Öyle tahmin ediyorum ki sizde zeka geriliği var. Benim forumuma gelmiş, muhtemelen benim hiçbir zaman tavsiye etmediğim AMD ekran kartlı bir sistem almış kişi üzerinden bana saldırıyorsunuz.

Çok nadir tek kanal sistem tanıtımı yapmışımdır ki yaptığımda da bunu videoda eksi olarak belirtmişimdir. E o zaman burada sizi rahatsız eden nedir sayın ****** ******?

Zaten insan olsanız takma isim ardına gizlenmezsiniz 😎

E sen gelmişsin ya, sen çöz. Ekran kartı AMD. AMD öneren ağababaların gelsin.

Daha 7 mesajın var, kudurmuş it gibi etrafa saldırıyorsun. Biliyorsan millete yardımcı ol da çözüm sayısı görelim.

Ya birader çok etiksen aç kendi kanalını da video yap. Gördük en etiğini. AMD ekran kartında sorun yaşayanların sorunu ekran kartı değil, PSU diyor.

Benimki hazır sistem değil ekran kartı 2.el diğer parçalar parça parça aldım.

Benim görüşüme göre, hazır sistemler özelleştirme ekranından birkaç değişiklik yapılarak alınacaksa alınmalı. Sistemin ham halini tercih etmemek lazım. Çoğu incelenen hazır sistemde A620 anakart, giriş seviye kule tipi soğutucu ve PSU'lar kullanılmakta. Bu haliyle de kullanılmaz mı, evet kullanılır ama akabinde sorunlar çıkar. Burada bir kişiyi kötülemek yerine sistemin genelini eleştirmek lazım. Kendini yerli buildzoid olarak tanımlayan şahıs bile daha Micron, Samsung ve Hynix RAM'lerin farklarına kendi hakim değil, 1x16 Micron, Samsung RAM içeren sistem tanıtıp pazarlıyor. Hal böyleyken işi anlayan ya da anlamayan diye de ayırmak manasız. Kendisi sözde anlıyor, tonla video serisi var ama durum bu. Micron zaten son kullanıcıdan çekildi, AI tarafına yöneldi.

DDR5'te Hynix ve Samsung 16 gbit b-die tutunabildi. Diğerleri hiç var olmasa da olurdu. Sorun yaratmaktan başka bir işe yaradıkları yok. 10 kişiden 5 tanesinde bu ürünler sıkıntı yaratıyorsa bana göre fabrikasyon defektlidir. Ana sebebi ımc ve BIOS'lar için ekstra yük oluşturuyor ya da yazılım olarak DDR5 henüz matür formuna ulaşamadı. Say say bitmez, tonla sorun var. Giriş seviye B650M-R kartlar Nitro modu aktif olmadan Patriot 6000 CL30 Hynix RAM'leri bile train edemiyor mesela, kaç kişide bu sorunu çözdüm bu forumda. Başka forumlarda çözebilen olmadı. İşin içinde değilsen bilmen mümkün değil. DDR5'in halen daha sorunları var, zaman içinde düzelecek derken kriz geldi çattı.

Kullanılan çipten, ıc'den ziyade kapasite konusu ise doğru, tek modül 1x24, 1x32 tercih edilmeli. Çift modül 2x16 altına düşülmemeli. 16+8 GB kullanımlar vesaire özellikle yeri yok, stabilite bozuyor. Tam performans alamazsınız.

Konu sahibiyle ben diğer konuda aslında ilgilendim. Yaşadığı sıkıntının esas sebeplerinden biri 1x16 oluşu ve bloatware Windows olabilir. Onun haricinde BIOS Update sonrası sorunlar başlamıştı. Burada AMD'nin yeni AGESA'lar ile dayattığı bank Refresh mode ayarı sıkıntı çıkartıyor. Bu ayar şimdiye kadar normal mod'daydı, sonrasında relaxed-mixed Mode'ye çekildi. Haliyle Hynix haricindeki RAM'lerin bir kısmı boot etmiyor şu anda.

