Merhaba. Geçenlerde de konusunu açtığım ikinci el topladığım sistemime bugün voltaj düşürme işlemleri yaptım. Sonuçları sizlerle de paylaşmak istedim, düşüncelerinizi belirtebilirsiniz.
Öncelikle neden Overclock değil de Undervolt yapmak istedim?
7/24 işlemci ve ekran kartı bazlı render işleriyle uğraşmadığım için benim için elzem olan şey donanımlarımın stabil, serin ve uzun ömürlü olmasıydı.
Sistem parçalarım;
R7 5800X.
Stok ayarlarda ve Turbo Boost ile bu arkadaş anakart 1.5V verdiği için yükte 85 derecelere dayanıyordu.
Benim işlemcim ortalama bir silikona sahipmiş ve 1.18V - 4.3 GHz'de stabilite yakaladım. Aslında çok daha iyi değerlerde Cinebench R23 testi yaptım ama R23 testinde sorun çıkartmayan sistem Prime95 testinde çöktü. Bu yüzden stabilite olarak Prime95'i baz almaya karar verdim ve bu ayarlarda Prime95'te 20 dakikada bir çökme yaşamadım.
İşlemcinin stok ayarlarda R23 çoklu çekirdek test sonucu şu şekilde:
Bense 400 MHz'den feragat ederek bu değeri yakaladım:
Çoklu çekirdekte 800 puan kaybı benim gibi bir kullanıcıya pek bir şey kaybettirmezken sıcaklığın maksimum 60.8 dereceye ulaşması uzun vadede çok şey kazandıracaktır.
Şimdi esas oğlanımız ekran kartına geçelim.
MSI GeForce RTX 2080 Super Gaming Trio.
Not: Karta Thermal Grizzly sıvı metal ve Ice Pulsar Dragon termal ped uygulaması yapılmıştır
Bu kartın sıfırı bile stok ayarlarda 70 dereceleri geçiyor, unutmayalım.
Fan devrini %50'ye sabitledim. Aslında otomatiğe aldığımda 60 dereceye çıkıp fan açmıyordu ancak %50 fan sesi rahatsız etmediği için daha serin çalışsın diye bu ayarı tercih ettim.
Kart stok değerinden neredeyse 100W daha az harcamasına rağmen oldukça serin ve performans kaybı 1080P'de 5 FPS kadar ki bu hiç mühim değil benim için.
TimeSpy sonucum:
TimeSpy testi sıcaklık değerleri:
Euro Truck Simulator 2 FHD Maksimum ayarlar %400 ölçeklemede sistemin durumu bu şekilde:
Sistemin fiziksel görüntüsü:
Vakit ayırıp okuyan herkese teşekkürler.
Öncelikle neden Overclock değil de Undervolt yapmak istedim?
7/24 işlemci ve ekran kartı bazlı render işleriyle uğraşmadığım için benim için elzem olan şey donanımlarımın stabil, serin ve uzun ömürlü olmasıydı.
Sistem parçalarım;
- R7 5800X
- X470 Gaming Pro Carbon MSI
- G.Skill Sniper X 2x8 GB 3200 MHz CL16
- Thermalright Phantom Spirit 120 SE
- RTX 2080S Gaming Trio MSI.
- High Power Performance GD 800W
R7 5800X.
Stok ayarlarda ve Turbo Boost ile bu arkadaş anakart 1.5V verdiği için yükte 85 derecelere dayanıyordu.
Benim işlemcim ortalama bir silikona sahipmiş ve 1.18V - 4.3 GHz'de stabilite yakaladım. Aslında çok daha iyi değerlerde Cinebench R23 testi yaptım ama R23 testinde sorun çıkartmayan sistem Prime95 testinde çöktü. Bu yüzden stabilite olarak Prime95'i baz almaya karar verdim ve bu ayarlarda Prime95'te 20 dakikada bir çökme yaşamadım.
İşlemcinin stok ayarlarda R23 çoklu çekirdek test sonucu şu şekilde:
Bense 400 MHz'den feragat ederek bu değeri yakaladım:
Çoklu çekirdekte 800 puan kaybı benim gibi bir kullanıcıya pek bir şey kaybettirmezken sıcaklığın maksimum 60.8 dereceye ulaşması uzun vadede çok şey kazandıracaktır.
Şimdi esas oğlanımız ekran kartına geçelim.
MSI GeForce RTX 2080 Super Gaming Trio.
Not: Karta Thermal Grizzly sıvı metal ve Ice Pulsar Dragon termal ped uygulaması yapılmıştır
Bu kartın sıfırı bile stok ayarlarda 70 dereceleri geçiyor, unutmayalım.
Fan devrini %50'ye sabitledim. Aslında otomatiğe aldığımda 60 dereceye çıkıp fan açmıyordu ancak %50 fan sesi rahatsız etmediği için daha serin çalışsın diye bu ayarı tercih ettim.
Kart stok değerinden neredeyse 100W daha az harcamasına rağmen oldukça serin ve performans kaybı 1080P'de 5 FPS kadar ki bu hiç mühim değil benim için.
TimeSpy sonucum:
TimeSpy testi sıcaklık değerleri:
Euro Truck Simulator 2 FHD Maksimum ayarlar %400 ölçeklemede sistemin durumu bu şekilde:
Sistemin fiziksel görüntüsü:
Vakit ayırıp okuyan herkese teşekkürler.
Son düzenleyen: Moderatör: