SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Arkadaşlar iyi akşamlar. Yaşamakta olduğum üç farklı sorun var ve bir türlü kaynağını bulamıyorum:

1- Monitörle beraber gelen DP kablosunu çıkarıp kendi aldığım VESA Sertifikalı 1.4 DP kablosu ile sistemimi test ettim. Herhangi bir sorun yoktu normal bir şekilde masaüstüne gelip oyun testi yapabildim. Sonrasında eski DP kablosunu geri taktığımda Windows açılma sesi geldi fakat ekran siyah kalmıştı. Bir türlü görüntü gelmeyince DP kablosunu çıkarıp HDMI ile başlattım - malum öyle görüntü direkt geliyor - sonrasında monitörü tekrar DP'ye ayarlayıp güç tuşu ile bilgisayarı kapattım. HDMI kablosunu çıkarıp DP'yi geri takıp sistemi başlattığımda düzelmesini beklerdim çünkü önceden bu yöntem işe yarıyordu. Fakat bu sefer yine görüntü gelmedi. Dört beş kere DP kablosunu sök tak falan yaptım ancak ondan sonra masaüstü geldi diyebilirim. Böylesine bir saçmalık neden kaynaklanır önce onu sormak istiyorum. Bu ikinci monitör, her ikisinde de aynı sorunu yaşadım.

2- Hazır HDMI ile bağlantı sağlamışken BF1 oyun testi yaptım. Her zamanki gibi frametime ve FPS gayet stabil ilerlediği halde sağ-sol dönüşlerde görüntü bozulması meydana geldi. Hatta 1 dakikalık testte 30 saniye nispeten daha az bozulma olurken diğer 30 saniye çok fena görüntü bozulması oldu. Bildiğiniz framepacing tarzı bir bozulmaydı. Görüntü kare kare geliyordu, ekran yırtılması ile karıştırmayalım. Bunun üzerine oyundan çıkmak istediğimde menüye geçiş ekranında sol ve üst kısımda piksellenme fark ettim. Bunu ilk defa yaşamıyorum, DP takılı yaptığım testlerde de oluyordu. Görselini aşağıya iletiyorum incelersiniz.

BF1_test.webp

3- Aylardır çözüm aradığım kısma gelecek olursak HDMI, DP fark etmeksizin sağ-sol dönüşlerde görüntü bozulması devam ediyor. Çok uzatmak istemiyorum ama en kaydadeğer yaptığım denemeler; Anakart, RAM, PSU, monitör ve ekran kartı değişimi oldu. Güncel sorunları RTX 5060 Ti ekran kartı ile yaşamaktayım, belki yine arızalı bir ürün gelmiştir bilemiyorum. Bugüne kadar değişmeyen tek bileşen CPU ve SSD oldu. Bunlar bu tarz sorunlara sebep olur mu onu sizin donanım bilginize bırakıyorum.

Harici olarak; BIOS güncellemesi, VBIOS ekran kartı güncellemesi, eski yeni ekran kartı sürücüleri, W10/W11 sayısız temiz kurulum, ZenTimings ince RAM ve BIOS ayarları gibi birçok şey denendi. UPS, yeni mouse, mouse 500-1000 Hz, FPS Cap, V-Sync/G-Sync gibi denemeleri saymıyorum bile. OCCT, FurMark, LatencyMon, TestMem5 gibi testlerden de sistem bileşenleri başarı ile geçiyor. Artık ne yapacağımı şaşırmış bir haldeyim. @Recep Baltaş hocam bu konuya hiç dahil olmadınız, belki sizin tecrübeniz bir yol gösterir.

Görüntü bozulmasından ne kastettiğimi videolardan da inceleyebilirsiniz;

GÜNCEL SİSTEM BİLGİSİ:
  • Anakart: Asus X870-P Wifi
  • Islemci: AMD Ryzen 7 9700X
  • Ram: XPG Caster RGB 32GB 6000 MHz CI30
  • Ekran Kartı: ASUS Dual Geforce RTX 5060 Ti 16GB
  • Sogutucu: FSP NC5 120mm
  • SSD: Samsung 990 Pro 1TB 7450/6900 Mb/s
  • PSU: High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU
  • Kasa: ANTEC NX290
  • Monitör: AOC O27G4ZR 2K 240Hz

Son düzenleyen: Moderatör:
Aynı sorun diğer PSUda da vardı diyorsun, bu açıdan şüphe bırakmıyor şahsen.
Olay görüntüleyicisinden önemli diye geçen olaylara bi bakar mısın? Göze çarpan bir şey var mı?
''Önemli'' kısmını bulamadım. 23:30'da W11 temiz format atmıştım. O zamandan bu zamana 203 olay raporlanmış. Pek normal değil gibi.

son.webp

@LH44 @prime saat 02:02 yeniden başlattım açılır açılmaz 2 uyarı 1 hata.

Son düzenleme:
@SunseTTime Hocam konunuzu gördüm; bir yazayım dedim. Bu olay sizi çok yıprattı, geçmiş olsun. Umarım bir şekilde çözüme ulaşırsınız. Bendeki takılma sorununun tamamen yazılımsal olduğunu anladım ve artık uğraşmayı saldım; keyfime bakıyorum. Aynı oyunlara yine güçlü sistemi olan bir arkadaşımla girdim (4080 kullanıyor) ve onda da bendeki kadar olmasa da takılmalar oluyor ama o arkadaşım bunu asla kafaya takmıyor; tamamen eğlenmesine bakıyor. Bugün FiveM oynadık saatlerce; ikimiz de 4K ve her ayarı ultrada oynadık. FiveM'de zaten droplar çok sık oluyor 5090 kullansanız bile. Neyse mesela ben drop yediğimde kafama takıyorum; arkadaşım hiç drop yiyorum demiyor, oyununa bakıyor. Ben sorarsam söylüyor aynen ya takılıyor falan diye. Siz de demişsiniz zaten arkadaşım baktığında bozulma göremedi falan diye. Ben iyice emin olmak için saatlerce FurMark yaptım ve %1 Low değerlerini ara ara izledim; bir sorun olmadı. Hikayeli oyunlarda da yeni bir mekanı önbelleğe alırkenki takılmalar dışında sorun olmuyor. Mesela oynadığım oyunlardan biri de PUBG, 3060 kullanan arkadaşımla aktif oynuyoruz. İki gün önce ikimiz de çok drop yiyorduk; bugün ikimizin de oyunu yağ gibi aktı. Kısacası artık ben bu sorunları tamamen Windows, oyun ve sürücü arasındaki optimizasyona bağlıyorum. Artık donanım değişip uğraşacak mentalim de kalmadı; 115'e topladığım sistem zaten 135'e çıkmış 2 haftada. Sizin olayı da aklım almıyor; benim gibi tüm sistemi ve ekipmanları değiştiğinizde bile devam ediyor, garip cidden. @Ayhan Dönmez

@Ateş Hekimoğlu benim yaşadığım sorun yabancı forumlarda “input-triggered camera stutter” olarak geçiyor. FPS ve frametime değerleri stabil olmasına rağmen, kamera güncellemesi sırasında karelerin düzensiz sunulması şeklinde ortaya çıkıyor. Benim gibi tüm sistemi ve diğer bileşenleri defalarca değiştirdiği hâlde çözüme ulaşamayan birçok kişi var. Yapılan teknik açıklamalara göre bu durum, Windows’un modern input yapısı ile oyun motorlarının render/presentation sırasının senkronize olamamasından kaynaklanıyor. Yani bendeki de donanımsal bir arıza değil; yazılım mimarisi kaynaklı bir problem gibi duruyor.

Tam da adamına denk geldi. Zaten gözlerim animation error kusurlarını görebilecek kadar hassaslaşmışken bir de başıma bu çıktı. Çoğu zaman rekabetçi oynuyorum, dönüşler benim için çok önemli. Şimdi sırf bozulmasın diye dümdüz gidip yavaş yavaş sağ sol yapmaya calisiyorum. Böyle bir rezillik yok.

Bu dedigim Starwars BF2 icin gecerli. Yani o en azindan oynanabiliyor, gozu asiri tirmalamiyor. CS2 bildigin kareleri bozuk bozuk getiriyor. Görsen ekran yirtilmasi var sanarsin. DbD 120fps ile sinirli bir oyun, dogru duzgun CPU GPU kullanimi olmadigi halde onda bile oluyor. Klavye ile baksan yag gibi akiyor. Tum oyunlarda olan bir durum. Bazilarinda derecesi dusuyor hepsi bu.

Recep Bey bir iki haftaya donmezse sistem parcalarini forumda ikinci el satisa koyacagim. Ariza yok ama goze de hitap etmiyor. Parca parca satayim baskalari faydalansin, elime az nakit gecsin PS5 falan alirim belki. O da hic tarzim degil ama bir daha PC alacak cesaretim kalmadi. 3 laptop, 1 hazir sistem, 1 toplama sistem... 2 yillik bir surec mentalite birakmadi.

MTK WiFi kartının sürücüsünü kaldır ya da direkt pasif edip öyle dene.
Aygıt Yöneticisinden ses ve mouse ile ilgili sürücüleri tek tek dediğiniz mantıkta denemiştim, herhangi bir fark oluşmamıştı. Bir de dediğiniz gibi MTK WiFi sürücülerini deneyeyim.

@Dark Raiden, dediğin gibi MTK WiFi sürücüsünü kapattım hatta Bluetooth ile kombinledim fakat fark olmadı. Zaten bu sorun her neyse oyun harici de kendini hissettirir oldu. Mesela bilgisayarı yeniden başlattığımda dikkat ettim klasik iki uyarı ve bir hata ile başlıyor. Olay görüntüleyicisinde yazana göre konuşuyorum. Mouse da istisnasız 1 saniye takılıyor sonra kendine geliyor.

sss.webp

Oyuna girer girmez de shader yükleme ekranında ''çoğu zaman'' mouse takılarak ilerliyor ve lagı hissetmeye başlıyorsun. Menüde zaten hep laglı. Maça girince de mouse ile frameler bozuk bozuk geliyor, klavye ise sorunsuz. (Sadece CS2'de klavye ile de hafif bozulma görebildim, duvarın dibine girip detaylı bakmam lazım, yoksa mouse kadar ciddi bir bozulma yok.)

Öyle işte. Bu işin olacağı yok, Recep bey de dönüş yapmıyor. Bir haftaya ikinci el satış ilanlarını hazırlamaya başlarım. Görmek bile istemiyorum artık bu sisteme dair bir şey. Monitörü de satacağım, kaldı ki renk kalitesinden memnundum. Öyle işte. Let it go diye boşuna dememişler. ^^

Son düzenleme:
Peki eski NVIDIA sürücülerini hiç denediniz mi? v576 mesela.
576.36, 577, 580.XX, 581.XX ve su anki guncel 591 sonrasi suruculer denendi. Hepsinde ayniydi.

------------------------------------

Süreç özeti ve denediklerim:

Sistemin ilk geldiği hali:

Anakart: Gigabyte B650M S2H
İşlemci: Ryzen 5 7600X
RAM: Kingston Beast 2x16 GB 5600 Mhz CL36
Ekran kartı: Sapphire RX 9060 XT 16GB
Soğutucu: FSP NC5 120mm
SSD: Lexar LNM610 1TB 3300/2600 Mb/s
PSU: Corsair CX650 650W 80 Plus Bronze
Kasa: ANTEC NX290
Monitör: Asus Rog Strix XG259CS 1080p & LG UltraGear 27GS75Q-B 2K

Sorun: Mouse ile tetiklenen framepacing tarzi goruntu bozulmasi. Karelerin bozuk gelmesi. Mouse triggered jitter denebilir.

İlk ve etkili çözüm denemesi: Arkadaşın evine kasa goturuldu; onun RTX 3070 Ti ekran kartı ve Ripjaws S5 6000MHz CL32 XMP Intel uyumlu RAM'i takıldı ve CS2 üzerinde yaptigimiz testlerde bozulma %95 oraninda ortadan kalkti. Ekran karti ve RAM birlikte degistigi halde cozulmustu, tek basina ikisi de etkisiz kalmisti.

WhatsApp Image 2025-08-07 at 23.01.28 (1).jpeg -> arkadaşin evindeki RAM

WhatsApp Image 2025-08-07 at 23.01.28.jpeg -> arkadasin evindeki 3070 ti ekran karti

Bunun uzerine ekran karti ve RAM arizali diye iade edip; RTX 5060ti 16gb ve XPG 6000Mhz cl30 2×16 GB kaliteli RAM aldim sorunlar geri geldi. Devami zaten anakart, PSU, SSD, CPU degisimi ile devam etti ve hiçbiri bir fark yaratmadı.

Sistemin su anki güncel hali:

Güncel Sistem:

Anakart: Asus X870-P Wifi
Islemci: AMD Ryzen 7 9700X
Ram: XPG Caster RGB 32GB 6000 MHz CI30
Ekran Kartı: ASUS Dual Geforce RTX 5060 Ti 16GB
Sogutucu: FSP NC5 120mm
SSD: Samsung 990 Pro 1TB 7450/6900 Mb/s
PSU: High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU Kasa: ANTEC NX290
Monitor: AOC Q27G4ZR 2K 240Hz

Elimde kalan fazladan parcalar:

Anakart: Gigabyte B650M S2H
İşlemci: Ryzen 5 7600X
SSD: Lexar LNM610 1TB 3300/2600 Mb/s
PSU: Corsair CX650 650W 80 Plus Bronze

Donanim degisikligi surecinde tek işe yarayan islem arkadasin evindeki olmustu. Onun disinda parca degisimlerini cok detaylandirmadim zira fayda saglayan bir adim olmamisti. Özet olarak sunu diyebilirim; 4 ekran kartı, 4 RAM, 3 anakart, 2 SSD, 2 CPU, 2 PSU denendi. Ayrıca 4 monitor, 5 mouse da denendi. Ayar olarak da ince ince BIOS ayarı/RAM tuning, W10/W11 sayısız format, eski yeni ekran karti suruculeri, line interactive UPS, USB powered HUB, uzay sistem, farklı lokasyon vs. denendi.

Mouse hertz düşürme, MPO/G-Sync/HAGS/Game Mode on off denendi. Aygit yoneticisinden ses, mouse ve wifi suruculerini devredisi birakmayi denedim hatta mouse suruculerini silip tek tek kurmayi da denedim. Format oncesi tek tek tum suruculeri anakart sitesinden indirip manuel kurup sonra Windows guncellemesi yapmaya denedim yine fark yok. Bu liste uzar gider hicbiri işe yaramadigi icin uzatmama gerek yok. @Hasan Merkit

İşin komik kismi daha gecen baska bir arkadaş 6000mhz bir ram ve 3070ti ekran kartini getirdi yine gram fark etmedi. Yani 5 ay once iyilesme gordugumuz arkadasin evindeki o ekran karti ve "Intel" uyumlu ram kombinasyonu naptiysa yapti, bir daha toparlayamadik. @Recep Baltaş

Son yorumum: AM5 sistemler cok ciddi parca seciyor. Donanimsal bir ariza olma ihtimali kalmadi gibi bir sey. Windows input stack, timing uyumsuzlugu gibi suphelerim var. Bunu da bir kullanici olarak cozmem mumkun degil. Dolayisi ile sizlerden yeni bir oneri gelemeyecekse iki hafta sonra tum sistemi parca parca satmaya baslayacagim. Forumda 6 ayım dolmadigi icin daha ilan acamiyorum, yoksa coktan acardim. Belki yazilimsal bir acik fark edersiniz diye size de sureci aktarmak istedim.

-> goruntu bozulmasi ornegi

https://drive.google.com/file/d/1MspUpUqS4fPD3ZIC7-drTAuv8VYnKECg/view?usp=drivesdk -> Oyuna girince baslayan mouse lag ornegi

Son düzenleme:
Hocam, benim de yaşadığım sorun klasik bir “fps düşük” meselesi değildi. Mouse ile bakarken frame-pacing bozuluyordu, kareler düzensiz geliyordu; görüntü akmıyor, mikro takılmalar oluyordu. İlginç tarafı şu: Klavye ile yönlendirme yaparken hiçbir problem yoktu. Yani sorun saf performans değil, giriş (input) ve zamanlama (timing) kaynaklıydı.

Oyunu açmadan önce arka planda ne varsa kapatıyordum; tray ikonları, servisler, hatta gereksiz sistem bileşenleri… bir miktar rahatlatıyordu ama kök sorunu çözmüyordu.

Asıl çözüm, işi donanım ve işletim sistemi seviyesine indirince geldi.

Windows XP'de non-ACPI kurulum yaptım, BIOS'tan HPET'i devre dışı bıraktım ve sistemin tsc zamanlayıcısını kullanmasını sağladım. Sonuç?
Half-Life inanılmaz derecede akıcı hale geldi. Mouse ile yaşadığım o tüm frame-pacing bozuklukları tamamen ortadan kalktı. Kamera hareketleri yağ gibi akmaya başladı, aim hissi düzeldi, oyun ilk defa “olması gerektiği gibi” hissettirdi.

Her akıcılık sorunu FPS ile ilgili değildir. Yanlış timer, yanlış interrupt yönetimi ve kötü input zamanlaması, oyunu kağıt üstünde yüksek FPS'te çalışsa bile rezil edebilir.

@CRT_User, benimle birebir aynı sorunu yasamissiniz. Input ve timing kaynakli oldugunu fark edeli cok oluyor. Ayrica sunu ogrendim AM5 sistemler cok ciddi parca seciyor. Bunu 4 ekran karti, 4 RAM deneyip sadece birinde %95 duzelme gormemden anlayabiliriz. Bundan sonraki sistemimi daha giriş/orta seviye, stabil calisıcak bir şey yapmaya calisacagim.

Windows XP denemedim fakat; Windows 10 ve Windows 11'i sayısız kere denedim. Linux'u denesem de belki olurdu ama ona dair pek bir bilgim olmayinca ustune dusmedim.

Bu cok garip bir sorun. Arastirdigimda birebir ayni sorunu yasayanlar genelde; mouse Hertz degerini 125/250'ye dusurerek ya da farklı fareye gecerek cozmusler. Bende ne yazik ki tık yok. Haliyle konu cozumsuz kaldi.

Son düzenleyen: Moderatör: