Makaleler
4
R7 7700X - 4x16 GB Trident Z5 Neo CL30 RAM Kit - MSI B650 Gaming Plus WiFi MoBo - XPG Reactor II 850W 80+ Gold PSU
:Referans amaçlı paylaşılmıştır, rehber niteliği taşımamaktadır.

1. Voltaj Değişimi (CPU VDDCR_VDD SVI3 TFN)​

• PBO Off (Stok): İşlemci yük altında oldukça agresif voltajlar çekiyor. Test esnasında tepe noktada maksimum 1.412 V seviyesini gördü.
  • Enhanced Mode 3: Agresif negatif Curve Optimizer profili sayesinde voltaj ciddi şekilde dizginlendi. Maksimum voltaj 1.256 V ile sınırlandırıldı, test boyu ortalaması ise 1.232 V seviyesine çekildi.

2. Toplam Güç Tüketimi (CPU Package Power)​

• PBO Off (Stok): Maksimum 145.5 W güç tüketirken, tüm test boyunca ortalaması 142.3 W gibi yüksek bir çizgide seyretti.
  • Enhanced Mode 3: Düşen voltajın etkisiyle tepe tüketim 143.5 W değerine indi. Asıl kazanç ise ortalamada: Test boyu ortalama tüketim 130.0 W seviyesine geriledi. (~12W daha az tüketim)

3. Sıcaklık ve Performans İlişkisi​

• Sıcaklık ve Frekans: PBO Off modunda işlemci 91.4 °C (ort. 89.4 °C) görerek termal sınıra dayanırken; Enhanced Mode 3 ile maksimum 88.5 °C (ort. 83.2 °C) seviyesinde kaldı ve çok daha serin çalıştı.
  • Cinebench R23 Skoru: Düşen sıcaklık ve optimize voltaj, çekirdeklerin yüksek frekansları daha uzun süre korumasını sağladı. Stok modda 16.662 puan alan işlemci, Enhanced Mode 3 ile 17.459 puan alarak ~%5 saf performans artışı yakaladı.

Özet Sonuç:
MSI'ın Enhanced Mode 3 profili, işlemciyi gereksiz voltaj yükünden kurtararak hem daha az güç tüketmesini, hem daha serin çalışmasını hem de stok ayarlara göre daha yüksek performans vermesini sağlıyor. Averaj frekans değerlerinde de artış var. Eğer silikon kaliteniz (silicon lottery) bu modu stabil çalıştırabiliyorsa, kesinlikle açık kalması gereken bir ayar.

PBO STOCK:

PBODisabled.webp

PBOEBM3:

PBOEnhancedMode3.webp

Son düzenleyen: Moderatör: