stinghardyzz

Uzman
Arkadaşlar ASUS ROG Ryujin III 360 ARGB Extreme sogutucu, ASUS ROG STRIX X870E-H anakartım var. Sorum şu PBO açmadan önce 5050 MHz'e cıkıyordu ama kalıcı olmadan düşüyordu. ASUS PBO enhancement özelliğini gördüm, 5050 MHz'e cıkarmıyor ama genelde 5000 MHz sabit tutmaya calısıyor, daha serin çalıştığını gördüm. PBO ayarlarını sizce ne yapmalıyım? ASUS PBO enhancement nedir tam anlamadım. Yoksa enable yapayım. Aydınlatırsanız sevinirim.

Arkadaşlar ASUS ROG Ryujin III 360 ARGB Extreme sogutucu, ASUS ROG STRIX X870E-H anakartım var. Sorum şu PBO açmadan önce 5050 MHz'e cıkıyordu ama kalıcı olmadan düşüyordu. ASUS PBO enhancement özelliğini gördüm, 5050 MHz'e cıkarmıyor ama genelde 5000 MHz sabit tutmaya calısıyor, daha serin çalıştığını gördüm. PBO ayarlarını sizce ne yapmalıyım? ASUS PBO enhancement nedir tam anlamadım. Yoksa enable yapayım. Aydınlatırsanız sevinirim.

@stinghardyzz Görsel atar mısın bu programdan.

AI Tweaker-Precision Boost Overdrive içerisinden PBO-Enabled Medium Load-Enabled Scaler-6x Curve Optimizer All Cores -15 ver. Stabilite için Ryzen 7000'de OCCT CPU+RAM Extreme+Small ve Steady test config kullan.

@stinghardyzz BIOS sürüm 1804 güncel olsun. AGESA 1.2.7.0

PBO Enhancement açma, boş yere voltaj basıyor, PBO Algorithm değişiyor Enabled'e göre, Level 1-2-3, 70-80-90 olmak üzere 3 seviye mevcut ama gereksiz, verdiğim şekilde PBO-Enabled diyip ayarla AI Tweaker içerisinde. ZenTimings SS gönderirsen bir de, o kısımla da ilgilenilmesi lazım. İlk etapta BIOS güncellenecek dediğim sürüme.

7800x3D PBO Enabled etsen bile 5.05 GHz sabit kalamaz oyunlarda, 9800x3D gibi değil, boost algoritması farklı, throttle ediyor bir miktar, 3D V-Cache konumundan ötürü sıcaklığa çok hassas, PBO+CO yapmadan 5 GHz sabit kalması zor ve locked bir çip. Voltaj ve frekans kilidi mevcut, ECLK harici bunu değiştirmek mümkün değil, senin kartta ECLK muhtemelen yoktur.

BIOS güncel dedigin sürümde.

Dosya Ekleri

• a9789eb2-34d8-4060-a537-584a3e08e372.webp
    a9789eb2-34d8-4060-a537-584a3e08e372.webp
    2,4 MB · Görüntüleme: 72
Son düzenleyen: Moderatör:

İndirip tam mod açtıktan sonra modüllerden birine tıklar mısın, SK Hynix A-Die ibaresi yer alıyor mu? O kısım önemli.

1764792834678.webp

PBO ayarları dediğim kısımdan dediğim gibi uygulanacak, AI Tweaker-DRAM Timings içerisinden bu Timing'ler yazılacak karşılıklarına, yine aynı şekilde UCLK DIV1 Mode=UCLK=MCLK olacak, FCLK=2133 olacak, VDD-1.43 olsun, VDDQ-VDDIO=1.4 kalabilir şu anda.

Tam ne oluyor o ibare olunca?

Dosya Ekleri

• a8ef986e-094e-434d-a06a-d429c1b502e9.webp
    a8ef986e-094e-434d-a06a-d429c1b502e9.webp
    1,3 MB · Görüntüleme: 58
A-Die, çok önemli bir ibare bu, paranın karşılığını almış oluyorsun, AM5 platformunda en uygun çip kendisi @LH44

1764793034473.webp

AI Tweaker içerisinden PBO+DRAM Timings böyle geçirip SS gönderirsen inceleyeceğim ilgili kısımları, AI Tweaker alt kısımda SoC voltaj manuel mod 1.295 ver bir de, VDD kısmına 1.4 yerine 1.43 ver, geri kalan olduğu gibi kalabilir. Bir de Integrated Graphics kapatılacak, Advanced-NB Configuration içerisinde bu ayar.

1764793211766.webp

1764793258072.webp

@stinghardyzz Nitro kısmı böyle ayarla, lokasyon yazıyor üstte. iGPU kapalı kalacak, 6400 açamazsın yoksa. 2:1 moddasın şu anda, UCLK=MCLK yapınca 1:1 mod olacak. Senkron yani. Şu anda asenkronsun. FCLK=2133

A-die, çok önemli bir ibare bu, paranın karşılığını almış oluyorsun, AM5 platformunda en uygun çip kendisi @LH44

Eki Görüntüle 207602

AI tweaker içerisinden PBO+DRAM timings böyle geçirip SS gönderirsen inceleyeceğim ilgili kısımları, AI tweaker alt kısımda SoC voltaj manuel mod 1.295 ver bir de, vdd kısmına 1.4 yerine 1.43 ver, geri kalan olduğu gibi kalabilir. Bir de ıntegrated Graphics kapatılacak, Advanced-NB Configuration içerisinde bu ayar.

Eki Görüntüle 207604
Eki Görüntüle 207605

@stinghardyzz Nitro kısmı böyle ayarla, lokasyon yazıyor üstte. iGPU kapalı kalacak, 6400 açamazsın yoksa. 2:1 moddasın şu anda, uclk = mclk yapınca 1:1 mod olacak. Senkron yani. Şu anda asenkronsun. FCLK = 2133.

Biraz kurcaladım BIOS'ta ama tam analayamadım. Yanlış bir şey de yapmak istemedim. OC yapmayı bilmiyorum tam içinden cıkamadım. BIOS'ta EXPO acık bir de iGPU kapalı. Benim açmam gereken başka basit BIOS ayarı var mı? Enable veya Auto'da bırakacağım ayar var mı? PBO kapalı veya Auto veya enhancement bıraksam olur mu?

Biraz kurcaladım BIOS'ta ama tam analayamadım. Yanlış bir şey de yapmak istemedim. OC yapmayı bilmiyorum tam içinden cıkamadım. BIOS'ta EXPO acık bir de iGPU kapalı. Benim açmam gereken başka basit BIOS ayarı var mı? Enable veya Auto'da bırakacağım ayar var mı? PBO kapalı veya Auto veya enhancement bıraksam olur mu?
Ben sana SS göndereceğim, PBO kısmını dediğim gibi ayarlayabildin mi, Enhancement olmaz, dediğim gibi olsun o kısım. RAM kısmını atacağım görsel.

Ben sana SS göndereceğim, PBO kısmını dediğim gibi ayarlayabildin mi, Enhancement olmaz, dediğim gibi olsun o kısım. RAM kısmını atacağım görsel.

Tamam görsel atın ben işaretlediniz gibi yapacağım.

A-Die, çok önemli bir ibare bu, paranın karşılığını almış oluyorsun, AM5 platformunda en uygun çip kendisi @LH44

Eki Görüntüle 207602

AI Tweaker içerisinden PBO+DRAM Timings böyle geçirip SS gönderirsen inceleyeceğim ilgili kısımları, AI Tweaker alt kısımda SoC voltaj manuel mod 1.295 ver bir de, VDD kısmına 1.4 yerine 1.43 ver, geri kalan olduğu gibi kalabilir. Bir de Integrated Graphics kapatılacak, Advanced-NB Configuration içerisinde bu ayar.

Eki Görüntüle 207604
Eki Görüntüle 207605

@stinghardyzz Nitro kısmı böyle ayarla, lokasyon yazıyor üstte. iGPU kapalı kalacak, 6400 açamazsın yoksa. 2:1 moddasın şu anda, UCLK = MCLK yapınca 1:1 mod olacak. Senkron yani. Şu anda asenkronsun. FCLK = 2133

Zentiminngs attıklarınızı anlamadım nerede bulacağım tam?

Tamam görsel atın ben işaretlediniz gibi yapacağım.

Zentiminngs attıklarınızı anlamadım nerede bulacağım tam?
PBO kısmı için Advanced menü gireceksin EZ Mode yerine sağ alttan, sonrasında AI Tweaker kısmından Precision Boost Overdrive gel, oradan PBO kısmını dediklerimi ayarla önce, sonrasında ZenTimings ve Nitro kısmı için SS göndereceğim birazdan ayarlaman gerekenleri.