Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Pointflow

Uzman
Öncelikle herkese merhaba. Bilgisayarımda bir süredir rastgele siyah ekran sorunu yaşıyorum ve sorabileceğim bir tek burası kaldı. Umarım çözümünü bulabilirim.
A320M S2H.
BIOS F57.
16 GB 3000 MHz 2 adet Corsair RAM.
AMD Ryzen 2700X.
Asus Expedition RX 570 4 GB.
Cooler Master RS-750 Bronze 80+ PSU.
Sistemim bulunmakta.

Bu sistemde daha önce 1200 AF işlemcim vardı ve sorunsuz çalışıyordu. Ancak 4/4 çekirdeğin zamanla oyunlarda drop yaratması nedeniyle biraz daha güçlü bir sisteme geçmek istedim ve 2700X e güncelledim. Bu işlemciyi mahallemdeki bir bilgisayarcıdan aldım. İlk taktığımızda işlemci çalışmadı. Kendisi başka işlemciler de denedi, 3600 vs. hiçbirini görmedi. Daha sonra bana anakart tamiri yapan birini çağırdığını ve "seri yolu tamiri" gibi bir şey yapıldığını söyledi. 2700X'te sorunsuz çalıştı. Ayrıca kasaya iyi bir kule tipi soğutucu fan da aldım.

Aldıktan sonra nadiren PC'de kapanmalar görmeye başladım. Çok nadir oyundayken siyah ekran olur, PC'deki fanlar tamamen çalışırdı kapa aç yapar düzelirdi. Şimdi bu artık iyice sıklaşmaya başladı. 2-3 günde bir yaşıyorum hemen hemen. Daha önce tavsiye üzerine MOSFET soğutucu da yapıştırmıştım anakarta ve MOSFET'ler de ortalama 70-80 derece oyun içinde. İşlemci ise genel olarak 65, GPU ise 70 derecede. Ama benim yaşadığım sorun her zaman olabiliyor. Bilgisayar boştayken veya sizlere bu yazıyı yazıyorken yaşama olasılığım var.

Genel olarak rastgele bir şekilde siyah ekran ve fanların tamamen çalışma sorununu yaşıyorum. Bilgisayar düğmeden kapanmıyor ve güç kaynağından kapatmak zorunda kalıyorum. Bugün düğmeden açmaya çalıştığımda tam start almadı gibi 2-3 kere basınca düzeldi ve PC açıldı. Genelde normal bir şekilde açılıyor.

Olay görüntüleyicisine baktığımda genel olarak Kernel Power 41 63 hatasını görüyorum. Bugün ilk defa dikkatimi çeken ayrıca eventlog 6008 hatasıydı. Minidump'ta ise herhangi bir dosya mevcut değil.

Bilgisayarcıya götürdüm ve kendisi FurMark dahil birkaç test yaptığını ancak bir kapanma gerçekleşmediğini söyledi. Ben de OCCT gibi testler yaptım ancak kapanmadı. Çok rastgele bir biçimde kapanıyor daha önce belirttiğim gibi. Daha doğrusu fanlar tamamen çalışıyor ve görüntüm gidiyor.

Dün BIOS pilini de yenisiyle değiştirdik ancak maalesef ki sorun düzelmedi.

Bilgisayardan fazlasıyla anlayan birisi değilim. Bunun sebebi sizce tam olarak ne olabilir? Şunu değiştir kurtulursun veya şunu tamir ettir kesin düzelir! Diyebileceğiniz bir şey var mı? Veya bir öneriniz var mı?

Şimdiden çok teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Çözüm
Ekran kartınızı görünce yıllar önce yaşadığım aynı sorun geldi aklıma. RX570 - 580 seri kartlarda sıkça rastlanan bir sorun. Ben de 2600 işlemci ile aynı sorunu çokça yaşadım. Kimisi voltaj ayarıyla kimisi driver optimizasyonuyla çözebilmişti. Ben RTX'e geçerek kurtulabildim ancak.
Ekran kartınızı görünce yıllar önce yaşadığım aynı sorun geldi aklıma. RX570 - 580 seri kartlarda sıkça rastlanan bir sorun. Ben de 2600 işlemci ile aynı sorunu çokça yaşadım. Kimisi voltaj ayarıyla kimisi driver optimizasyonuyla çözebilmişti. Ben RTX'e geçerek kurtulabildim ancak.

Çözüm
İstersen bir de RAM'leri test et şu şekilde.

Çok teşekkür ederim, bilgisayarcıda memtest86 ile test etmiştik ama bir hata çıkmamıştı. :/ Ram'lerden değildir diye düşünüyorum o yüzden.

Peki sizce bunu test etmenin alternatif bir yolu var mı? Yani direkt olarak gidip ekran kartı alsam bile boşu boşuna almış olmak istemiyorum. Önceki driver sürümüne vs. Dönmeyi denedim, Driver only sürümü kurdum ama bunlar da pek işe yaramadı.

Çok teşekkür ederim, bilgisayarcıda memtest86 ile test etmiştik ama bir hata çıkmamıştı. :/ Ram'lerden değildir diye düşünüyorum o yüzden.

Peki sizce bunu test etmenin alternatif bir yolu var mı? Yani direkt olarak gidip ekran kartı alsam bile boşu boşuna almış olmak istemiyorum. Önceki driver sürümüne vs. Dönmeyi denedim, Driver only sürümü kurdum ama bunlar da pek işe yaramadı.
Geçici olarak test amaçlı bir Nvidia kart temin etmek en sağlıklısı olacaktır. AMD kart ile yapılan testler hep ekran kartından mı acaba sorusunu aklınıza getirir.

Fakat alternatif olarak birkaç gün Linux ortamında test edebilirsiniz.
Yanılmıyorsam bu sorun yalnızca Windows işletim sisteminde oluşuyordu.

Bu durumda test başarılı sonuçlansa da sıkıntı Windows'ta değil yine ekran kartınızda olacak. En mantıklısı geçici Nvidia kart bulup denemek gibi.

Son düzenleme:
Geçici olarak test amaçlı bir Nvidia kart temin etmek en sağlıklısı olacaktır. AMD kart ile yapılan testler hep ekran kartından mı acaba sorusunu aklınıza getirir.

Fakat alternatif olarak birkaç gün Linux ortamında test edebilirsiniz.
Yanılmıyorsam bu sorun yalnızca Windows işletim sisteminde oluşuyordu.

Bu durumda test başarılı sonuçlansa da sıkıntı Windows'ta değil yine ekran kartınızda olacak. En mantıklısı geçici Nvidia kart bulup denemek gibi.
Geçtiğimiz günlerde belki işlemci bozuktur diye düşünüp 2700x'ten 1600 AF'ı deneme yanılma yöntemiyle test ettik ancak 4. günde gene PC'yi kullanmıyorken görüntü gitti, fanlar tamamen çalıştı ve 10 saniye sonra yeniden başlattı. Bakalım dediğiniz gibi sorun gerçekten ekran kartında olabilir. Geçici bir ekran kartı bulmaya çalışacağım eğer olursa durumdan haber ederim, teşekkür ederim.

Sorun gerçekten ekran kartındaymış. Denemek için RX580 ödünç almıştım ve Yaklaşık 8 gündür sorunsuz bir şekilde kullanıyorum. Bu kartı satın aldım bugün itibarıyla (RX 580 Nitro+) sorunu da bulmuş olduk. Çok teşekkür ederim yardımlarınız için.

Son düzenleme: