29882

Çalışkan
Merhaba arkadaşlar işlemcimin sıcaklık değeri konusunda hangi değeri baz alacağımı anlayamadım, Fan Xpert 33 derecelerde, Ryzen Master 43 derecelerde ve HW ise 47-48 derecelerde gösteriyor garip bir şekilde. Ekran kartının programında da Ryzen Master ile aynı görünüyor bu arada.

Ekran görüntüsü 2026-01-09 125053.webp

Ryzen Master SoC birimi ölçümünü yapar ve onu gösterir. Yani HWiNFO ve Ryzen Master doğru. Sadece yanlış değeri okuyorsunuz.

Ryzen Master işlemciyi yapan adamın kendi yazılımı, en doğru ve stabil sıcaklığı bu gösterir. Ekran kartın da bunu doğruluyormuş zaten, nokta atışı orası.

Fan Xpert o garibim genelde işlemcinin çekirdeğini değil, anakarttaki soketi ölçüyor ya da çok yavaş güncelliyor. O yüzden hep bir 10-15 derece düşük ve geriden gelir (33 derece ondan). Fan ayarı yaparken aklında olsun, o program işlemciyi olduğundan serin sanıyor.

Teşekkürler, Tarayıcı ve masaüstü için 43 derece iyi denilebilir sanırım, Bir ara underwolt yapmayı düşünüyorum zamanın da 3600 işlemci için yapmıştım, Ondan sonra bıraktım ne nedir unuttum iyice.

Şundan dolayı biraz da, CCD çekirdek sıcaklığı sanırım, Soc işlemci sıcaklığı (Ben bunu baz alacağım sanırım) birde package değeri var ve 4 derece daha fazla görünüyor buda.

Milimlik ince ölçüme ihtiyacın yok, AMD'nin kendi yazılımı yerine daha kapsamlı kullanabileceğin Afterburner gibi yazılımları da kullanabilirsin. Sıcaklık değerlerin de kullandığın soğutmaya göre değişir.

Milimlik ince ölçüme ihtiyacın yok, AMD'nin kendi yazılımı yerine daha kapsamlı kullanabileceğin Afterburner gibi yazılımları da kullanabilirsin. Sıcaklık değerlerin de kullandığın soğutmaya göre değişir.
Bu konuya değinmemin nedeni aslında ani yükselmeler yani herhangi bir programa girince aniden bir 10 derece çıkıp düşüyor hemen fan hızlanınca, Lakin Aida64 stres testinde en fazla 66 derece de seyretti.

Bu konuya değinmemin nedeni aslında ani yükselmeler yani herhangi bir programa girince aniden bir 10 derece çıkıp düşüyor hemen fan hızlanınca, Lakin Aida64 stres testinde en fazla 66 derece de seyretti.
66 derece aşırı yüksek bir değer değil ama bu sıcaklıkta işlemcinin yüzde kaç yükte olduğunu da bilmemiz lazım. Eğer %30-50 civarında bu sıcaklığı alıyorsan ve soğutma sistemin kule tipi ya da 120mm bir sıvı soğutma gibi nispeten düşük seviyedeyse normal karşılanabilir.

Bu konuya değinmemin nedeni aslında ani yükselmeler yani herhangi bir programa girince aniden bir 10 derece çıkıp düşüyor hemen fan hızlanınca, lakin AIDA64 stres testinde en fazla 66 derece de seyretti.

Fanları manuel ayarlayın. 30 derece %50 başlatın, 45 derece %60 50 derece %65 bu şekilde artırarak ilerleyin 80 derece %100 75 derece %90 bu şekilde daha iyi soğutma olur.

66 derece aşırı yüksek bir değer değil ama bu sıcaklıkta işlemcinin yüzde kaç yükte olduğunu da bilmemiz lazım. Eğer %30-50 civarında bu sıcaklığı alıyorsan ve soğutma sistemin kule tipi ya da 120mm bir sıvı soğutma gibi nispeten düşük seviyedeyse normal karşılanabilir.
Evet hocam %100 yükte, 4.8Ghz sabit hız da bu şekilde 65-66 dereceyi geçmedi, Oyun içinde de bu seviyelerdeydi kontrol ettiğimde sanırım.
@ggbye Hocam manuel değil de ben program üzerinden slient seçeneğini işaretledim fazla ses olmasın diye.

Evet hocam %100 yükte, 4.8Ghz sabit hız da bu şekilde 65-66 dereceyi geçmedi, Oyun içinde de bu seviyelerdeydi kontrol ettiğimde sanırım.
@ggbye Hocam manuel değil de ben program üzerinden slient seçeneğini işaretledim fazla ses olmasın diye.
Tam yükte 66 derece alıyorsan öp başına koy. 360mm radyatörlü sıvı soğutmayla 7950x3D'yi tam yükte 70 derece ile kullanıyorum. Ani yükselişler işlemciye yük bindiğinde gayet oluşabilir, işlemcinin sıcaklığını stabil çalıştıracak seviyede tutabilen soğutman varsa dert edeceğin bir konu yok.