Bu sorunun çözümü de bu modu tekrardan normal mod çekmek ve iGPU kapatılıp Nitro ayarları uygulamak. Akabinde stabillik sağlanıyor. Micron çöp olduğu için tRFC ve trefı denemeleri başarısız sonuçlandı. O yüzden o kısmı Auto bırakmasını önerdim. Düz EXPO boot edemiyordu yeni AGESA'da. AMD'nin dayatması sonucu, artık tRFC kanadı Intel gibi olacak, ımc davranışı değişti.

ROG ve MSI forumlarda bu sorun sıkça dile getiriyor. Şu anda düz EXPO stabilitesi bozuyor dayatılan bu mod. AMD'nin dayatması sonucu firmalar BIOS'a entegre etti. Düz EXPO açınca güvenli moda atıyor, boot etmiyor.

Yabancı Buildzoid

Yabancı buildzoid video çekimlerine başladı, kendisi dile getirecek. Yerlisi henüz bir girişimde bulunmadı, o da bu videodan sonra eskiden de olduğu gibi copy paste yapıp kendi video serilerine entegre edecektir.

Ekstra önceki DDR4 sisteminde 5600X vardı Hikvision markasının 16x2 32 GB RAM vardı o zaman çok az oluyordu.

RAM'leri iade etmek mantıklı mı diğeri daha kargoya verilmedi bu aldığımda birkaç günlük işlemcim ısınmıyor Max 70 derece oluyor oyunda (oda Phantom spirit soğutucum artık soğutamadığü için) bugün sıvı soğutma alacağım onunla çözülür problem.

Micron RAM'leri değişmene gerek yok. 2x16 Dual Channel kullanım sağlayabilirsin. Önceki mesajda da uzunca anlatıp bahsettiğim gibi AMD artık IMC protokolünü değişti, Training birebir İntel'deki gibi olacak, ona benzetildi. tRFC kısmı Micron D-die uyum sağlamadığı için güncel BIOS sürümünde AMD'nin dayatması yüzünden düz EXPO'yu bile Boot edemiyordun. Bu Bank Refresh Mode ayarını eski NORM haline çevirince sendeki sorun düzeldi

Micron'un sıkıntısı özellikle AM5'te birçok sistemde Boot sorunları, Manuel Tuning izin vermemesi, sadece D-die özelinde kısmen 7200 MT/s civarı desteklemesi ama birincil, ikincil ve üçüncül zamanlamaları hiçbir şekilde sıkı halini kabul etmemesi, sadece ve sadece anakartın bıraktığı en gevşek halinde Boot etmesi, onun haricinde oyunlarda drop, stutter tarzında sıkıntılar yapması. 10 kullanıcıdan 5 tanesi sıkıntı yaşıyorsa, global ortamlarda, forumlarda bir sürü konu açılıp OC ile uğraşan kesimden hiç kimse Micron tercih etmiyorsa bir sebebi var, bu net şekilde belli.

@otrayt536 Senin senaryoda AMD'nin yeni AGESA'lar ile dayattığı bu Training algoritmasını sana anlattığım üzere eski haline çevirip Train ettireceksin bundan sonra. Memory Context Restore ve Power Down ayarları Disabled kalacak, iGPU ve Fast Boot mümkünse kapatacaksın. Nitro ayarları tam olacak, bu senaryoda bir sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum. Ama Micron kullanıcısı herhangi biri bu ayarlara vakıf olamayacağı için, düz EXPO bile açamayacak artık sendeki gibi. Durum bundan ibaret. Yakında forumlara bir sürü konu açılır bunun hakkında. Yabancı BZ video yayınladıktan sonra yerlisi de anlatır bu durumu. Sıkıntıya yol açıyor, eski hali gibi kalmalıydı bu algoritma. İntel'deki gibi olması AMD'nin yararına değil. Performans kısıyor ve voltajların Auto değerlerini yükselttiler sırf Boot sorunları yaşamayın diye. Hem gereksiz voltaj basıyorlar hem de Micron D-die kullandığın için tRFC kısmından gol yedin. Voltaj kısmı Timing'i kurtarmıyor senin anlayacağın.

