otrayt536

Uzman
Bugün bu sorun olmaya başladı Valorant oyun oynarken sürekli donuyor ve FPS bir anlık düşüp normale dönüyor ve bu çok oluyor.
  • RAM: Crucial 6000 MHz CL36 16 GB.
  • SSD: Samsung 970 Pro.
  • Ekran kartı: RX 6800.
  • Anakart: Gigabyte X870 Gaming X Wi-Fi 7 İşlemci: AMD Ryzen 5 7600X.

Son düzenleyen: Moderatör:
@Recep Baltaş Bu sorunun yanıtı Recep Baltaş'ta. Bu ve bunun gibi teknoloji editörlerine çoğu defa tek slotlu RAM'li PC'ler tanıtmaktan vazgeçin firmaların insanları kandırmasına izin vermeyin dedik ama yok.

Senin sorunun muhtemelen tek slot RAM kullanmaktan kaynaklı.

@Recep Baltaş Bu sorunun yanıtı Recep Baltaş'ta. Bu ve bunun gibi teknoloji editörlerine çoğu defa tek slotlu RAM'li PC'ler tanıtmaktan vazgeçin firmaların insanları kandırmasına izin vermeyin dedik ama yok.

Senin sorunun muhtemelen tek slot RAM kullanmaktan kaynaklı.

2. olanı şimdi söyledim maaşım az yatacak ama normal yattı o yüzden 2. sipariş ettim. Ama yardım edebilirseniz mutlu olurum çünkü çok oluyor.

2. olanı şimdi söyledim maaşım az yatacak ama normal yattı o yüzden 2. sipariş ettim. Ama yardım edebilirseniz mutlu olurum çünkü çok oluyor.

BIOS'tan EXPO 1'i aktif et. RAM'in primary Timings'leri 36-38-38-38 olarak gir. Ekstra olarak alt bölümde ikincil zamanlamalar olur. TREFI 50000, tRFC 500 yap. TWTRL 12, TRRDS'yi 8, TRDWR'yi 16 yap. Geri kalanlar Auto'da ve EXPO 1 ne yaptıysa öyle kalsın. Ve en önemlisi UCLK div1 mode bunu kesinlikle UCLK: MCLK yani 1:1 yapacaksın 1:2 yapma muhtemelen Auto'da 1:2 modda çalışıyor.

BIOS'tan EXPO 1'i aktif et. RAM'in primary Timings'leri 36-38-38-38 olarak gir. Ekstra olarak alt bölümde ikincil zamanlamalar olur. Trefı 65535, tRFC 500 yap. Twtrl 12, Trrds'yi 8, TRDWR'yi 16 yap. Ve en önemlisi uclk div1 mode bunu kesinlikle uclk: Mclk yani 1:1 yapacaksın 1:2 yapma muhtemelen Auto'da 1:2 modda çalışıyor.

@Ayhan Dönmez hocam dün bana Crucial RAM'ler konusunda yardım etti. RAM'leri anakart boot edemiyordu, bazı ayarlar yaptım. Mesela tRFC 750, tREFI 35000. tam hatırlamıyorum ama buna benzer ayarlar yaptım, sizin dediğiniz ayarları yapsam bir sıkıntı olmaz değil mi?

@Ayhan Dönmez hocam dün bana Crucial RAM'ler konusunda yardım etti. RAM'leri anakart boot edemiyordu, bazı ayarlar yaptım. Mesela tRFC 750, tREFI 35000. tam hatırlamıyorum ama buna benzer ayarlar yaptım, sizin dediğiniz ayarları yapsam bir sıkıntı olmaz değil mi?

Arkadaş muhtemelen sistem kendisini açsın diye gevşek zamanlamalar vermiş sana ama sistem bu şekilde açılacağına hiç açılmasın daha iyi çünkü RAM zaten tek başına performans sorunu yaratırken bu şekilde çalışmasının bir esprisi kalmıyor. Sen benim dediğim şekilde timingsleri ayarla açılmazsa BIOS pilini söküp default eski haline dönersin fotoğraflarını çek. Endişelenecek bir durum yok. UCLK 1:1 yapmayı unutma.

Arkadaş muhtemelen sistem kendisini açsın diye gevşek zamanlamalar vermiş sana ama sistem bu şekilde açılacağına hiç açılmasın daha iyi çünkü RAM zaten tek başına performans sorunu yaratırken bu şekilde çalışmasının bir esprisi kalmıyor. Sen benim dediğim şekilde timingsleri ayarla açılmazsa BIOS pilini söküp default eski haline dönersin fotoğraflarını çek. Endişelenecek bir durum yok. UCLK 1:1 yapmayı unutma.

Micron Timing yemiyor DDR5'te. 240 ns tRFC ve 50K tREFI bile sıkıntı çıkartıyor. 16 GB tek modül yeterli değil, Dual Channel şartı yok ama 1x32 olsa ya da 1x24, o zaman hiç sıkıntı kalmazdı. 2x32 bit oluşu nedeniyle DDR4'teki kadar önem arz etmiyor burada Dual oluşu. Dual oluşun tek espirisi kapasite. 2x16 ya da 1x32 harici DDR5'te tercih edilmemeli. Bütçe dahilinde 1x24 3Gbit Hynix M-die olur diğer tercih.

BIOS'tan EXPO 1'i aktif et. RAM'in primary Timings'leri 36-38-38-38 olarak gir. Ekstra olarak alt bölümde ikincil zamanlamalar olur. TREFI 50000, tRFC 500 yap. TWTRL 12, TRRDS'yi 8, TRDWR'yi 16 yap. Geri kalanlar Auto'da ve EXPO 1 ne yaptıysa öyle kalsın. Ve en önemlisi UCLK div1 mode bunu kesinlikle UCLK: MCLK yani 1:1 yapacaksın 1:2 yapma muhtemelen Auto'da 1:2 modda çalışıyor.

@tamon Bu Timing'lerin 1 tanesini bile Micron yemiyor. tRAS 38 yine AM5'te uygunsuz. 126 bırakılıyor şu anda. 36-38-38 binning olduğu için Primary kısmı yiyecektir 1.35-1.4V'ta ama özellikle Subtiming ve tREFI-tRFC Micron D-die yapamıyor DDR5'te. Zaten son kullanıcıdan çekildi, DDR5 ve AM5'te Hynix H16A>H24M>H16M>S16B>M16D>Nanya ve diğerleri. S16B ve sonrasındakiler lüzumsuz.

240 ns tRFC Boot etmiyor hatta, arkadaşta 260 ns etti. tREFI 50K ile beraber oyunlarda sıkıntı yaşıyor. 1x16 yerine 1x24 ve 1x32 tek modül tercih edilmeli. 2x32 bit tolere ediyor. Çift kanal şart değil, önemli olan kapasite. 1080p harici artık tek 16 GB modül kurtarmıyor, sınırda. Windows debloat ile belki kurtarır, oyunların çoğu problematik. 1440p ve 4K'da kabul görmez. Hazır toplama sistemler zaten tercih etmeyin, gördünüz mü kaçın.

1770582351570.webp

Micron Timing yemiyor DDR5'te. 240 ns tRFC ve 50K tREFI bile sıkıntı çıkartıyor. 16 GB tek modül yeterli değil, Dual Channel şartı yok ama 1x32 olsa ya da 1x24, o zaman hiç sıkıntı kalmazdı. 2x32 bit oluşu nedeniyle DDR4'teki kadar önem arz etmiyor burada Dual oluşu. Dual oluşun tek esprisi kapasite. 2x16 ya da 1x32 harici DDR5'te tercih edilmemeli. Bütçe dahilinde 1x24 3Gbit Hynix M-die olur diğer tercih.

@tamon Bu Timing'lerin 1 tanesini bile Micron yemiyor. TRAS 38 yine AM5'te uygunsuz. 126 bırakılıyor şu anda. 36-38-38 binning olduğu için Primary kısmı yiyecektir 1.35-1.4V'ta ama özellikle Subtiming ve tREFI-tRFC Micron D-die yapamıyor DDR5'te. Zaten son kullanıcıdan çekildi, DDR5 ve AM5'te Hynix H16A>H24M>H16M>S16B>M16D>Nanya ve diğerleri. S16B ve sonrasındakiler lüzumsuz.

240 ns tRFC Boot etmiyor hatta, arkadaşta 260 ns etti. TREFI 50K ile beraber oyunlarda sıkıntı yaşıyor. 1x16 yerine 1x24 ve 1x32 tek modül tercih edilmeli. 2x32 bit tolere ediyor. Çift kanal şart değil, önemli olan kapasite. 1080p harici artık tek 16 GB modül kurtarmıyor, sınırda. Windows debloat ile belki kurtarır, oyunların çoğu problematik. 1440p ve 4K'da kabul görmez. Hazır toplama sistemler zaten tercih etmeyin, gördünüz mü kaçın.

Eki Görüntüle 225706

Hocam ben araştırmadım Lexar'ın hangi die olduğunu arkadaşa da denemesi için söyledim zaten benim dediğim şekilde açsa bile stabil kalmayacaktır. Aynı RAM'in diğer tekini alırsa sorun %99 çözülür.

Muhtemelen arkadaş hazır sistem aldı. @Recep Baltaş'ı burada defalarca eleştirdim şu işten vazgeç tek slotluk RAM'leri tanıtma insanları aptal yerine koyma diye. Klasik ukala çok bilmiş tavrını takındı. (ki donanımdan anladığını da çok zannetmiyorum)

Şimdi ölü taklidi yapar. Gelsin bu arkadaşın sorununu çözsün şimdi. Yazık günah gerçekten.

@Recep Baltaş Bu sorunun yanıtı Recep Baltaş'ta. Bu ve bunun gibi teknoloji editörlerine çoğu defa tek slotlu ram'li PC'ler tanıtmaktan vazgeçin firmaların insanları kandırmasına izin vermeyin dedik ama yok.

Senin sorunun muhtemelen tek slot ram kullanmaktan kaynaklı.
DDR5 teknolojisiyle üretilen RAM’ler, önceki nesillerden farklı olarak tek bir 64-bit veri yolu yerine 32-bit + 32-bit şeklinde iki bağımsız kanal yapısına sahiptir. Bu mimari sayesinde DDR5’te tek modül ile çift modül kullanımı arasında genellikle %10–15 civarında, görece küçük bir performans farkı oluşur.

Forumda toplam 4 mesajınız bulunuyor ve bunların ikisinin doğrudan Recep Baltaş’ı eleştirmeye yönelik olması, tarafsız bir yaklaşım sergilediğiniz izlenimini vermiyor. Bu kadar sınırlı bir performans farkına rağmen kullanıcıları ısrarla çift slot kullanmaya yönlendirip, aynı zamanda tüm odağı Recep Baltaş’ı suçlamaya kaydırmanızın temel amacının kullanıcı sorunlarını çözmek olduğuna inanmak zor.

İsterseniz 5. ya da 6. mesajda eleştiriyi sürdürmeden önce karşı tarafın yanıtını bekleyin. Aksi hâlde yazdıklarınız, DDR5 teknolojisini tam olarak kavramadığınız ve sadece soketi değiştirilmiş bir DDR4 gibi değerlendirdiğiniz izlenimini yaratıyor.

Hocam ben araştırmadım Lexar'ın hangi die olduğunu arkadaşa da denemesi için söyledim zaten benim dediğim şekilde açsa bile stabil kalmayacaktır. Aynı RAM'in diğer tekini alırsa sorun %99 çözülür.

Muhtemelen arkadaş hazır sistem aldı. @Recep Baltaş'ı burada defalarca eleştirdim şu işten vazgeç tek slotluk RAM'leri tanıtma insanları aptal yerine koyma diye. Klasik ukala çok bilmiş tavrını takındı. (ki donanımdan anladığını da çok zannetmiyorum)

Şimdi ölü taklidi yapar. Gelsin bu arkadaşın sorununu çözsün şimdi. Yazık günah gerçekten.

Onların çoğu sponsorlu içerik, sadece Recep Bey'i kapsamıyor. Bir sorun dahilinde zaten kendisi vakit bulduğu ölçüde hep yardımcı olmuştur. Son kullanıcı dostu bir editördür, diğerlerinden farkı aslında bu. Kendisini o yüzden destekledim bunca süre. Diğerlerinden net bir şekilde ayrılıyor kendisi birçok özelliği ile. Hazır sistem firmalarının dayatması çoğu ve sponsorlu içerik. Alan alır, almayan almaz. Gerekli bilgilendirme zaten forum ortamında net şekilde dile getiriliyor. Bilinçli bir kullanıcı sistemin ham halini satın almak yerine özelleştirip 2x16 şeklinde almalı.

Hatta DDR5'te eğer ki AM5 platformunda hiçbir sorun ile karşılaşmamak istiyorsa sadece 6000 CL30 Hynix tercih etmeli. DDR5'teki performans farkı, çift kanal olarak bakıldığında DDR4'teki gibi hatrı sayılır miktarda değil. 1x24 ya da 1x32 fazlasıyla iş görüyor, tek sorun kapasite burada güncel sistemlerde. Onun haricinde DR modüller bir tık daha performanslı AM5 özelinde ama IMC yükü oluşturuyor, eksi tarafı odur. Manuel Tuning işlemiyle 1x32'lik bir modülden elde edilecek verim, 2x16 çift kanal düz EXPO bir modüle göre minimum %5-10 oranında daha fazladır.