SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Arkadaşlar iyi akşamlar. Yaşamakta olduğum üç farklı sorun var ve bir türlü kaynağını bulamıyorum:

1- Monitörle beraber gelen DP kablosunu çıkarıp kendi aldığım VESA Sertifikalı 1.4 DP kablosu ile sistemimi test ettim. Herhangi bir sorun yoktu normal bir şekilde masaüstüne gelip oyun testi yapabildim. Sonrasında eski DP kablosunu geri taktığımda Windows açılma sesi geldi fakat ekran siyah kalmıştı. Bir türlü görüntü gelmeyince DP kablosunu çıkarıp HDMI ile başlattım - malum öyle görüntü direkt geliyor - sonrasında monitörü tekrar DP'ye ayarlayıp güç tuşu ile bilgisayarı kapattım. HDMI kablosunu çıkarıp DP'yi geri takıp sistemi başlattığımda düzelmesini beklerdim çünkü önceden bu yöntem işe yarıyordu. Fakat bu sefer yine görüntü gelmedi. Dört beş kere DP kablosunu sök tak falan yaptım ancak ondan sonra masaüstü geldi diyebilirim. Böylesine bir saçmalık neden kaynaklanır önce onu sormak istiyorum. Bu ikinci monitör, her ikisinde de aynı sorunu yaşadım.

2- Hazır HDMI ile bağlantı sağlamışken BF1 oyun testi yaptım. Her zamanki gibi frametime ve FPS gayet stabil ilerlediği halde sağ-sol dönüşlerde görüntü bozulması meydana geldi. Hatta 1 dakikalık testte 30 saniye nispeten daha az bozulma olurken diğer 30 saniye çok fena görüntü bozulması oldu. Bildiğiniz framepacing tarzı bir bozulmaydı. Görüntü kare kare geliyordu, ekran yırtılması ile karıştırmayalım. Bunun üzerine oyundan çıkmak istediğimde menüye geçiş ekranında sol ve üst kısımda piksellenme fark ettim. Bunu ilk defa yaşamıyorum, DP takılı yaptığım testlerde de oluyordu. Görselini aşağıya iletiyorum incelersiniz.

BF1_test.webp

3- Aylardır çözüm aradığım kısma gelecek olursak HDMI, DP fark etmeksizin sağ-sol dönüşlerde görüntü bozulması devam ediyor. Çok uzatmak istemiyorum ama en kaydadeğer yaptığım denemeler; Anakart, RAM, PSU, monitör ve ekran kartı değişimi oldu. Güncel sorunları RTX 5060 Ti ekran kartı ile yaşamaktayım, belki yine arızalı bir ürün gelmiştir bilemiyorum. Bugüne kadar değişmeyen tek bileşen CPU ve SSD oldu. Bunlar bu tarz sorunlara sebep olur mu onu sizin donanım bilginize bırakıyorum.

Harici olarak; BIOS güncellemesi, VBIOS ekran kartı güncellemesi, eski yeni ekran kartı sürücüleri, W10/W11 sayısız temiz kurulum, ZenTimings ince RAM ve BIOS ayarları gibi birçok şey denendi. UPS, yeni mouse, mouse 500-1000 Hz, FPS Cap, V-Sync/G-Sync gibi denemeleri saymıyorum bile. OCCT, FurMark, LatencyMon, TestMem5 gibi testlerden de sistem bileşenleri başarı ile geçiyor. Artık ne yapacağımı şaşırmış bir haldeyim. @Recep Baltaş hocam bu konuya hiç dahil olmadınız, belki sizin tecrübeniz bir yol gösterir.

Görüntü bozulmasından ne kastettiğimi videolardan da inceleyebilirsiniz;

GÜNCEL SİSTEM BİLGİSİ:
  • Anakart: Asus X870-P Wifi
  • Islemci: AMD Ryzen 7 9700X
  • Ram: XPG Caster RGB 32GB 6000 MHz CI30
  • Ekran Kartı: ASUS Dual Geforce RTX 5060 Ti 16GB
  • Sogutucu: FSP NC5 120mm
  • SSD: Samsung 990 Pro 1TB 7450/6900 Mb/s
  • PSU: High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU
  • Kasa: ANTEC NX290
  • Monitör: AOC O27G4ZR 2K 240Hz

