SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Arkadaşlar iyi akşamlar. Yaşamakta olduğum üç farklı sorun var ve bir türlü kaynağını bulamıyorum:

1- Monitörle beraber gelen DP kablosunu çıkarıp kendi aldığım VESA Sertifikalı 1.4 DP kablosu ile sistemimi test ettim. Herhangi bir sorun yoktu normal bir şekilde masaüstüne gelip oyun testi yapabildim. Sonrasında eski DP kablosunu geri taktığımda Windows açılma sesi geldi fakat ekran siyah kalmıştı. Bir türlü görüntü gelmeyince DP kablosunu çıkarıp HDMI ile başlattım - malum öyle görüntü direkt geliyor - sonrasında monitörü tekrar DP'ye ayarlayıp güç tuşu ile bilgisayarı kapattım. HDMI kablosunu çıkarıp DP'yi geri takıp sistemi başlattığımda düzelmesini beklerdim çünkü önceden bu yöntem işe yarıyordu. Fakat bu sefer yine görüntü gelmedi. Dört beş kere DP kablosunu sök tak falan yaptım ancak ondan sonra masaüstü geldi diyebilirim. Böylesine bir saçmalık neden kaynaklanır önce onu sormak istiyorum. Bu ikinci monitör, her ikisinde de aynı sorunu yaşadım.

2- Hazır HDMI ile bağlantı sağlamışken BF1 oyun testi yaptım. Her zamanki gibi frametime ve FPS gayet stabil ilerlediği halde sağ-sol dönüşlerde görüntü bozulması meydana geldi. Hatta 1 dakikalık testte 30 saniye nispeten daha az bozulma olurken diğer 30 saniye çok fena görüntü bozulması oldu. Bildiğiniz framepacing tarzı bir bozulmaydı. Görüntü kare kare geliyordu, ekran yırtılması ile karıştırmayalım. Bunun üzerine oyundan çıkmak istediğimde menüye geçiş ekranında sol ve üst kısımda piksellenme fark ettim. Bunu ilk defa yaşamıyorum, DP takılı yaptığım testlerde de oluyordu. Görselini aşağıya iletiyorum incelersiniz.

BF1_test.webp

3- Aylardır çözüm aradığım kısma gelecek olursak HDMI, DP fark etmeksizin sağ-sol dönüşlerde görüntü bozulması devam ediyor. Çok uzatmak istemiyorum ama en kaydadeğer yaptığım denemeler; Anakart, RAM, PSU, monitör ve ekran kartı değişimi oldu. Güncel sorunları RTX 5060 Ti ekran kartı ile yaşamaktayım, belki yine arızalı bir ürün gelmiştir bilemiyorum. Bugüne kadar değişmeyen tek bileşen CPU ve SSD oldu. Bunlar bu tarz sorunlara sebep olur mu onu sizin donanım bilginize bırakıyorum.

Harici olarak; BIOS güncellemesi, VBIOS ekran kartı güncellemesi, eski yeni ekran kartı sürücüleri, W10/W11 sayısız temiz kurulum, ZenTimings ince RAM ve BIOS ayarları gibi birçok şey denendi. UPS, yeni mouse, mouse 500-1000 Hz, FPS Cap, V-Sync/G-Sync gibi denemeleri saymıyorum bile. OCCT, FurMark, LatencyMon, TestMem5 gibi testlerden de sistem bileşenleri başarı ile geçiyor. Artık ne yapacağımı şaşırmış bir haldeyim. @Recep Baltaş hocam bu konuya hiç dahil olmadınız, belki sizin tecrübeniz bir yol gösterir.

Görüntü bozulmasından ne kastettiğimi videolardan da inceleyebilirsiniz;

GÜNCEL SİSTEM BİLGİSİ:
  • Anakart: Asus X870-P Wifi
  • Islemci: AMD Ryzen 7 9700X
  • Ram: XPG Caster RGB 32GB 6000 MHz CI30
  • Ekran Kartı: ASUS Dual Geforce RTX 5060 Ti 16GB
  • Sogutucu: FSP NC5 120mm
  • SSD: Samsung 990 Pro 1TB 7450/6900 Mb/s
  • PSU: High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU
  • Kasa: ANTEC NX290
  • Monitör: AOC O27G4ZR 2K 240Hz

Son düzenleyen: Moderatör:
İşin kotu tarafi gozler radar sistemine dondu. Top-tier sistem ver onda bile kusur bulurum ben artik. :^
Aslında bende dikkatli biriyimdir. Özellikle CS2, Valo gibi oyunlarda micro stutter sorunları yaşıyordum şuanki sistemimden önceki laptopumda (RX 5500M, R5 5600Hlı MSI laptopum vardı). Bu sorunu bende çözmek için baya uğraştım yerden silah falan alınca micro drop/stutter yiyordum frametimeda olağanüstü değişiklik olmuyordu. Seni anlıyorum o yüzden, bu gibi sorunlar insanı cidden bezdiriyor.
Ben önceki laptopumda sorun AMD GPU kaynaklı diyerek pes etmiştim örneğin, benim de denemediğim kalmamıştı zamanında. Gariptir ki oyunu oynadıkça micro drop/stutterlar ilk oynamama göre azalıyordu fakat hiç tamamen bitmiyordu.
Seninkinde işe her şeyi denedik hemen hemen. Lanetli bilgisayar diyip geçmek lazım belkide, satmaya karar versen sattığın arkadaşta hiç bir sorun olmayacak belkide.

@prime, düzelebileceğini bilsem bozmak istediğim bir sistem değil. Zira özenle topladık, direkt donanımsal bir arıza da görünmüyor. Fakat işte göze hitap etmedikten sonra değerlerin yüksek olması da bir şey ifade etmiyor. Malum laptoplarda da benzer sorunları yaşadım. Çoğu kişi @Ayhan Dönmez hocanın da dediği gibi animation error, micro stutter tarzı şeylere duyarlı değil. Bunu en yakın arkadaşım eve gelip ''Nerede bozulma?'' dediği gün anladım. Başka bir arkadaşın evine gidip onun sistemi inceledim, adam bildiğin ekran yırtılması boyutunda bozulma ile oynuyordu ve rahatsız değildi. Ne zaman ki olması gereken akıcılığı kişiye gösteriyorsun öyle anlıyorlar görüntünün bozuk olduğunu. Benim de kolay bir süreç olmadı iki sene içinde; üç laptop iadesi, bir hazır sistem ve akabinde gelen tek tek parça değişimleri ile uğraştım. Yeni ürün alsam yine aynı sorunla karşılaşırım gibi hissediyorum artık. O süreç çok daha yorucu olur benim için.

@prime, tam diyorum böyle kabullenip kullanayım. Oyunu açıyorum, beş dakika sonra kendimi ayar denerken yabancı forumlarda gezerken buluyorum. Yok abi gözüm kabul edemiyor. ^^

Bunu yeni öğrendim, bu sistemden önce 3 laptop iade ettin ve 3ünde de bu aynı sorunu yaşadın diye mi iade ettin?
1. Ürün: MSI Katana B13V i7-13620H RTX 4060 laptop -> Mouse ile dönüşlerde görüntü bozulması kaynaklı iade. (3 ay çözmeye çalıştım olmayınca, MSI müşteri memnuniyeti kaynaklı sorunsuz iade aldı.)

2. Ürün: Asus Rog Strix G16 i7-13650HX RTX 4070 laptop -> Kutudan çıkarır çıkarmaz iade, şiddetli ışık sızması vardı.

3. Ürün: Asus Rog Strix G16 İ7-13650HX RTX 4060 laptop -> Mouse ile dönüşlerde görüntü bozulması, mikro tekleme ve ışık sızması kaynaklı iade. (8 ay uğraştım, THH ile iade etmiştim. Bunda kronik sayılabilecek boyutta mikro tekleme raporları vardı zaten.)

4. Ürün hazır sistem: ----> Mouse ile dönüşlerde görüntü bozulması (1 ay uğraştım)
Anakart: Gigabyte B650M S2H
İşlemci: Ryzen 5 7600X
RAM: Kingston Beast 2x16 GB 5600 Mhz CL36
Ekran kartı: Sapphire RX 9060 XT 16GB
Soğutucu: FSP NC5 120mm
SSD: Lexar LNM610 1TB 3300/2600 Mb/s
PSU: Corsair CX650 650W 80 Plus Bronze
Kasa: ANTEC NX290
Monitör: Asus Rog Strix XG259CS 1080p & LG UltraGear 27GS75Q-B 2K

5. Ürün hazır sistem parçalarını tek tek değiştirdik: -> Mouse ile dönüşlerde görüntü bozulması (5 aydır da bunla uğraşıyorum.)

Anakart: Asus X870-P Wifi
Islemci: AMD Ryzen 7 9700X
Ram: XPG Caster RGB 32GB 6000 MHz CI30
Ekran Kartı: ASUS Dual Geforce RTX 5060 Ti 16GB
Sogutucu: FSP NC5 120mm
SSD: Samsung 990 Pro 1TB 7450/6900 Mb/s
PSU: High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU Kasa: ANTEC NX290

Monitör: AOC O27G4ZR 2K 240Hz

NOT: Güncel sistemde RAM & ekran kartı 4 farklı ürünle denendi sıfır fark. Onlar arızasız net. Anakart da 3 kere değişti farklı model ve markalar. Bence o da arızasız. CPU, SSD, PSU da 2 kere değişti, OCCT testlerinde falan bir şey çıkmıyor. Haliyle onlarda da arıza var diyemiyorum. Farklı lokasyon testi, UPS, powered USB hub gibi denemeleri saymıyorum bile. Mouse olarak da Rampage X-Pike R89 vardı sırf mouse şüphesi ile Razer DeathAdder V3 aldım hiçbir düzelme olmamıştı.

MFG + DLSS kalite + V-Sync + G-Sync + FPS Cap + mouse hassasiyet düşürüp durumu iyileştirdiğim senaryolar oldu. Ama hiçbir ürün ''Oh be!'' dedirtmedi. O da aslında çözüm değil sorunu baskılamak. @Ayhan Dönmez hocanın dediği animation error durumunu yaşıyordum muhtemelen. Laptoplarda başka bir açıklaması yok. Çoğu insan fark bile etmiyor bu durumu. Sistem tarafında oyun menüsünde mouse lag da hissetmeye başladım. Bu laptoplarda var mıydı hatırlamıyorum.

Oyun menüsünde mouse lag da görmesem artık direkt kullanıcı beklentisi der geçerim. Fakat bir sorun olduğunun kanıtı bence direkt o. Klavye ile yağ gibi akan ekran mouse ile görüntü bozulması yaratıyorsa bu da normal karşılanamaz. Çok karışık bir mevzu.

@prime, senin için süreci bir özetleyeyim dedim. 2 yıllık bir mevzu artık bu. ^^

20260104_200745.webp

Yıkamazsınız ki nasıl yıkacaksınız temalı @Ayhan Dönmez @prime 😅

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

--> Bu kişi benle aynı sorunu yaşamış. Moderatörler Olay Görüntüleyicisini incelemesi önermişler.

Olay Görüntüleyicisi.webp
-> Temiz kurulum öncesi sonrası bilgisayarı açar açmaz DistributedCOM hatası aldığımı fark ettim. Mouse lagı ile ilişkilendirilebilecek bir hata mıdır bu? @Ayhan Dönmez @LH44 @Bandırmalı1965

Son düzenleme:
PSUda sorun olsa bilgisayar özellikle yük altında kapanır veya yeniden başlar, PSUda sorun olduğunu düşünmüyorum. Hiç aniden kapanma, restart sorunu yaşamadığını varsayıyorum, bahsetmemiştin çünkü.
Eski bilgisayarımda PSU sorunluydu, olay görüntüleyicisinde Kernel Power 41 olarak geçiyordu sanırım.

@LH44 , yeni PSU kasada duruyor. Uzay sistemi eski 650W ile kurdum. Malum kasaya Gigabyte B850M Force'u yeni 850W PSU ile montelettirdiğimde sorunlar geçmemişti. Güncel anakart olan Asus X870-P'yi 850W ile hiç denemedim. PSU şüpheli ise yarın denerim.

Bilgisayarı açar açmaz aldığım hata -----> 10016

Güncel Sistem:

Anakart: Asus X870-P Wifi
Islemci: AMD Ryzen 7 9700X
Ram: XPG Caster RGB 32GB 6000 MHz CI30
Ekran Kartı: ASUS Dual Geforce RTX 5060 Ti 16GB
Sogutucu: FSP NC5 120mm
SSD: Samsung 990 Pro 1TB 7450/6900 Mb/s
PSU: High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU Kasa: ANTEC NX290 ---> Uzay sistemde 650W Corsair bronze takılı!!

Monitör: AOC O27G4ZR 2K 240Hz
Klavye: Redragon K530 Pro
Mouse: Razer DeathAdder V3
Kulaklık: Rampage X-ranger

PSUda sorun olsa bilgisayar özellikle yük altında kapanır veya yeniden başlar, PSUda sorun olduğunu düşünmüyorum. Hiç aniden kapanma, restart sorunu yaşamadığını varsayıyorum, bahsetmemiştin çünkü.
Eski bilgisayarımda PSU sorunluydu, olay görüntüleyicisinde Kernel Power 41 olarak geçiyordu sanırım.
Ben de öyle düşündüğümden yeni PSU'yu kasada bıraktım.