1770650076330.webp

AGESA version 1.2.8.0'dan beridir uygulanan protokol bu. O yüzden güncel platformlarda Hynix öneriliyor. En ufak bir değişiklikte bile Samsung, Micron'da sendeki gibi Boot sorunu yaşanıyor. Ayarlarını eski haline çevirdiysen, Timing'leri Auto bırakıp önerdiğim ayarları uyguladıysan sendeki sorun çözülmüş olmalı.

ROG ve MSI Forum'larda gerekli konular açıldı ama AMD geri adım atacak gibi değil. Bundan sonra bu dayatma devam edecek gibi.

Micron RAM'leri değişmene gerek yok. 2x16 Dual channel kullanım sağlayabilirsin. Önceki mesajda da uzunca anlatıp bahsettiğim gibi AMD artık ımc protokolünü değişti, training birebir Intel'deki gibi olacak, ona benzetildi. tRFC kısmı Micron D-die uyum sağlamadığı için güncel BIOS sürümünde AMD'nin dayatması yüzünden düz EXPO'yu bile boot edemiyordun. Bu bank Refresh mode ayarını eski norm haline çevirince sendeki sorun düzeldi.

Micron'un sıkıntısı özellikle AM5'te birçok sistemde boot sorunları, manuel tuning izin vermemesi, sadece D-die özelinde kısmen 7200 MT/s civarı desteklemesi ama birincil, ikincil ve üçüncül zamanlamaları hiçbir şekilde sıkı halini kabul etmemesi, sadece ve sadece anakartın bıraktığı en gevşek halinde boot etmesi, onun haricinde oyunlarda drop, stutter tarzında sıkıntılar yapması. 10 kullanıcıdan 5 tanesi sıkıntı yaşıyorsa, global ortamlarda, forumlarda bir sürü konu açılıp OC ile uğraşan kesimden hiç kimse Micron tercih etmiyorsa bir sebebi var, bu net şekilde belli.

@otrayt536 senin senaryoda AMD'nin yeni AGESA'lar ile dayattığı bu training algoritmasını sana anlattığım üzere eski haline çevirip train ettireceksin bundan sonra. Memory context restore ve Power down ayarları disabled kalacak, iGPU ve Fast boot mümkünse kapatacaksın. Nitro ayarları tam olacak, bu senaryoda bir sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum. Ama Micron kullanıcısı herhangi biri bu ayarlara vakıf olamayacağı için, düz EXPO bile açamayacak artık sendeki gibi. Durum bundan ibaret. Yakında forumlara bir sürü konu açılır bunun hakkında. Yabancı bz video yayınladıktan sonra yerlisi de anlatır bu durumu. Sıkıntıya yol açıyor, eski hali gibi kalmalıydı bu algoritma. Intel'deki gibi olması AMD'nin yararına değil. Performans kısıyor ve voltajların Auto değerlerini yükselttiler sırf boot sorunları yaşamayın diye. Hem gereksiz voltaj basıyorlar hem de Micron D-die kullandığın için tRFC kısmından gol yedin. Voltaj kısmı Timing'i kurtarmıyor senin anlayacağın.

Eki Görüntüle 225848

AGESA version 1.2.8.0'dan beridir uygulanan protokol bu. O yüzden güncel platformlarda Hynix öneriliyor. En ufak bir değişiklikte bile Samsung, Micron'da sendeki gibi boot sorunu yaşanıyor. Ayarlarını eski haline çevirdiysen, Timing'leri Auto bırakıp önerdiğim ayarları uyguladıysan sendeki sorun çözülmüş olmalı.