Son düzenleyen: Moderatör:
Valorantta da dener misin, merak ettim şahsen. Diğerlerinden farklı da olsa anti cheati var.
Mantıklı bir öneri oldu. 15 dakikaya indirme tamamlanacak. Riot Vanguard input'u stabil, mouse latency pipeline'ı çok temiz imiş. Bunda da sorun varsa oyunlara kulp bulmanın anlamı kalmayacak. ^^

Screenshot_20260102_200723_Gallery.webp

2K yüksek grafiklerde aldigimiz FPS ve frametime guzelligine bak. Gel gor ki yine bozuluyor. Oyun menusu mouse zaten yine laglı başladı, o an anladim fark olmayacagini. BF1 kadar oynanmaz halde degil bu arada, ama yine de gözümü rahatsız etti. Başka bir oyunda FPS cap yapmadan bu kadar iyi bir görüntü elde edemezdim. O konuda taktir ettim. @prime

Son düzenleme:
Mantıklı bir öneri oldu. 15 dakikaya indirme tamamlanacak. Riot Vanguard input'u stabil, mouse latency pipeline'ı çok temiz imiş. Bunda da sorun varsa oyunlara kulp bulmanın anlamı kalmayacak. ^^

2K yüksek grafiklerde aldigimiz FPS ve frametime guzelligine bak. Gel gor ki yine bozuluyor. Oyun menusu mouse zaten yine laglı başladı, o an anladim fark olmayacagini. BF1 kadar oynanmaz halde degil bu arada, ama yine de gözümü rahatsız etti. Başka bir oyunda FPS cap yapmadan bu kadar iyi bir görüntü elde edemezdim. O konuda taktir ettim. @prime

@SunseTTime Şunu alıp dene. Piyasadaki tüm mouse, klavyeleri tek tek dene. Bir tanesi lag yapmaz herhalde. :D

Biz nasıl işlemci, RAM binning yapıyorsak sen de klavye, mouse binning yapacaksın.

Bu sorunun adı ne?
Mouse-driven camera stutter / input-induced frame pacing jitter
Türkçe karşılığı:
Mouse hareketiyle tetiklenen kamera mikro-takılması / frame pacing bozulması
Bu klasik input lag değil.
Mouse geç gelmiyor → görüntü mouse ile bozuluyor.
Ne OLMADIĞI kesin?
Bunları %100 eledin:
❌ CPU arızası (2 farklı CPU)
❌ GPU arızası (AMD + NVIDIA, 4 kart)
❌ RAM bozukluğu (tek/çift slot, 3 farklı kit)
❌ Anakart arızası (3 farklı kart)
❌ PSU / elektrik / UPS
❌ Mouse (2 mouse + gamepad)
❌ Monitör
❌ Windows sürümü (W10, W11 22H2–25H2)
❌ BIOS ayarları
❌ Isınma / FPS drop / frametime spike
Donanım arızası YOK.
NEDEN mouse ile oluyor, klavye ile olmuyor?
Çünkü:
Klavye = event-based (bas → sabit hareket)
Mouse = continuous raw input (binlerce input/saniye)
Sorun şurada:
Oyun motoru + Windows input stack + render thread senkronu
FPS sabit
Frametime düz
Ama kamera update thread bozuluyor.
Bu yüzden:
Menüde bile mouse laglı
Sağ–sol dönüşte görüntü “kırılıyor”
FPS düşmese bile göz rahatsız oluyor
Neden 144 FPS cap “biraz” işe yarıyor?
Çünkü:
Render + input thread senkronu zorlanmıyor
Yüksek FPS’te input flood oluyor
Motor yetişemiyor
Bu bir çözüm değil, bastırma.
Anti-cheat meselesi
Evet, BF serisinde EA AntiCheat bunu ŞİDDETLENDİRİYOR.
Ama:
❗ Sende sorun anti-cheat olmayan oyunlarda da var
Yani tek sebep anti-cheat değil
Anti-cheat = çarpan Ana sebep = input/render uyumsuzluğu
Valorant neden düzelmedi?
Çünkü:
Valorant da raw input + yüksek FPS
Riot’un input pipeline’ı da kusursuz değil
Sende sistemik bir tetikleyici var
EN KRİTİK GERÇEK
Bu sorun:
Sende başladı ❌
Aynı donanımlarla başkalarında yok ❌
Formatla geçmiyor ❌
Parça değişimiyle geçmiyor ❌
Bu şunu gösterir:
Bu bir “bozuk parça” değil, “uyumsuzluk paterni”.
Ve evet:
Patch / engine fix olmadan TAM düzelmez.
Bu şu demek:
Sen yanlış bir şey yapmıyorsun
Donanımın sağlam
Sistem “hassas” bir edge-case’e düşmüş
ŞU ANDA GERÇEKÇİ SEÇENEKLER
Net yazıyorum, başka sihir yok:
1️⃣ 144 FPS cap + G-SYNC + V-SYNC
→ En az mide bulandıran kombinasyon
2️⃣ Gamepad olan oyunlarda gamepad
→ BF1’de fark görmen TESADÜF DEĞİL
3️⃣ Bu sorunu olmayan 1–2 oyuna odaklanmak
→ Hepsi bozuk olmak zorunda değil
4️⃣ Patch beklemek (acı ama gerçek)
Mouse almak?
❌ Hayır.
DeathAdder V3 zaten üst seviye.
Mouse sorunu OLSAYDI:
Menüde bu kadar net görülmezdi
Gamepad de etkilenmezdi
Son söz (dürüst)
Bu noktada senin yapabileceğin “ayar” kalmadı.
Bu bir:
Nadir
Sinir bozucu
Forumlarda “çözümsüz” diye geçen
Engine/input katmanı problemi
Bunu söylemek zor ama: Sen elinden gelen her şeyi yaptın.
İstersen bir sonraki adımda şunu yapabilirim:
Forumlara koymalık TEK PARÇA, net teknik özet
Ya da hangi oyunlarda en az tetiklendiğini birlikte ayıklarız
Ama sana yalan söylemem:
Bu noktadan sonra mucize ayar yok.

ChatGPT bile edge-case diyor artık bana. Zaten totalde iki kendimin, bir arkadasin bir de bilgisayarcinin olmak uzere dort farkli mouse ile denendi. Ucuzu pahalisi olmaz, mouse direkt boyle bir sorun zaten yaratmamali. @Ayhan Dönmez, böyle bitmemeliydi üstad! 🤭

Son düzenleme:
Bu sorunun adı ne?
Mouse-driven camera stutter / input-induced frame pacing jitter
Türkçe karşılığı:
Mouse hareketiyle tetiklenen kamera mikro-takılması / frame pacing bozulması
Bu klasik input lag değil.
Mouse geç gelmiyor → görüntü mouse ile bozuluyor.
Ne OLMADIĞI kesin?
Bunları %100 eledin:
❌ CPU arızası (2 farklı CPU)
❌ GPU arızası (AMD + NVIDIA, 4 kart)
❌ RAM bozukluğu (tek/çift slot, 3 farklı kit)
❌ Anakart arızası (3 farklı kart)
❌ PSU / elektrik / UPS
❌ Mouse (2 mouse + gamepad)
❌ Monitör
❌ Windows sürümü (W10, W11 22H2–25H2)
❌ BIOS ayarları
❌ Isınma / FPS drop / frametime spike
Donanım arızası YOK.
NEDEN mouse ile oluyor, klavye ile olmuyor?
Çünkü:
Klavye = event-based (bas → sabit hareket)
Mouse = continuous raw input (binlerce input/saniye)
Sorun şurada:
Oyun motoru + Windows input stack + render thread senkronu
FPS sabit
Frametime düz
Ama kamera update thread bozuluyor.
Bu yüzden:
Menüde bile mouse laglı
Sağ–sol dönüşte görüntü “kırılıyor”
FPS düşmese bile göz rahatsız oluyor
Neden 144 FPS cap “biraz” işe yarıyor?
Çünkü:
Render + input thread senkronu zorlanmıyor
Yüksek FPS’te input flood oluyor
Motor yetişemiyor
Bu bir çözüm değil, bastırma.
Anti-cheat meselesi
Evet, BF serisinde EA AntiCheat bunu ŞİDDETLENDİRİYOR.
Ama:
❗ Sende sorun anti-cheat olmayan oyunlarda da var
Yani tek sebep anti-cheat değil
Anti-cheat = çarpan Ana sebep = input/render uyumsuzluğu
Valorant neden düzelmedi?
Çünkü:
Valorant da raw input + yüksek FPS
Riot’un input pipeline’ı da kusursuz değil
Sende sistemik bir tetikleyici var
EN KRİTİK GERÇEK
Bu sorun:
Sende başladı ❌
Aynı donanımlarla başkalarında yok ❌
Formatla geçmiyor ❌
Parça değişimiyle geçmiyor ❌
Bu şunu gösterir:
Bu bir “bozuk parça” değil, “uyumsuzluk paterni”.
Ve evet:
Patch / engine fix olmadan TAM düzelmez.
Bu şu demek:
Sen yanlış bir şey yapmıyorsun
Donanımın sağlam
Sistem “hassas” bir edge-case’e düşmüş
ŞU ANDA GERÇEKÇİ SEÇENEKLER
Net yazıyorum, başka sihir yok:
1️⃣ 144 FPS cap + G-SYNC + V-SYNC
→ En az mide bulandıran kombinasyon
2️⃣ Gamepad olan oyunlarda gamepad
→ BF1’de fark görmen TESADÜF DEĞİL
3️⃣ Bu sorunu olmayan 1–2 oyuna odaklanmak
→ Hepsi bozuk olmak zorunda değil
4️⃣ Patch beklemek (acı ama gerçek)
Mouse almak?
❌ Hayır.
DeathAdder V3 zaten üst seviye.
Mouse sorunu OLSAYDI:
Menüde bu kadar net görülmezdi
Gamepad de etkilenmezdi
Son söz (dürüst)
Bu noktada senin yapabileceğin “ayar” kalmadı.
Bu bir:
Nadir
Sinir bozucu
Forumlarda “çözümsüz” diye geçen
Engine/input katmanı problemi
Bunu söylemek zor ama: Sen elinden gelen her şeyi yaptın.
İstersen bir sonraki adımda şunu yapabilirim:
Forumlara koymalık TEK PARÇA, net teknik özet
Ya da hangi oyunlarda en az tetiklendiğini birlikte ayıklarız
Ama sana yalan söylemem:
Bu noktadan sonra mucize ayar yok.

ChatGPT bile edge-case diyor artık bana. Zaten totalde iki kendimin, bir arkadasin bir de bilgisayarcinin olmak uzere dort farkli mouse ile denendi. Ucuzu pahalisi olmaz, mouse direkt boyle bir sorun zaten yaratmamali. @Ayhan Dönmez, böyle bitmemeliydi üstad! 🤭

Vallahi al dene, sonra iade et. Zaten satıcı HBurada. Başka bir şey benim de aklıma gelmiyor. GamersNexus göndersen adam istifa etmişti çoktan.

Mantıklı bir öneri oldu. 15 dakikaya indirme tamamlanacak. Riot Vanguard Input'u stabil, mouse latency Pipeline'ı çok temiz imiş. Bunda da sorun varsa oyunlara kulp bulmanın anlamı kalmayacak. ^^

2K yüksek grafiklerde aldigimiz FPS ve frametime guzelligine bak. Gel gor ki yine bozuluyor. Oyun menusu mouse zaten yine laglı başladı, o an anladim fark olmayacagini. BF1 kadar oynanmaz halde degil bu arada ama yine de gözümü rahatsız etti. Başka bir oyunda FPS cap yapmadan bu kadar iyi bir görüntü elde edemezdim. O konuda taktir ettim. @prime

Bu mouse lagı sadece oyuna girince mi oluyor, örneğin tarayıcıda, masaüstünde, diğer yerlerde vs de oluyor mu? Senin sorun bununla ilgili, oyunla ilgili olduğunu düşünmüyorum ben, her oyunda farenin laglı olduğunu söylüyorsun hemen hemen.
Bu noktada sana önerim bilgisayarı @Recep Baltaş a göndermen, @Ayhan Dönmez dediği gibi. Recep beyin aklına gelip bizim aklımıza gelmeyen ufak bir nokta olabilir gözden kaçan, bir de onlar denesin.

O da olmuyorsa sistemini parça parça falan satıp parça parça sistem toplamanı tavsiye etmemden başka bir şey aklıma gelmiyor, şu da var ki parça parça toplasan belki yine yaşayacaksın çünkü sorunun kaynağını bulamadık.

Mouse lagı olayı bende de sorun farede fikrini veriyor ama 4 farklı mouse ile denediğini söyledin. Hepsinde bu lag aynı mıydı? Lagın şiddeti, başlangıç yeri, hissedilebilirliği vs. olarak bahsediyorum.

@prime, bak şimdi Razer DeathAdder V3 ile 10dk Valorant test ettim. FPS sınırı yokken 800-1000 FPS alıyordum. FPS drop hiç yok, stutter yok, ısınma yok, frametime hep ip gibi. Klavye ile hareket ediyorum bir kere bile bozulmuyor. Mouse ile döndüğüm an frame kayıyor, gözü rahatsız ediyor. Zaten videolarda durumu gördünüz bu ekran yırtılması da değil, öyle olsa V-Sync/G-Sync çözer zaten.

İşte Valo testinde mouse ayarlarıma baktım 1000 DPI 1000 Hertz idi.

V-Sync açtım FPS 240'a kitlendi bu esas bozulmaların çoğunu toparladı fakat etraftaki duvarların falan bozularak gelmesi tamamen geçmemişti. Mouse 1000 Hz'den 4000 Hz'ye çektiğimde %80 oranında oyun oynanabilir hale geldi. Hala gözümü bir şeyler tırmalıyor ama baktığında 1000 Hz'ye göre daha iyi hale geldi onu anlayabiliyorum. 8000Hz'ye de çıkardım ama bir fark olmadı sanki. @prime

NOT: 4000Hz genel bir fayda sağlamıyor. DbD'ye girdim 1000-4000Hz eşit bozuluyor. Yanlış yönlendirme olmasın. Valo için fark etti sadece.

@Recep Baltaş bir müsaitliğinde konuyu inceleyebilse ve çözülebilecek bir şey dese gönderebilirim. Belki o da diyecek buna yapacak bir şey yok diye. O zaman boşa göndermiş olurum.

Bu mouse lagı sadece oyuna girince mi oluyor, örneğin tarayıcıda, masaüstünde, diğer yerlerde vs de oluyor mu? Senin sorun bununla ilgili, oyunla ilgili olduğunu düşünmüyorum ben, her oyunda mouseın laglı olduğunu söylüyorsun hemen hemen.

Mouse lagı olayı bende de sorun mouseta fikrini veriyor ama 4 farklı mouse ile denediğini söyledin. Hepsinde bu lag aynı mıydı? Lagın şiddeti, başlangıç yeri, hissedilebilirliği vs. olarak bahsediyorum.
Günlük kullanımda hissetmiyorum, oyuna girince başlıyor, menü ekranı çoğu zaman laglı. Sonra maça giriyorum mouse lag oluyor sana mouse ile tetiklenen görüntü bozulması.

Son düzenleme:
Bu olay zaten FPS sabitleme ile ilgili olmadığını gösteriyor, cidden bilemiyorum.
Sana şöyle söyleyeyim, 170 Hz monitörde bende VALORANTta 600 fps alıyorum, normalde ekran yırtılmasını hissetmem lazım mantıken ama cidden hissetmiyorum, V-sync açık kapalı deniyorum görüntü olarak fark yok benim için.
Sendeki sorun farklı, FPS veya %1 low, v sync ile alakalı değil. Oyun menüsünde daha laglanma başlıyor diyorsun.

Son düzenleme:
Selam hocam @SunseTTime. @Ayhan Dönmez hocam beni diğer konulardan hatırlar.

7800X3D-4070 Super-MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi- Corsair 2x16 32 GB m-die 6000MHz sistemimde aşağıda fotoğrafını paylaştığım kötü ve psikolojimi alt üst eden haftalardır hatta aylardır oyun oynayamayacak duruma getiren bir sorunla karşı karşıyayım. 7800X3D önerisini görünce durumumu sizinle paylaşmak istedim. BIOS güncelleme ve Windows 11'e geçmeden önce 200FPS alıp oyun akıcılık sorunu yaşıyordum. FPS göstergesi 150-200 ama oyun sanki 30 FPS gibi geliyordu ve işin içine giriştim. Şu an ekran kartım render gerekmeyen yerlerde videoda da göreceksiniz 95 kullanıma girip, asıl rendera ihtiyaç olan yerlerde kullanımını aşağıya çekiyor. Giriştiğimde son durumum bu oldu hiç oynanmayacak seviyelere geldi. @Ayhan Dönmez hocam sayesinde nebi hocanın voltaj arttırma videosuyla elle voltaj arttırarak bu sorunun geçebileceğini önerdi ama yine de bir çözüm olmadı ve aynı şekilde devam ediyor. Sizinle bu durumu paylaşmak istedim. Vaktinizi aldıysam kusura bakmayın. Şimdiden teşekkürler.