SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Arkadaşlar iyi akşamlar. Yaşamakta olduğum üç farklı sorun var ve bir türlü kaynağını bulamıyorum:

1- Monitörle beraber gelen DP kablosunu çıkarıp kendi aldığım VESA Sertifikalı 1.4 DP kablosu ile sistemimi test ettim. Herhangi bir sorun yoktu normal bir şekilde masaüstüne gelip oyun testi yapabildim. Sonrasında eski DP kablosunu geri taktığımda Windows açılma sesi geldi fakat ekran siyah kalmıştı. Bir türlü görüntü gelmeyince DP kablosunu çıkarıp HDMI ile başlattım - malum öyle görüntü direkt geliyor - sonrasında monitörü tekrar DP'ye ayarlayıp güç tuşu ile bilgisayarı kapattım. HDMI kablosunu çıkarıp DP'yi geri takıp sistemi başlattığımda düzelmesini beklerdim çünkü önceden bu yöntem işe yarıyordu. Fakat bu sefer yine görüntü gelmedi. Dört beş kere DP kablosunu sök tak falan yaptım ancak ondan sonra masaüstü geldi diyebilirim. Böylesine bir saçmalık neden kaynaklanır önce onu sormak istiyorum. Bu ikinci monitör, her ikisinde de aynı sorunu yaşadım.

2- Hazır HDMI ile bağlantı sağlamışken BF1 oyun testi yaptım. Her zamanki gibi frametime ve FPS gayet stabil ilerlediği halde sağ-sol dönüşlerde görüntü bozulması meydana geldi. Hatta 1 dakikalık testte 30 saniye nispeten daha az bozulma olurken diğer 30 saniye çok fena görüntü bozulması oldu. Bildiğiniz framepacing tarzı bir bozulmaydı. Görüntü kare kare geliyordu, ekran yırtılması ile karıştırmayalım. Bunun üzerine oyundan çıkmak istediğimde menüye geçiş ekranında sol ve üst kısımda piksellenme fark ettim. Bunu ilk defa yaşamıyorum, DP takılı yaptığım testlerde de oluyordu. Görselini aşağıya iletiyorum incelersiniz.

BF1_test.webp

3- Aylardır çözüm aradığım kısma gelecek olursak HDMI, DP fark etmeksizin sağ-sol dönüşlerde görüntü bozulması devam ediyor. Çok uzatmak istemiyorum ama en kaydadeğer yaptığım denemeler; Anakart, RAM, PSU, monitör ve ekran kartı değişimi oldu. Güncel sorunları RTX 5060 Ti ekran kartı ile yaşamaktayım, belki yine arızalı bir ürün gelmiştir bilemiyorum. Bugüne kadar değişmeyen tek bileşen CPU ve SSD oldu. Bunlar bu tarz sorunlara sebep olur mu onu sizin donanım bilginize bırakıyorum.

Harici olarak; BIOS güncellemesi, VBIOS ekran kartı güncellemesi, eski yeni ekran kartı sürücüleri, W10/W11 sayısız temiz kurulum, ZenTimings ince RAM ve BIOS ayarları gibi birçok şey denendi. UPS, yeni mouse, mouse 500-1000 Hz, FPS Cap, V-Sync/G-Sync gibi denemeleri saymıyorum bile. OCCT, FurMark, LatencyMon, TestMem5 gibi testlerden de sistem bileşenleri başarı ile geçiyor. Artık ne yapacağımı şaşırmış bir haldeyim. @Recep Baltaş hocam bu konuya hiç dahil olmadınız, belki sizin tecrübeniz bir yol gösterir.

Görüntü bozulmasından ne kastettiğimi videolardan da inceleyebilirsiniz;

GÜNCEL SİSTEM BİLGİSİ:
  • Anakart: Asus X870-P Wifi
  • Islemci: AMD Ryzen 7 9700X
  • Ram: XPG Caster RGB 32GB 6000 MHz CI30
  • Ekran Kartı: ASUS Dual Geforce RTX 5060 Ti 16GB
  • Sogutucu: FSP NC5 120mm
  • SSD: Samsung 990 Pro 1TB 7450/6900 Mb/s
  • PSU: High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU
  • Kasa: ANTEC NX290
  • Monitör: AOC O27G4ZR 2K 240Hz

Son düzenleyen: Moderatör:
@Ayhan Dönmez, Marix hocadaki sistem AM4 imiş, yoksa içi el vermedi çozumsuz birakmaya. Parcalari isteyip kendisi bakacakti. Recep bey yardimci olur mu bilmiyorum. Mail atar sorarım bi. Zaten uzay sistem parçalarını söküp paketlesem test icin yeterli olur diye dusunuyorum.

Onun dısında benim yapabilecegim bir sey kalmadi. ChatGPT bile Linux dışında deneyebilecek bir sey kalmadi diyor.

Bundan sonrasında sen uğraşma. AM5 optimizasyon tarafı bende. Senin için yapabileceğim hiçbir şey kalmadı. 30 sayfa en az uğraştım zaten biliyorsun. AM5 tarafında yapılabilecek hiçbir ayar yok şu anda. Zaten sendeki sorun onunla alakalı değil. Tek tek ofis ortamında denenmesi lazım. Recep Bey kabul ederse kendisi ile görüş. Şu an yılbaşı oluşu sebebiyle kendisi müsait değildir. Yakın bir tarihte iletişime geçmeni tavsiye ederim. Denemekten zarar çıkmaz.

ASPM ve USB Power Saving ayarlarını Disabled almanı önermiştim. O da kar etmedi sende muhtemelen. Yapılabilecek bir ayar yok yani. Global C-State Enabled-Disabled zaten denedin. Power saving ile alakalı değil sendeki problem. @SunseTTime

@Ayhan Dönmez, yok ben uğraşmayı biraktım zaten. Dedigim gibi Linux ve Intel CPU hariç sistemde her seyi denedim, hicbir sey işe yaramadı. Dedigin gibi bir ara Technolay ekibine mail de atayim. Belki onlarin yapacagi test cozum getirir. Zaten beklenti icinde degilim artik. Önerdin diye denemeye deger buluyorum.

Asus Prime X870-P'yi iade edip Gigabyte B650M S2H ile devam edebilirim. Malum sorunlar aynı devam ediyor. Bu konudaki son düşüncen nedir hocam? Bende pek sıcaklık sorunu zaten olmuyor. Oyun ici maksimum 60-70 derecede takılıyorum uzay sistemde bile. Senin gibi ince BIOS ayari da yapmiyorum. Bu senaryoda giris/orta seviye anakart bende fark etmez gibi.

Anakart: Asus X870-P Wifi
Islemci: AMD Ryzen 7 9700X
Ram: XPG Caster RGB 32GB 6000 MHz CI30
Ekran Kartı: ASUS Dual Geforce RTX 5060 Ti 16GB
Sogutucu: FSP NC5 120mm
SSD: Samsung 990 Pro 1TB 7450/6900 Mb/s
PSU: High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU Kasa: ANTEC NX290

Monitör: AOC O27G4ZR 2K 240Hz
Klavye: Redragon K530 Pro
Mouse: Razer DeathAdder V3
Kulaklık: Rampage X-ranger

Son düzenleme:
@Ayhan Dönmez, yok ben uğraşmayı biraktım zaten. Dedigim gibi Linux ve Intel CPU hariç sistemde her seyi denedim, hicbir sey işe yaramadı. Dedigin gibi bir ara Technolay ekibine mail de atayim. Belki onlarin yapacagi test cozum getirir. Zaten beklenti icinde degilim artik. Önerdin diye denemeye deger buluyorum.

Asus Prime X870-P'yi iade edip Gigabyte B650M S2H ile devam edebilirim. Malum sorunlar aynı devam ediyor. Bu konudaki son düşüncen nedir hocam? Bende pek sıcaklık sorunu zaten olmuyor. Oyun ici maksimum 60-70 derecede takılıyorum uzay sistemde bile. Senin gibi ince BIOS ayari da yapmiyorum. Bu senaryoda giris/orta seviye anakart bende fark etmez gibi.

Anakart: Asus X870-P Wifi
Islemci: AMD Ryzen 7 9700X
Ram: XPG Caster RGB 32GB 6000 MHz CI30
Ekran Kartı: ASUS Dual Geforce RTX 5060 Ti 16GB
Sogutucu: FSP NC5 120mm
SSD: Samsung 990 Pro 1TB 7450/6900 Mb/s
PSU: High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU Kasa: ANTEC NX290

Monitör: AOC O27G4ZR 2K 240Hz
Klavye: Redragon K530 Pro
Mouse: Razer DeathAdder V3
Kulaklık: Rampage X-ranger

Giga B650M çok iyi değil, çıplak VRM, çıplak M.2. Yani anlayacağın boş bir kart. İş yapmaz mı, yapar. 5 faz CPU VCore VRM var. 9700x taşır ama render falan alamazsın. Throttle girecektir bir yerden sonra. Zaten düz oyuncusun. Yine de VRM heatsink olsa fena olmaz. VRM kaç derecelerde seyrediyordu PBO açık iken bakmış mıydın? 7500F ile kullanıyordun sanırım bu kartı. 9700x Cinebench render alırken 80-85 derece civarı tutuyorsa problem olmaz yine. 100 dereceye kadar VRM tarafı yolu var. 5 faz yerine 8 faz olması lazım ama AM5'te. Daha verimli olur.

@SunseTTime Ben olsam bu şekilde bırakırdım sistemi, bir şey değişmezdim. Geri kalan her şeyi elden çıkartırdım. Techolay bu sorunu bence çözebilir. Bir iletişime geçmeyi dene. İşten anlayan birileri tarafından olayın tekrarlanması ve parça değişimi ile sonuca erdirilmesi lazım.

@Ayhan Dönmez, Cinebench değerini hatırlamıyorum fakat 7600X/9700X ve RTX 5060 Ti ile yaptığım gameplay testlerinde CPU sıcaklığı 70-75, GPU ise 60-65 arası geziyordu.

Asus Prime X870-P'yi beğendim zaten, dolu hissettiriyor. Gigabyte B850M Force da F/P idi fakat mATX olması kaynaklı olsa gerek üzerinde rahat çalışamıyordum. Bir de USB port sayısı bir tık yetersizdi. Gigabyte B650M tarafında da 9700X icin 105W açma secenegi cikmiyordu. Aralarında en begendigim X870-P oldu diyebilirim. Dedigin gibi yapalim, zaten iade işi de sıktı artık. Kalsın böyle. ^^

@Ayhan Dönmez, boş kaldıkça hala yabancı forumları inceliyorum. Gercekten bu sorundan muzdarip o kadar cok kisi var ki anlatamam. BF6 icin attigim linkteki kisilerden birinin yorumu:

"
It’s a mouse problem. I try everything, and some of the solutions are a little better, but not completely so. When connect a joystick runs like butter. It’s the mouse. Lowering the polling rate gets even worse (800 dpi 1000pr)

5090/9800/ 4k/ rtss async"

Düşün yani 5090 ile bile bu sorunu yasayabiliyorsun 🫢

Son düzenleme:
Düşün yani 5090 ile bile bu sorunu yasayabiliyorsun🫢
Bu forumda da RTX 5090 ve Ryzen 9800X3D kullanmasına rağmen micro stutter yüzünden oyun oynayamayan bir kullanıcı da vardı. Bu tarz sorunların tam olarak neyden kaynaklandığını bilmiyorum ama markayla veya modelle ilgisi olduğunu düşünmüyorum. Keşke sorunlar kolayca bulunup, çözülebilse. Mause sorunları, micro stutter falan çok garip sorunlar.

Son düzenleme:
SW BF2 ve CS2 de 144 FPS Cap iş görürken, BF1'de gram fayda etmiyordu. Şimdi yabancı forumlardan ögrendim ki EAanticheat kaynaklı BF1/BF6'da mouse stutter yaşanıyormuş. Adam bunu kanıtlamış da. @Easley

@Ayhan Dönmez Gerçekten sorun Anti-Cheat ise gelistiricilere saglam soverim. Daha dogrusu soveriz. 😆

Bazen, Battlefield 6 ve CS2 de şak diye oyunum kapanıyor. 0 Hata. Olay görüntüleyicisi temiz, hiçbir hata penceresi yok. Anti-Chat biraz sıkıntılı.

SW BF2 ve CS2 de 144 FPS cap iş görürken, BF1'de gram fayda etmiyordu. Şimdi yabancı forumlardan ögrendim ki eaanticheat kaynaklı BF1/BF6'da mouse stutter yaşanıyormuş. Adam bunu kanıtlamış da. @Easley

Yarın şunları bir deneyeyim bari. Anti cheat kaynaklı çıkarsa geliştiricilere sağlam söveriz. @Ayhan Dönmez

İlk kez öğreniyorum böyle bir seyin anti cheat yuzunden olduguna.

Anti cheat olmayan oyunlarda akici oynayabiliyor musun hocam?

Son düzenleme:
İlk kez öğreniyorum böyle bir seyin var olduguna.

Anti cheat olmayan oyunlarda akici oynayabiliyor musun hocam?
CS2, DbD, BF1 ve SW BF2 yüklü sadece. Denemek lazım. Bir ara Spider-Man Remastered indirmiştim; MFG + DLSS kalite + FPS Cap + G-Sync + V-Sync ile yağ gibi akıcı hale getirmiştim oyunu. İndirip sıfır ayar ile sorunsuz oynayabildiğim bir oyun zaten hiç olmadı. İnce ayar ile adam olursa oluyorlar. Bugün AntiCheat Bug'u için önerilen şeyi bir deneyeceğim. Malum benim gibi sadece mouse ile görüntü bozulması yaşıyor bu insanlar da. Belki bir faydası olur. Bir de AntiCheat olmayan oyun indireyim. Kıyaslamış oluruz.