R5 7600X & RX 6800 sistemde Valorant'ta sürekli donma ve ani FPS düşüşleri

Benimki hazır sistem değil ekran kartı 2.el diğer parçalar parça parça aldım.

Ekstra önceki DDR4 sisteminde 5600X vardı Hikvision markasının 16x2 32 GB RAM vardı o zaman çok az oluyordu.

Micron RAM'leri değişmene gerek yok. 2x16 Dual Channel kullanım sağlayabilirsin. Önceki mesajda da uzunca anlatıp bahsettiğim gibi AMD artık IMC protokolünü değişti, Training birebir İntel'deki gibi olacak, ona benzetildi. tRFC kısmı Micron D-die uyum sağlamadığı için güncel BIOS sürümünde AMD'nin dayatması yüzünden düz EXPO'yu bile Boot edemiyordun. Bu Bank Refresh Mode ayarını eski NORM haline çevirince sendeki sorun düzeldi

Micron'un sıkıntısı özellikle AM5'te birçok sistemde Boot sorunları, Manuel Tuning izin vermemesi, sadece D-die özelinde kısmen 7200 MT/s civarı desteklemesi ama birincil, ikincil ve üçüncül zamanlamaları hiçbir şekilde sıkı halini kabul etmemesi, sadece ve sadece anakartın bıraktığı en gevşek halinde Boot etmesi, onun haricinde oyunlarda drop, stutter tarzında sıkıntılar yapması. 10 kullanıcıdan 5 tanesi sıkıntı yaşıyorsa, global ortamlarda, forumlarda bir sürü konu açılıp OC ile uğraşan kesimden hiç kimse Micron tercih etmiyorsa bir sebebi var, bu net şekilde belli.

@otrayt536 Senin senaryoda AMD'nin yeni AGESA'lar ile dayattığı bu Training algoritmasını sana anlattığım üzere eski haline çevirip Train ettireceksin bundan sonra. Memory Context Restore ve Power Down ayarları Disabled kalacak, iGPU ve Fast Boot mümkünse kapatacaksın. Nitro ayarları tam olacak, bu senaryoda bir sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum. Ama Micron kullanıcısı herhangi biri bu ayarlara vakıf olamayacağı için, düz EXPO bile açamayacak artık sendeki gibi. Durum bundan ibaret. Yakında forumlara bir sürü konu açılır bunun hakkında. Yabancı BZ video yayınladıktan sonra yerlisi de anlatır bu durumu. Sıkıntıya yol açıyor, eski hali gibi kalmalıydı bu algoritma. İntel'deki gibi olması AMD'nin yararına değil. Performans kısıyor ve voltajların Auto değerlerini yükselttiler sırf Boot sorunları yaşamayın diye. Hem gereksiz voltaj basıyorlar hem de Micron D-die kullandığın için tRFC kısmından gol yedin. Voltaj kısmı Timing'i kurtarmıyor senin anlayacağın.

AGESA version 1.2.8.0'dan beridir uygulanan protokol bu. O yüzden güncel platformlarda Hynix öneriliyor. En ufak bir değişiklikte bile Samsung, Micron'da sendeki gibi Boot sorunu yaşanıyor. Ayarlarını eski haline çevirdiysen, Timing'leri Auto bırakıp önerdiğim ayarları uyguladıysan sendeki sorun çözülmüş olmalı.

ROG ve MSI Forum'larda gerekli konular açıldı ama AMD geri adım atacak gibi değil. Bundan sonra bu dayatma devam edecek gibi.

Hocam yeni sıvı soğutma taktım başka bir şey yapmadım BIOS'tan fan ayarı yapacaktım bu çıktı karşıma.

@Ayhan Dönmez,

Dosya Ekleri

• IMG_20260209_201537.webp
    2,8 MB · Görüntüleme: 30
Hocam yeni sıvı soğutma taktım başka bir şey yapmadım BIOS'tan fan ayarı yapacaktım bu çıktı karşıma.

@Ayhan Dönmez,

BIOS Default alıp önceki konuda önerdiğim ayarları gir. Sorunun düzelecek. Kendin Clear CMOS da yapabilirsin, CLR_CMOS pinlerine 15 saniye yıldız dokun, Power Switch 0 konuma al. Ya da BIOS Default alıp önceki konudaki ayarları gir. tRFC-tREFI elleme.

Hocam yeni sıvı soğutma aldım derelere yine aynı soğutucu sıfır altındaki termal macuna dokunulmamış.

Ama dereceler aynı.

E

Hocam bir şey fark ettim açtığım uygulamayı mouse ile hızlı bir şekilde hareket ettirince işlemci 10+ derece ısınıyor bu eski sistemimde olmuyordu bu sisteme geçince olmaya başladı.

Ekstra fan ayarı yapabileceğim bir uygulama var mı BIOS'tan fan ayarı istediğim gibi yapamıyorum 60 derecede 100%80 hızda çalışıyor fanlar.

Son düzenleme:

RGB ve Fan kontrolü için kullanın. Programı yönetici açın.

Hocam bir şey fark ettim açtığım uygulamayı mouse ile hızlı bir şekilde hareket ettirince işlemci 10+ derece ısınıyor bu eski sistemimde olmuyordu bu sisteme geçince olmaya başladı.

Ryzen mimarisinde olağan böyle olması. İntel'den farklı. Anlık zıplamalar normal yani. Fan devri ile oynarsan kulak tırmalamaz fazla.

BIOS'tan PWM olarak değiştir fan modunu, DC'de kalmasın.

Bu fareyi hafif hızlı hareket ettirincede oluyor.

Uygulamayı nasıl açacağım indirdim ama kendisi gelmedi.

Son düzenleme:
Hocam bir şey soracağım RX 6800 Sapphire Nitro+ modeli ekran kartım var bunun renkleri nereden kontrol edebilirim acaba?

@Ayhan Dönmez,

Yazılımı var, anakart ve ekran kartı yazılımını kurup bak. Olmazsa OpenRGB'den bak, bazen tanıyabiliyor kartı. Destek listesi var.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…