ROG ve MSI forum'larda gerekli konular açıldı ama AMD geri adım atacak gibi değil. Bundan sonra bu dayatma devam edecek gibi.

Hocam yeni sıvı soğutma taktım başka bir şey yapmadım BIOS'tan fan ayarı yapacaktım bu çıktı karşıma.

@Ayhan Dönmez,

Dosya Ekleri

• IMG_20260209_201537.webp
    IMG_20260209_201537.webp
    2,8 MB · Görüntüleme: 29
Hocam yeni sıvı soğutma taktım başka bir şey yapmadım BIOS'tan fan ayarı yapacaktım bu çıktı karşıma.

@Ayhan Dönmez,

BIOS Default alıp önceki konuda önerdiğim ayarları gir. Sorunun düzelecek. Kendin Clear CMOS da yapabilirsin, CLR_CMOS pinlerine 15 saniye yıldız dokun, Power Switch 0 konuma al. Ya da BIOS Default alıp önceki konudaki ayarları gir. tRFC-tREFI elleme.

Hocam yeni sıvı soğutma aldım derelere yine aynı soğutucu sıfır altındaki termal macuna dokunulmamış.

BIOS default alıp önceki konuda önerdiğim ayarları gir. Sorunun düzelecek. Kendin clear CMOS da yapabilirsin, CLR_CMOS pinlerine 15 saniye yıldız dokun, Power Switch 0 konuma al. Ya da BIOS default alıp önceki konudaki ayarları gir. tRFC-trefı elleme.

Ama dereceler aynı.

BIOS default alıp önceki konuda önerdiğim ayarları gir. Sorunun düzelecek. Kendin clear CMOS da yapabilirsin, CLR_CMOS pinlerine 15 saniye yıldız dokun, Power Switch 0 konuma al. Ya da BIOS default alıp önceki konudaki ayarları gir. tRFC-trefı elleme.

E

Hocam bir şey fark ettim açtığım uygulamayı mouse ile hızlı bir şekilde hareket ettirince işlemci 10+ derece ısınıyor bu eski sistemimde olmuyordu bu sisteme geçince olmaya başladı.

Ekstra fan ayarı yapabileceğim bir uygulama var mı BIOS'tan fan ayarı istediğim gibi yapamıyorum 60 derecede 100%80 hızda çalışıyor fanlar.

Son düzenleme:
Hocam yeni sıvı soğutma aldım derelere yine aynı soğutucu sıfır altındaki termal macuna dokunulmamış.

Ama dereceler aynı.

E

Hocam bir şey fark ettim açtığım uygulamayı mouse ile hızlı bir şekilde hareket ettirince işlemci 10+ derece ısınıyor bu eski sistemimde olmuyordu bu sisteme geçince olmaya başladı.

Ekstra fan ayarı yapabileceğim bir uygulama var mı BIOS'tan fan ayarı istediğim gibi yapamıyorum 60 derecede 100%80 hızda çalışıyor fanlar.

RGB ve Fan kontrolü için kullanın. Programı yönetici açın.

Ryzen mimarisinde olağan böyle olması. İntel'den farklı. Anlık zıplamalar normal yani. Fan devri ile oynarsan kulak tırmalamaz fazla.

BIOS'tan PWM olarak değiştir fan modunu, DC'de kalmasın.

RGB ve fan kontrolü için kullanın. Programı yönetici açın.

Ryzen mimarisinde olağan böyle olması. Intel'den farklı. Anlık zıplamalar normal yani. Fan devri ile oynarsan kulak tırmalamaz fazla.

Bu fareyi hafif hızlı hareket ettirincede oluyor.

RGB ve fan kontrolü için kullanın. Programı yönetici açın.

Ryzen mimarisinde olağan böyle olması. Intel'den farklı. Anlık zıplamalar normal yani. Fan devri ile oynarsan kulak tırmalamaz fazla.

Uygulamayı nasıl açacağım indirdim ama kendisi gelmedi.

Son düzenleme: