözüm getirecek diyebileceğim.

1. Adim: Bende başta RX 9060 XT ve 2 x 16 5600 Mhz CL36 ram vardi. Bu sorunlu görüntü bozulması olur hali ile kasayı arkadaşın evine goturdum sorunlar aynı devam etti. --> Ev elektriği sorunu elendi.

2. adim: RX 9060 XT ekran kartini cikarip ondaki RTX 3070 Ti ekran kartını bana taktik hiçbir fark olmadı.

3.adim: 2 x 16 bendeki ramleri çıkarıp ondaki 1 x 16 6000mhz cl32 rami ekledik bir anda %90 iyileşme oldu sasirdik.

4.adim: Sorun ram sanıp bendeki rx 9060 xt ekran kartını geri taktik gel gör ki sorunlar birebir aynı devam etti.

5. Adim: Hal böyle olunca sorun hem ram hem ekran kartı diye düşünerek RX 9060 XT ve 2x16 5600Mhz CL36 ramleri iade edip RTX 5060Ti 16Gb ve 2x16 6000Mhz CL30 RAM aldım. Fakat gel gör ki başta yaşadığım sorunlar aynı devam etti.

6. Adim: 5. Adımdan sonra işler karıştı. Çünkü sorunun kaynağı belirsizlesti. Monitor, PSU, Anakart da değiştirdim daha kaliteli modeller ile hiçbir fark olmadı.

7. Adim: Sizlere ve Yapay zekaya sorduğumda 3 ekran kartı ile de benzer semptomlar yaşandığı için CPU'dan şüphelenmiştik. SSD düşük bir ihtimal diyorduk. İşte adım adım Yapay zekaya süreci aktardığımda ilk defa mantıklı bir açıklama yaptı.

SONUÇ DEĞERLENDİRMESİ: 1 x 16 RAM ile %90 düzelip, dual RAM ile tekrar bozulmasını CPU'ya fazla yük binip, kare oluşturma zincirinde bozulmaya yol açması olarak yorumlanabilir. Yani CPU sorunlu olabilir.

@Ayhan Dönmez @LH44 @prime, daha önce verdiğim tüm bilgileri unutun. İlk defa mantıklı bulduğum bir çıkarım ile geldim sizlere. ^^
Bellek kontrolcü ile alakalı bir problem de olabilir. Single Channel ile rahatlıyorsa.

Sürpriz ziyaret

@SunseTTime Foruma ziyaret var, seni göremedim :D Tarafsız olarak süreci yorumlamanı isterim.

Bellek kontrolcü ile alakalı bir problem de olabilir. Single Channel ile rahatlıyorsa.

Evet marix hocam CPU veya GPU'dan supheleniyordu. CPU'ya odaklanıp süreci analiz edince bellek kontrolcusu kaynaklı bir şey olabileceği çıkarımini yaptım. Ki zaten surprizbozan kısmında tüm süreç ozetli. Bakalım RAM'i çıkarayım bugün fark varsa yarın gider CPU alır PC ciye taktiririm.

Sürpriz ziyaret

@SunseTTime Foruma ziyaret var, seni göremedim :D Tarafsız olarak süreci yorumlamanı isterim.

Bakıyorum hemen.

SSD: Kioxia Exceria Pro
İşlemci: 7500F - 7600 - 9600X - 9700X - 7800X3D
Soğutucuya göre değişir.

Garantiye yolladınız mı bu 2 parçayı?

CPU ve SSD için bütçemi ayarladım. 17K, zorlarsam 20K verebiliyorum. Bu bütçeye 7800X3D ve kaliteli bir SSD olur mu bilmiyorum. Az farka olur diyorsanız arttırmaya çalışırız. Sürprizbozan kısmına sistemin son halini ilettim. Önerinizi bekliyorum. @Ayhan Dönmez @LH44

• Gigabyte B850M Force Wi-Fi 6E Anakart
  • AMD Ryzen 5 7600X Soket AM5 4.7 GHz 32MB 105W 5nm Tray Kutusuz-Fansız İşlemci
  • Lexar LNM610 1TB M.2 NVMe Okuma 3300 MB / Yazma 2600 MB SSD
  • XPG Caster RGB 32 GB (2x16 GB) 6000 MHz CL30 DDR5 EXPO/XMP RAM
  • ANTEC NX290 Kasa
  • FSP NC5 120mm ARGB Fanlı LGA1700/1851/AM5 6xBakır Borulu Hava Soğutma
  • ASUS Dual GeForce RTX 5060 Ti 16 GB GDDR7 OC Edition
  • High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU
  • AOC Q27G4ZR 2K 240Hz Monitör

Son düzenleyen: Moderatör:
Evet marix hocam CPU veya GPU'dan supheleniyordu. CPU'ya odaklanıp süreci analiz edince bellek kontrolcusu kaynaklı bir şey olabileceği çıkarımini yaptım. Ki zaten surprizbozan kısmında tüm süreç ozetli. Bakalım RAM'i çıkarayım bugün fark varsa yarın gider CPU alır PC ciye taktiririm.

Bakıyorum hemen.

CPU ve SSD için bütçemi ayarladım. 17K, zorlarsam 20K verebiliyorum. Bu bütçeye 7800X3D ve kaliteli bir SSD olur mu bilmiyorum. Az farka olur diyorsanız arttırmaya çalışırız. Sürprizbozan kısmına sistemin son halini ilettim. Önerinizi bekliyorum. @Ayhan Dönmez @LH44

• Gigabyte B850M Force Wi-Fi 6E Anakart
  • AMD Ryzen 5 7600X Soket AM5 4.7 GHz 32MB 105W 5nm Tray Kutusuz-Fansız İşlemci
  • Lexar LNM610 1TB M.2 NVMe Okuma 3300 MB / Yazma 2600 MB SSD
  • XPG Caster RGB 32 GB (2x16 GB) 6000 MHz CL30 DDR5 EXPO/XMP RAM
  • ANTEC NX290 Kasa
  • FSP NC5 120mm ARGB Fanlı LGA1700/1851/AM5 6xBakır Borulu Hava Soğutma
  • ASUS Dual GeForce RTX 5060 Ti 16 GB GDDR7 OC Edition
  • High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU
  • AOC Q27G4ZR 2K 240Hz Monitör

@SunseTTime Bu ikisi + RAM Tuning

Ekran kartından emin miyiz ama, tüm makineyi komple değiştik senin, hazır sistemle alakalı ekran kartı sorunsalı halen devam ediyor olabilir.