Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Doge

Yetkin
Makaleler
1
Geçici olarak AMD Wraith Spire soğutucusu sisteme takılı. YouTube'da videoyu ileri sarınca bile anlık 70 dereceleri görüyor işlemci. Boştaki derecelerde sorun yok. Oyun oynamıyorum. Eski soğutucuyu takana kadar gücünü düşürmek istiyorum.
  • İşlemci: R7 5700X
  • Anakart: ASUS ROG B550-E
Sistemi aşırı yavaşlatmasın ama gücünü de limitlerinde kullanmasın, birkaç sekmeyi aynı anda açınca vs. sıcaklığı zirve yapmasın.
Bu şekilde işlemcinin gücüne nasıl müdahale edebilirim?

Çözüm
Sistemi yavaşlatmadan 55 dereceyi bile zor görecek şekilde ayarlamanın bir yolu var mı?

Bence 60 derece bu soğutma ile zaten çok iyi. Daha da düşürmek biraz fazla peformans kaybına neden olabilir.

Bir de şu diyeceğim ayarları yapıp dene.

PPT: 105, TDC: 75, EDC: 120 <<=== Güncel değerler.
"Platform Thermal Throttle Limit" "55"
girin ve tekrar test edin.

Thermal Throttle Limit çok düşürdüğümüzden uzun süreli kullanımda performans azalacaktır. Ancak, işlemciyi sıcaklık ile sınırlamak, PPT ile sınrlamak kadar kayba neden olmaz. O yüzden böyle deneyelim.

Presetleri güncelledim. Dikkat edin.
Anladım, deneyeceğim. Yalnız bu noktada özellikle PPT değeri gözüme takıldı; ilk sefer PPT: 65, ikinci sefer de PPT: 60 değerini önerdiniz. Şimdi ise PPT: 105 olmasının yanı sıra diğer TDC ve EDC değerleri de düşmüş. Bunların CPU'ya etkisi ilk seferde ne idi, şimdi ne olacak?

PPT değerini sırasıyla HIGH/LOW/HIGH şeklinde değiştirdiğimiz için mantığı öğrenebilmek amacıyla soruyorum.

1740657143388.webp
Cinebench dahil diğer işlemlerde de 60 dereceye yaklaşamadım bile. Sadece Platform Thermal Throttle Limit değerini 55 yapmak yeterli miydi yoksa? (!)

Şimdilik anormal bir durum yok, kararlılığına bakmak için biraz böyle kalsın ayarlar.

Son düzenleme:
Bunların CPU'ya etkisi ilk seferde ne idi, şimdi ne olacak?

İlk ikisinde işlemciye güç limiti koyarak sıcaklık düşürmeye çalışıyordum. Yetmeyince sıcaklık limiti ile yapmanı istedim. Üçüncüde PPT/TDC/EDC limitlerini ayarladığımız sıcaklık limitinin üzerinde orantılı olarak düşürdüm ki sadece sıcaklık limiti sınır olsun. İlki gibi yüksek değerlerde kalabilirdi ama üçüncüde o kadar yüksek değere gerek yok.

Sadece Platform Thermal Throttle Limit değerini 55 yapmak yeterli miydi yoksa?

Yetmezdi, voltaj, frekans ve güç limitleri ayarları performansı korumaya yardımcı oluyor.

Cinebench dahil diğer işlemlerde de 60 dereceye yaklaşamadım bile.

Skorunuz R5 2600X olmuş, iyi değil. Testi tekrarlar mısınz? Arka planda bir şey çalışmasın.

1740659364562.webp
Nedense daha da düştü. Tarayıcıda ve video oynatımlarında kasmayacak kadar güçlü olması bence yeterli, neden iyi değil ki?

İşlemcin R3 3100 oldu. :D Yeter bana diyorsan kalsın ama çok düşük oldu. Bence 65 derece limit koy dene. Öyle kullan.
Ne güzel işte, kasma hissetmedikçe değiştirmeme gerek yok :d
Olmazsa deneme yanılma ile oynarım zaten. Şimdilik iyi gidiyoruz.

Hatta ROG 1070'e UV yapmamın boştaki sıcaklığına etkisi olur mu? Yeni konu açabilirim.

Pekâlâ. Kuralların söylediği gibi "beğeni" butonu ile yetinmek olmaz, bir teşekkürü borç bilirim; sağ olunuz ilginiz için.

1740678566697.webp

Mükemmel. Fan devrini kısınca Celeron'a döndü : )

Son düzenleme: