Leon Kennedy

Çalışkan
Herkese merhaba. Geçtiğimiz ay 4070 Ti ekran kartımda stutter problemi yaşadığım için konu açmıştım, 5070'e geçince düzeldi fakat dün ilginç şekilde GPU kullanımı düşmeye başladı. Dün sistemime yeni fanların montajını yapmak için ekran kartını söktüm, sistemimde NZXT fan kontrolcüsü var fakat Lian Li fanlara uymadığı için ekstra Lian Li kontrolcü takıp fanların montajını yaptım. Fan montajından önce problem yaşamıyordum, dün sistemi ilk açtığımda normalde boşta 34-37 arası olan ekran kartı sıcaklığı 45 oldu, bugün normal değerlerine döndü. Şu anda ekran kartı kullanımı oyundayken bir anda düşüyor. Örnek vermek gerekirse 15-50-70-80 gibi değerlere düşüyor. Ekran kartı sıcaklığı %99'da 57-61 arası yani normal. Aklıma 3 sebep geliyor, ekstra fan kontrolcüsü takmak ya da ekran kartı güç kablosunda bir iletişimsizlik. Kullanım düşünce voltaj da düşüyor. Yeni fan taktığımda Lian Li uygulaması açılışında bir soru sordu okumadan boşluğuma geldi evet dedim. Acaba yeni parça taktığım için BIOS'ya da Windows'ta kendiliğinden ayarlar mı değişti? Ekran kartını çıkartmadan önce sistemdeki statik elektriği boşaltmayı unuttum, bundan kaynaklı olma ihtimali de var.

Sistemim:
  • ASUS TUF X670E PLUS
  • Ryzen 5 7600X
  • Gigabyte RTX 5070 OC
  • 2X 16 GB G.Skill Trident Z 6000 MHz CL30
  • Corsair RM750 80+ Gold
  • Adata 850 M.2
  • NZXT H9 Elite
  • Arctic LiquidFreezer 360mm

Son düzenleme:
Herkese merhaba. Geçtiğimiz ay 4070 Ti ekran kartımda stutter problemi yaşadığım için konu açmıştım, 5070'e geçince düzeldi fakat dün ilginç şekilde GPU kullanımı düşmeye başladı. Dün sistemime yeni fanların montajını yapmak için ekran kartını söktüm, sistemimde NZXT fan kontrolcüsü var fakat Lian Li fanlara uymadığı için ekstra Lian Li kontrolcü takıp fanların montajını yaptım. Fan montajından önce problem yaşamıyordum, dün sistemi ilk açtığımda normalde boşta 34-37 arası olan ekran kartı sıcaklığı 45 oldu, bugün normal değerlerine döndü. Şu anda ekran kartı kullanımı oyundayken bir anda düşüyor. Örnek vermek gerekirse 15-50-70-80 gibi değerlere düşüyor. Ekran kartı sıcaklığı %99'da 57-61 arası yani normal. Aklıma 3 sebep geliyor, ekstra fan kontrolcüsü takmak ya da ekran kartı güç kablosunda bir iletişimsizlik. Kullanım düşünce voltaj da düşüyor. Yeni fan taktığımda Lian Li uygulaması açılışında bir soru sordu okumadan boşluğuma geldi evet dedim. Acaba yeni parça taktığım için BIOS'ya da Windows'ta kendiliğinden ayarlar mı değişti? Ekran kartını çıkartmadan önce sistemdeki statik elektriği boşaltmayı unuttum, bundan kaynaklı olma ihtimali de var.

Sistemim:
  • ASUS TUF X670E PLUS
  • Ryzen 5 7600X
  • Gigabyte RTX 5070 OC
  • 2X 16 GB G.Skill Trident Z 6000 MHz CL30
  • Corsair RM750 80+ Gold
  • Adata 850 M.2
  • NZXT H9 Elite
  • Arctic LiquidFreezer 360mm
Hangi çözünürlükte kullanıyorsunuz?
Bildiğim kadarıyla ekran kartı 2k çözünürlükte devreye giriyor.

Ekran kartı her an devrede zaten görüntü bile alamaz yoksa.
Eğer performansta kayıp, FPS'te düşüş yoksa sorun yok hocam devam edin.
Yük altında ya da günlükte mavi ekran yediniz mi?
Hocam hani 1080p de işlemci daha çok kullanılıyor ya onu demek istedim

Ekran kartı her an devrede zaten görüntü bile alamaz yoksa.
Eğer performansta kayıp, FPS'te düşüş yoksa sorun yok hocam devam edin.
Yük altında ya da günlükte mavi ekran yediniz mi?
Hocam herhangi bir mavi ekran ya da sistemsel hata almadım. Kullanım düştüğü için fps’te düşüyor.

DDU ile sürücüyü kaldırıp tekrardan kurun hocam, 577 veya 580.97 sürümleri deneyebilirsiniz.
Hocam deneyeyim fakat merak ettiğim hiçbir driver güncellemesi yapmadığım halde yani sistemde hiçbir şeyi değiştirmediğim halde neden bir anda böyle oldu? Ekran kartını takarken biraz fazla baskı uyguladım pinler mi zarar gördü diye düşünüyorum ama pinler zarar görse daha farklı sorunlara yol açar diye biliyorum.

Hocam deneyeyim fakat merak ettiğim hiçbir driver güncellemesi yapmadığım halde yani sistemde hiçbir şeyi değiştirmediğim halde neden bir anda böyle oldu? Ekran kartını takarken biraz fazla baskı uyguladım pinler mi zarar gördü diye düşünüyorum ama pinler zarar görse daha farklı sorunlara yol açar diye biliyorum.

Driversız kartı direksiyonsuz araba gibi düşünebilirsiniz düz yolunda gitmez.
Stabil değildir yani.

Driversız kartı direksiyonsuz araba gibi düşünebilirsiniz düz yolunda gitmez.
Stabil değildir yani.
Hocam driversız kullanmıyorum, benim demek istediğin son stabil oynadığım ile şu an ki problemli oynadığım arasında hiçbir driver farkı yok.

Dün sıcaklıkları kontrol ederken yeni bir şey farkettim. Afterburner programındaki saat hızlarına bakıyordum, ekran kartı masaüstünde %1 kullanılırken bile saat ve bellek hızları yukarı fırlıyor, normalde sanırım 200-400 arası olması gerekirken birisi 14.000 diğeri ise 2.700 civarına yükseliyor. Boşta 34 derece olan kart 40’a dayanmaya başladı. Kartta coil whine yoktu fakat dün oyuna girdiğimde coil whine başladığını farkettim. İşin en garip kısmı ise masaüstünde mouse’u oynatırken ince bir coil whine oluyor, aynı şekilde tarayıcı açıkken de oluyor. Masaüstünde bile ince coil whine sesi gelmesi, anakart veya güç kaynağından geldiğini düşündürüyor.

Son düzenleme: