elestirmen

Uzman
Ryzen 7 5800X DeepCool LE520 sıvı soğutma ile yük altındayken sıcaklık anında 90 dereceye vuruyor. Sıvı soğutma ile daha iyi bir performans bekliyordum açıkçası. Aşağıda paylaştığım değerler normal mi sizce? Değilse sorun nerede?

Bu arada oda da nispeten serin bir oda.

ryzndepcool.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Tam oturmamış olabilir diyeceğim ama tam oturtamamak oturtmaktan daha zor. Yine de onu kontrol edip bir de fanlarına falan bakar mısın sıkıntı var mı montajlarında çalışıyorlar mı diye. LE serisi çok üst düzey bir sıvı soğutma değil ama bu değerlerden çok daha aşağıda çıkması lazım diye düşünüyorum.

Merhaba,
  • Soğutucu (bakır) plakanın altında şeffaf bir etiket var, onu çıkardınız mı (montajı siz yaptınız diye düşünerek sordum)?
  • Soğutucuda şansınıza pompa arızası olabilir ve bu yüzden sıcaklıklar aniden artıyor olabilir.
  • Soğutucunun 3 ya da 4 pin kablolarını anakartta hangi fan soketlerine taktınız (anakart modelini bilmemiz önemli)? Soğutucunun kullanım kılavuzuna bakarak öğrenebilirsiniz.

öncelikle cevaplarınız için teşekkürler. aldığım firma montajını yaptı o yüzden nasıl yapıldı bilemiyorum. Anakartım msi b550m pro-vdh wifi. Fanlar da yüksek devirde çalışıyor.

Bu konularda hiç tecrübem yok ama şu durumda ilk önce doğru takılmış mı onu kontrol etmem gerekiyor sanırım. Doğru takıldıysa thermal macunu mu yenilemem lazım?

öncelikle cevaplarınız için teşekkürler. aldığım firma montajını yaptı o yüzden nasıl yapıldı bilemiyorum. Anakartım msi b550m pro-vdh wifi. Fanlar da yüksek devirde çalışıyor.

Bu konularda hiç tecrübem yok ama şu durumda ilk önce doğru takılmış mı onu kontrol etmem gerekiyor sanırım. Doğru takıldıysa thermal macunu mu yenilemem lazım?

Hocam, hiç uğraşmadan ürünü kendilerine gönderin. Bilmediğiniz bir şey karşısında durup dururken garantinizden veya yapacağınız yanlış bir şeyden dolayı ürünlerinizden olmayın.

Ram soketlerinin solunda CPU_FAN yazan sokete soğutucunun fanlarının kablosunun takılı olması lazım, ram soketinin sağındaysa PUMP_FAN yazan yerede pompadan çıkan kablonun takılı olması gerekir.

Ekran görüntüsü 2024-03-12 033750.webp

Termal macunu yenilemeniz bir işe yaramaz, çünkü termal macun bakır bloğun altında sürülü olarak gelir.

Her şey doğruysa hiç vakit kaybetmeden firmayla iletişime geçip, ürününüzü servise gönderin, bırakın onlar sorunu çözsünler.

hocam aldığım firma 1000 km uzak bir şehirde ve kargola git gel vs. çok zaman kaybı olacak. En son o da yapılır ama şu durumda ilk neye bakmam laızm? Bahsettiğiniz soketlere kablolar takılı. pump fan ve cpu fan msi center yazılımında çalışıyor görünüyor.

Merhaba hocam. Kusuruma bakmayın, şimdi size cevap verebilecek boş zamanım oldu.
Şimdi size pompa kısmını söküp, macuna bakın ya da soğutucu bloğun altında etiket var mı diye kontrol edin demek isterdim fakat bu işlemci AM4 soket olduğu için bunu kesinlikle yapmayın. Çünkü bu sokette işlemcilerin dikkatli sökülmesi lazım aksi takdirde maddi zarara girebilirsiniz. Size tavsiyem makinayı garantiye yollayın, sorunu çözmelerini isteyin. İnanın bana bu iş uzaktan anlatarak yapılabilecek bir iş değil, çünkü sorunun tam nerede olduğunu fiziksel olarak kontrol etmeden size bir şey diyemem, size yardımcı olamadığım için beni affedin, tek yapabileceğiniz garantiye göndermek ama öncesinde firma ile görüşün ve durumu izah edip, buna göre aksiyon alın.
Eğer firma soğutucuda arıza olmadığını size bildirirse, soğutucunun daha iyi bir soğutucu ile aradaki farkın ödenerek değiştirilmesinide talep edebilirsiniz (yaparlar mı bilmiyorum).
Eğer kasanızın önü tamamen kapalıysa, ön kapağı dikkatlice sökerek, sıcaklık değişimlerine göre de hareket edebilirsiniz.

hocam internette araştırdığımda 140w çeken bu işlemci için aşağı yukarı benzer bir soğutma performansı olur gibi ifadeler var genelde. Bu cpu fazla ısınan bir işlemci olarak biliniyormuş. Eğer bir sorun değil de işlemci soğutucu ikilisinin elinden bu kadarı geliyorsa, stok termal macun yterine Arctic Mx 4 gibi bir ürün kullansam faydası olur mu?

Oyunlarda 140w çektiğine hiç şahit olmadım, ticari programlarda kullanılıyorsa olabilir.

Mx 4 sandığınız kadar da iyi bir macun değil (benim gözümde giriş-orta seviye bir macun), hele ki böyle bir işlemci için kullanmak yanlış olur. Bunun yanında o soğutucu zaten çok iyi bir soğutucu değil, arkadaşlarımız bunu belirtmişler.

Bunun yerine böyle bir macun almanız daha iyi olacaktır, kendim de bu macunu 5800X3D ile kullanıyorum.

Son olarak undervolt rehberlerine göz atabilirsiniz, düzgünce yapıldığın da güzel sonuçlar alabilirsiniz.