Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

nuwanda

Uzman
Arkadaşlar selam

Sistemim,
  • 7800X3D ( Noctua NH D15 takılı )
  • MSI B650 Wi-Fi
  • 16x2 GB Corsair 6000MHz RAM
  • Phanteks P600S ( önde 3 adet 120mm, üstte 2 adet 120mm fan, egzoz 140 mm )
  • EVGA RTX 3080
  • EVGA Supernova 850W Gold
Odada kaloriferler açık değil bu arada kapattım. Isı veren herhangi bir durum yok yani. Ama PC odayı 23-24 dereceye kadar ısıtıyor özellikle ağır oyunlar oynadığımda.
Reset attıran oyunlar: Battlefield 2042, Age of Empires 4, Forza Horizon 5.

Şimdi benim sorunum oda sıcaklığı 24 dereceye geldiğinde bilgisayar 15-20 dk içinde reset atıyor. Kasanın arkasına yani egzoz fanına elimi tuttuğumda sıcak hava geliyor. Keza üstteki fanlardan da bayağı sıcak hava geliyor. Ağır oyunlarda oluyor bu. Sonra pencereyi açıyorum yavaş yavaş oda ısısı düşüyor. oyuna giriyorum kasa pencerenin yanında bu arada. İstediğim kadar oynayayım reset atmıyor. Sizce bu durum neden kaynaklanıyordur? Neyi test etmem gerekiyor?

Önceden 11700KF ve Z490 Tomahawk vardı onda da aynı sorun vardı. O da böyle reset atıyordu ama yaz aylarında atıyordu reset. PSU ısınıyor olabilir mi? PSU ısındığında reset atar mı PC? Kafayı yemek üzereyim çok az kaldı. Neleri test etmem gerekiyor? Lütfen bana yardım edin.

Son düzenleyen: Moderatör:
PSU olduğunu sanmıyorum, bence ekran kartında sorunda var.

Memtest86'da sorun olmazsa bana da öyle geliyor ancak sorun ekran kartının VRAM'lerinden çıkacak muhtemelen. OCCT ( yapılmış ) ve Furmark testinden başarıyla çıkarsa ekran kartında tek sorunlu yer VRAM'ler kalacak gibi. Ama ilk şüphe kaynağı RAM'ler.

Memtest86'da sorun olmazsa bana da öyle geliyor ancak sorun ekran kartının VRAM'lerinden çıkacak muhtemelen. OCCT ( yapılmış ) ve Furmark testinden başarıyla çıkarsa ekran kartında tek sorunlu yer VRAM'ler kalacak gibi. Ama ilk şüphe kaynağı RAM'ler.
Bakım şart o karta, ben olsam bakıd ped + sağlam bir macun yapıştırır geçerim.

Ben burdayım diye bağırıyorlar :D NV kartlar için 96 derece hotspot çok fazla.

1736405078876.webp

Memtest86'da sorun olmazsa bana da öyle geliyor ancak sorun ekran kartının VRAM'lerinden çıkacak muhtemelen. OCCT ( yapılmış ) ve FurMark testinden başarıyla çıkarsa ekran kartında tek sorunlu yer VRAM'ler kalacak gibi. Ama ilk şüphe kaynağı RAM'ler.

Hocam testi yapıp buraya tekrar yazacağım.
Ekran kartımı da atayım modelini: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA GAMING, 10G-P5-3897-KR, 10GB GDDR6X, iCX3 Technology, ARGB LED, Metal Backplate

Şöyle bir durum da söz konusu PC reset attığında işlemci sıcaklığı Max 72-74 derece falan oluyor. Ekran kartına bakmadım. Şu an oda çok sıcak değil. Dediğim gibi oda sıcaklığı yükselince atıyor reseti.

Bu arada kışın böyleyse yazın hiçbir oyun oynayamam gibi geliyor bana :(

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam testi yapıp buraya tekrar yazacağım.
Ekran kartımı da atayım modelini: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA GAMING, 10G-P5-3897-KR, 10GB GDDR6X, iCX3 Technology, ARGB LED, Metal Backplate

Şöyle bir durum da söz konusu pc reset attığında işlemci sıcaklığı max 72-74 derece falan oluyor. Ekran kartına bakmadım. Şu an oda çok sıcak değil. Dediğim gibi oda sıcaklığı yükselince atıyor reseti.

Bu arada kışın böyleyse yazın hiç bir oyun oynayamam gibi geliyor bana :(
Kartı kesinlikle bakıma sok brom.

Kartı kesinlikle bakıma sok brom.
Hocam şimdi bir yerle konuştum onlar bakım yapıyorlarmış termal ped değişimi vs. Bu kart için termal ped önerebilir misiniz? Almışken en iyisinden alıp taktırayım.
Edit:

Kaliteli midir? Ekran kartına baktım 3 farklı boyut kullanılıyor termal pedlerde. 3 adet alacağım mecbur. Almışken ben yapayım bari diyorum.
Termal pad link: https://www.deniport.com/product-pa...l-pad-100-100-mm-20-0-w-m-k-yüksek-performans

Ekran kartımın şemasını da atayım.

Dosya Ekleri

• evga-3080-ftw3-ultra-gaming-1.webp
    evga-3080-ftw3-ultra-gaming-1.webp
    190,1 KB · Görüntüleme: 66
Son düzenleme:
Hocam şimdi bir yerle konuştum onlar bakım yapıyorlarmış termal ped değişimi vs. Bu kart için termal ped önerebilir misiniz? Almışken en iyisinden alıp taktırayım.
Edit:

Kaliteli midir? Ekran kartına baktım 3 farklı boyut kullanılıyor termal pedlerde. 3 adet alacağım mecbur. Almışken ben yapayım bari diyorum.
Termal pad link: https://www.deniport.com/product-page/ice-dragon-ultra-thermal-termal-pad-100-100-mm-20-0-w-m-k-yüksek-performans

Ekran kartımın şemasını da atayım.
Evet ben kullandım bu pedlerden güzeldir tavsiye ederim.

@nuwanda , olası bir bellek hatasını tanımlamak için Memtest86 yükler misin? USB'ye yazdırıp onu çalıştır.
OCCT testinden görüntü bozulmaları ve yeniden başlatma gibi bir durumla karşılaşmadıysanız ekran kartında muhtemelen bir sorun yoktur, onu da teyit etmek için isterseniz Furmark testi uygulayın.

VRAM testi için net bir şey öneremem, daha önce yapmadım çünkü. Lakin bakmak isterseniz burada da yine test videosu var.

Son olarak hepsinden temiz geçtiyse ve eğer sadece oyun kapanıyorsa;

Selamlar memtest86 yaptım herhangi bir sorun çıkmadı. Sadece ağır oyunlarda oda sıcaklığı artınca reset atıyor. Reset attığında dızzzzzzz diye bir ses geliyor.

Selamlar memtest86 yaptım herhangi bir sorun çıkmadı. Sadece ağır oyunlarda oda sıcaklığı artınca reset atıyor.
Memtest86'da sorun yoksa RAM'lerden süphelenmeye gerek yok demektir.
Ekran kartınızı açıkçası reset attıracak kadar sıcak görmedim ama bakım yapın veya yaptırın. Serin çalışması her halükarda bir +.
İsterseniz VRAM testi de yapın videodaki gibi, ancak VRAM testinden pek anlamıyorum. Anlayan arkadaşlar ifade ederler, FAIL çıkmazsa sorun yoktur zaten.

En azından reset atması iyi bir şey ekran kartının ısınmasına bağlıysa durum çünkü eski bilgisayarımın RX 550 kartında 94 - 95+ derece sıcaklıklar görmüştüm ve kapanmamıştı, undervolt yapıp gücünü kısmıştı.

Reset attığında dızzzzzzz diye bir ses geliyor.
Bu durumdan ötürü isterseniz son olarak da VRAM testi yapın. VRAM değil de RAM kaynaklı mavi ekranlarda bu ses ortaya çıkabiliyor. Sorun çıkmayabilir, ben emin olun diye diyorum.

Memtest86'da sorun yoksa RAM'lerden süphelenmeye gerek yok demektir.
Ekran kartınızı açıkçası reset attıracak kadar sıcak görmedim ama bakım yapın veya yaptırın. Serin çalışması her halükarda bir +.
İsterseniz VRAM testi de yapın videodaki gibi, ancak VRAM testinden pek anlamıyorum. Anlayan arkadaşlar ifade ederler, FAIL çıkmazsa sorun yoktur zaten.

En azından reset atması iyi bir şey ekran kartının ısınmasına bağlıysa durum çünkü eski bilgisayarımın RX 550 kartında 94 - 95+ derece sıcaklıklar görmüştüm ve kapanmamıştı, undervolt yapıp gücünü kısmıştı.

Bu durumdan ötürü isterseniz son olarak da VRAM testi yapın. VRAM değil de RAM kaynaklı mavi ekranlarda bu ses ortaya çıkabiliyor. Sorun çıkmayabilir, ben emin olun diye diyorum.
AMD ve Nvidia'nın sıcaklıkları çok farklı, problem direkt hotspot sıcaklığında gözüküyor. EVGA 3080 VBIOS'unda maksimum sıcaklık 91 derece olarak gözüküyor.