SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Arkadaşlar iyi akşamlar. Yaşamakta olduğum üç farklı sorun var ve bir türlü kaynağını bulamıyorum:

1- Monitörle beraber gelen DP kablosunu çıkarıp kendi aldığım VESA Sertifikalı 1.4 DP kablosu ile sistemimi test ettim. Herhangi bir sorun yoktu normal bir şekilde masaüstüne gelip oyun testi yapabildim. Sonrasında eski DP kablosunu geri taktığımda Windows açılma sesi geldi fakat ekran siyah kalmıştı. Bir türlü görüntü gelmeyince DP kablosunu çıkarıp HDMI ile başlattım - malum öyle görüntü direkt geliyor - sonrasında monitörü tekrar DP'ye ayarlayıp güç tuşu ile bilgisayarı kapattım. HDMI kablosunu çıkarıp DP'yi geri takıp sistemi başlattığımda düzelmesini beklerdim çünkü önceden bu yöntem işe yarıyordu. Fakat bu sefer yine görüntü gelmedi. Dört beş kere DP kablosunu sök tak falan yaptım ancak ondan sonra masaüstü geldi diyebilirim. Böylesine bir saçmalık neden kaynaklanır önce onu sormak istiyorum. Bu ikinci monitör, her ikisinde de aynı sorunu yaşadım.

2- Hazır HDMI ile bağlantı sağlamışken BF1 oyun testi yaptım. Her zamanki gibi frametime ve FPS gayet stabil ilerlediği halde sağ-sol dönüşlerde görüntü bozulması meydana geldi. Hatta 1 dakikalık testte 30 saniye nispeten daha az bozulma olurken diğer 30 saniye çok fena görüntü bozulması oldu. Bildiğiniz framepacing tarzı bir bozulmaydı. Görüntü kare kare geliyordu, ekran yırtılması ile karıştırmayalım. Bunun üzerine oyundan çıkmak istediğimde menüye geçiş ekranında sol ve üst kısımda piksellenme fark ettim. Bunu ilk defa yaşamıyorum, DP takılı yaptığım testlerde de oluyordu. Görselini aşağıya iletiyorum incelersiniz.

BF1_test.webp

3- Aylardır çözüm aradığım kısma gelecek olursak HDMI, DP fark etmeksizin sağ-sol dönüşlerde görüntü bozulması devam ediyor. Çok uzatmak istemiyorum ama en kaydadeğer yaptığım denemeler; Anakart, RAM, PSU, monitör ve ekran kartı değişimi oldu. Güncel sorunları RTX 5060 Ti ekran kartı ile yaşamaktayım, belki yine arızalı bir ürün gelmiştir bilemiyorum. Bugüne kadar değişmeyen tek bileşen CPU ve SSD oldu. Bunlar bu tarz sorunlara sebep olur mu onu sizin donanım bilginize bırakıyorum.

Harici olarak; BIOS güncellemesi, VBIOS ekran kartı güncellemesi, eski yeni ekran kartı sürücüleri, W10/W11 sayısız temiz kurulum, ZenTimings ince RAM ve BIOS ayarları gibi birçok şey denendi. UPS, yeni mouse, mouse 500-1000 Hz, FPS Cap, V-Sync/G-Sync gibi denemeleri saymıyorum bile. OCCT, FurMark, LatencyMon, TestMem5 gibi testlerden de sistem bileşenleri başarı ile geçiyor. Artık ne yapacağımı şaşırmış bir haldeyim. @Recep Baltaş hocam bu konuya hiç dahil olmadınız, belki sizin tecrübeniz bir yol gösterir.

Görüntü bozulmasından ne kastettiğimi videolardan da inceleyebilirsiniz;

GÜNCEL SİSTEM BİLGİSİ:
  • Anakart: Asus X870-P Wifi
  • Islemci: AMD Ryzen 7 9700X
  • Ram: XPG Caster RGB 32GB 6000 MHz CI30
  • Ekran Kartı: ASUS Dual Geforce RTX 5060 Ti 16GB
  • Sogutucu: FSP NC5 120mm
  • SSD: Samsung 990 Pro 1TB 7450/6900 Mb/s
  • PSU: High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU
  • Kasa: ANTEC NX290
  • Monitör: AOC O27G4ZR 2K 240Hz

Son düzenleyen: Moderatör:
@CRT_User, video çektim Drive'a yüklensin atacağım. Aslında Razer DeathAdder V3 bana güven bir mouse değil zira yazılımını kurunca masaüstünde bile laglı hareket etmeye başlıyor mouse. Yazılımı silince 1000Hz, 1000 DPI oyun dışında sorunsuz kullanılıyor. Oyuna girince yük altında yine laglı, maça girince de jitter tarzı o attığım videodakilere benzer bozulmalar oluyor. Harici olarak dört mouse daha denendi (Rampage X-pike R89, Logitech G102, bilgisayarcıdaki giriş seviye ve arkadaşın evindeki) ama top-tier mi lazım bilemiyorum. Gerekmemesi lazım bence.

@CRT_User az çok fikir oluşmuştur kafanda. Sence sorun nereden kaynaklanıyor? Spesifik olarak neyin sebep olduğunu değil de nerede/neyden olduğunu merak ediyorum.
Elektriksel ya da manyetik bir gürültü olabilir diyeceğim ama başka bir yerde de denemesine rağmen sorunların devam ettiğini söylemişti. Farklı bir platforma geçildi, Z790’da USB hattı genelde daha stabil olur; buna rağmen sorun sürüyorsa iş biraz daha karışık. Hangi GPU’ları denediğini bilmiyorum ama GPU ile monitör arasında bir senkronizasyon problemi de olabilir. Gerçi burada da farklı monitörler denediğini belirtmişti. En net çözdüğü kombinasyonun arkadaşının evinde 3070 Ti ve XMP uyumlu RAM olduğunu söylemişti. Belki 5060 Ti’yi çıkarıp Intel’in kendi GPU’sunu deneyebilir; aynı görüntü bozulması olacak mı diye görmek faydalı olur. Alternatif olarak Intel uyumlu XMP RAM’lere tekrar dönmesi de mantıklı bir test olabilir.

@CRT_User, video çektim Drive'a yüklensin atacağım. Aslında Razer DeathAdder V3 bana güven bir mouse değil zira yazılımını kurunca masaüstünde bile laglı hareket etmeye başlıyor mouse. Yazılımı silince 1000Hz, 1000 DPI oyun dışında sorunsuz kullanılıyor. Oyuna girince yük altında yine laglı, maça girince de jitter tarzı o attığım videodakilere benzer bozulmalar oluyor. Harici olarak dört mouse daha denendi (Rampage X-pike R89, Logitech G102, bilgisayarcıdaki giriş seviye ve arkadaşın evindeki) ama top-tier mi lazım bilemiyorum. Gerekmemesi lazım bence.
Sistemi OCCT, FurMark gibi stres testleriyle yüke soktuğunda da mouse rate testini yaptın mı? Bu sırada yine aynı dairesel hareketleri çizdiğinde, mouse polling rate 1000 Hz’de stabil şekilde çalışmaya devam ediyor mu?

@CRT_User

Sistemi OCCT, FurMark gibi stres testleriyle yüke soktuğunda da mouse rate testini yaptın mı? Bu sırada yine aynı dairesel hareketleri çizdiğinde, mouse polling rate 1000 Hz’de stabil şekilde çalışmaya devam ediyor mu?
Stres testi sırasında bu mouse uygulamasını daha önce kullanmadım. HWInfo değerlerini gözlemliyordum sadece 12,5,3.3V değerleri düşmüyordu.

@CRT_User

Stres testi sırasında bu mouse uygulamasını daha önce kullanmadım. HWInfo değerlerini gözlemliyordum sadece 12,5,3.3V değerleri düşmüyordu.
Dairesel hareketler yaptığında mouse jitter olmadan, olması gerektiği gibi 1000 Hz değerlerini gösteriyorsa sorun yok demektir. Ancak sistem yüke girdiğinde bu değerler stabil kalmıyorsa, orada bir problem olabilir; bunu da mutlaka kontrol etmek lazım. Ayrıca iGPU’yu aktif edip ekran kartını çıkararak Intel GPU sürücüsüyle de test yapabilir misin? Aynı görüntü yırtılmaları orada da oluyor mu, görmek faydalı olur..

Dairesel hareketler yaptığında mouse jitter olmadan, olması gerektiği gibi 1000 Hz değerlerini gösteriyorsa sorun yok demektir. Ancak sistem yüke girdiğinde bu değerler stabil kalmıyorsa, orada bir problem olabilir; bunu da mutlaka kontrol etmek lazım. Ayrıca iGPU’yu aktif edip ekran kartını çıkararak Intel GPU sürücüsüyle de test yapabilir misin? Aynı görüntü yırtılmaları orada da oluyor mu, görmek faydalı olur..
OCCT kurayım hangi yük testindeyken mouse testini yapmamı istersin?

iGPU testleri pek bir şey ifade etmiyor. Önceki RX 9060 XT, RTX 3070 Ti üzerinde yaptığım testlerde de iGPU'yu denedim; verdiği düşük FPS kaynaklı zaten çok daha kötü bir görüntü sunuyordu. Böylesine ince bir sorunu test etme şansın kalmıyor yani.

OCCT kurayım hangi yük testindeyken mouse testini yapmamı istersin?

İki farklı senaryoyu görmemiz lazım. Mouserater testini şu iki OCCT testi sırasında ayrı ayrı yapmanı öneririm:
CPU large data set - variable.
Bu test, bellek kontrolcüsünü imc ve ring bus hattını stress altına alır.
Eğer large data set testi sırasında mouserater dalgalanmaya başlarsa, sorun işlemci içindeki ınterrupt handling veya RAM zamanlamalarından kaynaklanıyor olabilir.

OCCT - Power.
Bu test hem CPU'yu hem de GPU'yu aynı anda tam yüke sokarak prizden ve PSU'dan maksimum akımı çeker. Bu test kasanın içindeki elektriksel gürültüyü tepeye çıkarır. Eğer sistem sadece Power testi sırasında mouse lag yapıyorsa, sorun elektriksel parazit veya PSU'nun kötü voltaj vermesinden kaynaklı olabilir.

iGPU testleri pek bir şey ifade etmiyor. Önceki RX 9060 XT, RTX 3070 Ti üzerinde yaptığım testlerde de IGPU'yu denedim; verdiği düşük FPS kaynaklı zaten çok daha kötü bir görüntü sunuyordu. Böylesine ince bir sorunu test etme şansın kalmıyor yani.

Yine de test etmen mantıklı olur sonuçta platform değişti ve Intel HD Graphics çok daha geniş bir uyumluluğa sahip. Bu da farklı ve daha net sonuçlar verebilir.

@CRT_User RAM + CPU olanı seçip mouse değerlerini gözlemledim. Yük altında 500-600 Hz'de gezdi. 800-1000 arasına asla gelemedim. Bu belki bir işarettir. Video çektim yükleyeceğim.
Evet bir anomali bulduk. modern işlemcinin, yük altındayken saniyede 1000Hz işleyemeyip 500-600Hz'e düşmesi normal bir durum değil Bir rapor 1 ms sonra, diğeri 3 ms sonra, öbürü 0.5 ms sonra geliyor. Ekranda gördüğün o sağ-sol dönüşlerdeki bozulma, aslında farenin koordinatlarının ekrana tutarsız iletilmesi olabilir. Görüntü akıyor gibi görünse de, senin bakış açın aim takıla takıla döndüğü için görüntü yırtılıyor gibi hissediyorsun.

Aynı testi ben de yapıp geri dönüş sağlayayım sana.

RAM testinde bende mouse rate tarafında bir düşüş gözlemledim; ancak CPU tek başına test edilirken böyle bir düşüş olmadı. Power testinde de herhangi bir problem yaşamadım. Sen de bu iki testi aynı şekilde dener misin?

Son düzenleme: